Városszerte megemlékeznek az 1956-os hősökről: Nagy Imre szobránál Kovács Tamás mond beszédet

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulójára és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 33. évfordulójára Szeged számos ünnepi programmal készül. A Nagy Imre Rákóczi téri szobránál tartott városi megemlékezésen Kovács Tamás alpolgármester mond ünnepi beszédet. A városrészi megemlékezések már pénteken elkezdődnek.
Rafai Gábor

2022. október 19. 15:00

Városszerte
megemlékeznek az 1956-os hősökről: Nagy Imre szobránál Kovács Tamás mond beszédet

A város központi ünnepsége vasárnap délelőtt háromnegyed 11-kor az országzászló ünnepélyes felvonásával kezdődik a Széchenyi téren. 

 

Délelőtt 11 órakor díszünnepséget és koszorúzást rendeznek a Rákóczi téri Nagy Imre szobornál, ahol Kovács Tamás, Szeged alpolgármestere emlékezik a forradalom hőseire.

 

Az ünnepségen közreműködnek a Szegedi Nemzeti Színház művészei: Bánvölgyi Tamás, Károlyi Krisztián és Krausz Gergő, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola kórusai és a Szeged Városi Kórusegyesület egyesített kórusa (vezényel: Diamant Ágnes), valamint a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar (vezényel: Gyimóthi Zoltán karnagy).

 

Az ünnepség végén az önkormányzat képviselői, valamint a pártok és civilszervezetek megkoszorúzzák a mártír miniszterelnök szobrát.

 

Október 23-án a szegedi önkormányzat a város több pontján szervez koszorúzást

Koszorút helyeznek el 

  • 10 órakor a Csillagbörtön falánál,
  • 10 óra 15 perckor a Rerrich Béla téri 1956-os emlékműnél,
  • 10 óra 20 perckor a Honvéd téri nemzetőrség emléktáblájánál,
  • 10 óra 20 perckor Kováts József szobránál, a Rerrich Béla téren,
  • 10 óra 30 perckor a Tisza Lajos körúton, Danner János emléktáblájánál,
  • 10 óra 30 perckor a Dóm téri Nemzeti emlékcsarnokban Bibó István szobránál,
  • 10 óra 40 perckor Schwartz LajosTakaréktár utcai emléktáblájánál.

 

A forradalom mártírjairól Szeged több településrészén is megemlékeznek

A város központi ünnepsége mellett Szeged városrészeiben is ünnepségekkel, koszorúzással emlékeznek 1956 hőseire 

 

A megemlékezések sora már október 21-én, pénteken elkezdődik. Délelőtt 11 órakor Szőregen, a Tömörkény István Művelődési Házban rendeznek ünnepséget, ahol közreműködnek a Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai. A műsort követően koszorúzást tartanak a Hősök terén.

 

Ugyancsak pénteken, de délután 1 órakor emlékműsorral tisztelegnek a forradalmárok előtt a Tápén, a Petőfi Sándor Általános Iskola Bálint Sándor Tagiskolájában, ezt követően délután 2 órakor megkoszorúzzák az Országzászlót.

 

Október 23-án, vasárnap délelőtt 10 órakor Kiskundorozsmán, a Petőfi Sándor Művelődési Házban ünnepi műsort adnak az Orczy István Általános Iskola tanulói és a Dorozsmai Versmondók Baráti Köre, ezt követően megkoszorúzzák a Hősök Ligetében az ’56-os emlékművet.

 

Délután 4 órakor a Szentmihályi Egyesület és a Móricz Zsigmond Művelődési Ház közös megemlékezés keretében helyez el koszorút a szentmihályi Emléktéren, a kopjafánál. Este 6 órakor pedig Gyálaréten a kopjafánál koszorúznak és gyújtanak gyertyát a Gyálaréti Lokálpatrióta Egyesület szervezésében.

 

Október 27-én, csütörtökön délután 3 órakor „Költő, most kell szólanod” címmel irodalmi összeállítással várják az 1956-os hősökre emlékezőket az újszegedi Bálint Sándor Művelődési Házban.

 

Az ünnepség miatt parkolási tilalom lesz a Széchenyi téren

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából rendezett Széchenyi téri országzászló ünnepi felvonása miatt október 23-a, vasárnap 10 órától 11 óra 15 percig zárva lesz a forgalom előtt a Széchenyi tér Városháza előtti, Kiss Ernő utcától a Károlyi utcáig tartó szakasza, valamint a Sóhajok hídja alatti terület.

 

Felhívják az autósok figyelmét, hogy október 22-én, szombaton 18 órától október 23-án, vasárnap 12 óráig tilos parkolni az érintett területen. 

 

Aki a tiltás ellenére az érintett területen parkol, annak elszállítják a gépjárművét.