Vasárnapi Fortepan: nyomokban még látjuk, avagy Szeged a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas években

Szeged születésnapja alkalmából bő két emberöltőt mentünk vissza az időben és jöttünk visszafelé a rendszerváltásig.
Garai Szakács László

2023. május 21. 20:01

Vasárnapi Fortepan: nyomokban még
látjuk, avagy Szeged a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas években

Minden vasárnap válogatunk a Fortepan fotóiból így is bemutatva a magyarországi rendszerváltás előtti világot. Nézzék végig képeinket, ha rákattintanak a képaláírásokra, akkor a fotók új ablakban, nagyobb méretben nyílnak meg.

 

Május 21. Szeged napja: 1719-ben ezen a napon nyilvánította Szegedet szabad királyi várossá III. Károly. A születésnapos várost önmagával köszöntjük fel, bizonyítandó, mennyit változott évtizedek alatt is Szeged.

 

Első képünk talán a legnehezebb. Igen, ez is Szeged. Az is igaz, hogy akkortájt is csak kevesen láthatták, amikor a fotó készült. Fényképünk 1968-as, a Pulz utcában kattintották, ez az SZKV (ma SZKT) telephelyének oktatási és műhelyépülete (fotó: Fortepan/Uvaterv)
1973, Marx tér, autóbuszállomás faros Ikarusokkal. A műanyag tető akkor egy kicsit még frissebb volt, mint manapság, lásd még a vasfogú időt (fotó: Fortepan/Főfotó)
1973-ban a szovjet hősi emlékmű állt abban a parkrészletben a Széchenyi téren, ahol manapság IV. Béla szobra látható (fotó: Fortepan/Főfotó)
Budapesti körút negyvenkilenc évvel ezelőtt, 1974-ben. Tarján éppen épülőben. Háttérben az 1968 és 1970 között épült, Vizvárdy István és Söpkéz Gusztáv által tervezett víztorony (fotó: Fortepan/Vízkelety László)
Alsóváros 1976-ban: a Pásztor utca és a Szent Antal utca sarka, háttérben a Tisza malom. Azóta az utcákat leaszfaltozták, a napsugaras ház helyén is más lakóház áll (fotó: Fortepan/Szalay Zoltán)
1976-ban a Szent István tér egy részlete így nézett ki. A kakas a templomtornyon „súg” a háttérben arról, hogy tényleg ott vagyunk (fotó: Fortepan/Bartók István)
1977., Belvárosi híd. Igen, negyvenhat éve még nem feszült trolivezeték itt és a 43-as főút még erre vezetett (fotó: Fortepan/Gulyás Zsuzsa)
Dugonics tér 1978-ban. A kép jobb szélén belóg a 3-as villamos tartalékkocsija. Akkor még üzemelt a jegy- és bérletpénztár is a tér túloldali bejáratánál (fotó: Fortepan/Rubinstein Sándor)
Szintén 1978, szintén Dugonics tér, de már a Somogyi utca felőli oldal, a 3-as villamos végállomásával (fotó: Fortepan/Rubinstein Sándor)
Dózsa György utca–Arany János utca sarok 1978-ban. Troli még errefelé sem járt, a képen látható ház helyén ma az egykori parkolóház magasodik, a földszintjét az SZKT ügyfélszolgálati irodának használja (fotó: Fortepan/Gábor Viktor)
Marx tér a piaccal, balra fent a Szegedi Fegyház és Börtön 1979-ben (fotó: Fortepan/Rubinstein Sándor)
Látkép Szeged legmagasabb lakóházából, a Temesvári körút 36. szám alatti toronyházból. A Bertalan híd, akkor még Felsővárosi híd, még éppen épül (fotó: Fortepan/Uvaterv)
1979-ben még állt a Jatata a Bánomkert soron (fotó: Fortepan/Varga János)
1980-ban egy kicsit kisebb volt az autóforgalom az akkori Április 4. sugárúton, mint napjainkban a Boldogasszony sugárúton – persze nem a névváltozás tehet erről. Az Aradi vértanúk teréről Bengáli csattog a vasútállomás felé a Hősök kapuja alatt (fotó: Fortepan/Pluhár Gábor)
Autóval átjárható, egyirányú közlekedési rendű Klauzál tér 1982-ből. Jobb, hogy sétálóutca lett! (fotó: Fortepan/Gábor Viktor)

 

 

Nyitóképünk Urbán Tamás 1989-es légifotója a Belvárosról.