Vas Luca nyerte a Balaton-átúszást

A távot a férfi mezőnyében Barabás Imre, a hölgyek között Vas Luca teljesítette idén a leggyorsabb a 12 ezer átúszó közül. A Haász SZUE versenyzője 1:06:19-es időeredménnyel ért célba.
Vass Imre

2022. július 23. 14:19

Vas Luca nyerte a Balaton-átúszást

Idén is óriási volt az érdeklődés az esemény iránt, a szervezőbizottság már csütörtökön azt közölte, hogy a 12 ezer fős létszámlimit betelt. Így nem is volt lehetőség a helyszíni nevezése. 

 

A versenyre 1073 hazai településről érkeznek a résztvevők, és elindul a magyar nyíltvízi úszóválogatott – Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid, Olasz Anna és Rohács Réka – is. Külföldről 43 ország közel ötszáz úszója vett részt a versenyen.

 

A legidősebb induló mindkét nem esetén 85 éves volt. Gurbán Béla idén is úszott, így elmondhatja magáról, hogy mind a negyven átúszáson részt vett.

 

A klasszikus táv ezúttal is 5,2 kilométer volt, a mezőny most is a révfülöpi labdarúgópályától rajtolt, a cél pedig a balatonboglári Platán-strandon volt.

 

 

A 2,6 kilométeres féltáv Balatonboglárról rajtolt, az útvonal első felét az átúszás úszófolyosója mellett kialakított sávban tették meg az indulók, majd 1,3 kilométer után balra kanyarodva az átúszás mezőnyével együtt haladva érkeztek a célba. A tavalyi évhez hasonlóan a távot SUP-pal is lehet teljesíteni.

 

Az esemény majdnem tragédiával kezdődött, mivel egy 51 éves férfi úszás közben rosszul lett és újra kellett éleszteni.

 

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata közölte: a férfi mintegy 500 méternyi úszás után kimászott az úszófolyosót biztosító egyik vitorlásra, mert rosszul érezte magát. Ezután elvesztette az eszméletét.

 

A vitorláson tartózkodó család egyik tagja stabil oldalfekvésbe tette, miközben jelezték az épp ott haladó mentőhajónak, hogy baj van. A hajó vezetője azonnal riasztotta az északi parthoz tartozó versenyhelyszínen szolgáló sürgősségi mentőhajót, amely gyorsan odaért, de addigra a férfinak már sem keringése, sem pulzusa nem volt.

 

A defibrillátor által leadott első sokk sikeres volt, ezután az úszót a vitorlásról a sürgősségi mentőhajóra emelték, majd a parton átadták az Országos Mentőszolgálatnak. A férfit stabil állapotban szállították kórházba.

Címlapon

mutasd mind