Városi Civil Alap: nagyon lejt a pálya a Fidesz felé

A kormány a Norvég Civil Alap után teljesen a maga kezébe vette a hazai civil szervezetek támogatását, és ezzel teljesen új helyzetet hozott létre. Feltűnő, esetenként egészen kirívó módon támogatta a kormánypárthoz közel álló szervezeteket, míg a többiek morzsákat vagy annyit sem kaptak.
Bod Péter

2022. május 03. 21:55

Városi Civil Alap: nagyon lejt a pálya
a Fidesz felé

A témáról közölt hosszabb elemző írást a Válasz Online, annak nyomán, hogy a norvég kormány pénzéből gazdálkodó Norvég Civil Alapnak, amely évente 77 milliárd forintos összeggel támogatta Magyarországot, a kormányzat ajtót mutatott, azaz Orbán Viktorék ennyi vissza nem térítendő támogatásról mondtak le.

 

 

A kenyértörésre azért került sor, mert a Norvég Civil Alap elzárkózott az elől, hogy a civil szervezetek részére biztosított közel 4,5 milliárd forintos keretösszeg felosztásának részleteiről a kormányzati szervekkel legyen kénytelen egyeztetni.

 

A Válasz Online idézett cikkéből kiderül, hogy a civil szervezetek megsegítésére 2021-ben létre hozták a Városi Civil Alapot (VCA), amelyre a múlt évben és ebben az évben is pályázhattak a hazai civil szervezetek. Tavaly és az idén eddig 9, 2 milliárd forintot ítéltek meg nekik, és az érdekességek innentől kezdve következnek.

 

A Válasz Online cikke szerint ebben a két évben nyolcezer szervezet pályázott és mindössze négyszázra tehető azok száma, amelyek jelentősebb összeget nyertek, ami ebben az esetben legalább 8 millió forintot jelent. A maximális támogatási összeg 26 millió forint volt.

 

„Újra hangsúlyozzuk: nem állítjuk, hogy a győztesek mind a Fidesz kampányosztagai (voltak), ám ahol egyértelmű kapcsolatot találtunk a kormánypárthoz, azt minden esetben linkeltük. Márpedig a felsorolásban szereplő civil egységek meghatározó részénél kimutatható ilyen kötődés (sőt »mintavételeink« során arra jutottunk, hogy egyébként a 8 milliós küszöb alatt nyerők között is hemzsegnek a fideszes segéderők)” – olvasható a hivatkozott cikkben.

 

Mi a helyzet Csongrád-Csanád megyében? Hasonló, mint a Válasz Online felvázolta országos kép.

A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint Szegeden 2021-ben 1185 civil szervezet volt bejegyezve. Okkal tételezzük fel, hogy ezek jelentős része pályázhatott a Városi Civil Alap tavalyi és idei kiírásán is. Akár többszázra tehető azoknak a szegedi civil szervezeteknek a száma, amely támogatásért folyamodott a Miniszterelnökséghez, a jelzett pályázat kiírójához.

 

Ez azért sem lehet alaptalan feltételezés, mert ezek a szervezetek működési, fejlesztési, beruházási forrásokhoz más módon aligha juthatnak, így elemi érdekük a pályázás.

 

Hányan nyertek közülük? Kevesen. Változtatás nélkül közöljük a Válasz Online-ban megjelent, beazonosított szegedi nyerteseket felsoroló listát, a hozzátartozó, a személyi kapcsolatokat jelző megjegyzések is ebből az összeállításból származnak.

 

Csongrád-Csanád megyei 1. és 2. országgyűlési egyéni választókerület: Szeged

  • 21 millió (15+6 millió a VCA 2021-es és 2022-es keretéből) – Életmód váltásért a Dél-alföldön Egyesület, 6722 Szeged, Kossuth Lajos sugárút 29. II./208.; a szervezetet vezető Berta Márk édesanyja, Bertáné Bényi Krisztina a közelmúltig a Modern Városok és Falvak fejlesztésének koordinációjáért felelt helyettes államtitkárként a Miniszterelnökségen, jelenleg pedig a nem létező Fudan Egyetemet fenntartó alapítvány főigazgatója
  • 19 millió (8+11 millió a VCA 2021-es és 2022-es keretéből) – Okosító Torna a Gyermekekért, 6723 Szeged, Űrhajós utca 9 /A. 6/16.; az egyik szegedi fideszes képviselő, Német Ferenc ennél a szervezetnél dolgozott.
  • 14,5 millió (a VCA 2021-es keretéből) – Just Move Sport, Művészeti és Kulturális Egyesület, 6723 Szeged, Felső Tisza-part 31-34. J. 19.
  • 11 millió (a VCA 2022-es keretéből) – X-Treme Hip-Hop Dance School Sportegyesület, 6727 Szeged, Algyői út 1.
  • 10 millió (a VCA 2022-es keretéből) – Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért (ÁGOTA) Alapítvány, 6723 Szeged, Csongor tér 8.; a szervezet alapítója Kothencz János helyi fideszes képviselő.
  • 9,8 millió (a VCA 2022-es keretéből) – Sztriha Kálmán Közhasznú Alapítvány a Kiskundorozsmai Közösségek Fejlesztéséért, 6791 Szeged-Kiskundorozsma, Szent János tér 6.; régi Fidesz-közeli szervezet.