Varga Mihály: Csütörtöktől érkezik a 15 százalékkal emelt nyugdíj

Bár az összeg első látásra magasnak tűnik, valójában semmire nem elég.
Kékes Viktória

2023. január 11. 11:27

Varga Mihály: Csütörtöktől érkezik a 15 százalékkal emelt nyugdíj

„Holnaptól érkeznek a 15 százalékkal emelt nyugdíjak. Az idei évi nyugdíjkifizetések összege meghaladja a 6150 milliárd forintot” – jelentette be Facebook-oldalán Varga Mihály.

 

A pénzügyminiszter arra már nem tért ki, hogy ez az emelés sokak számára semmire nem lesz elég. A kormány ugyanis a nyugdíjasokat érintő infláció számításánál még mindig a a két évvel korábbi vásárlói kosarat veszi alapul. Akkoriban a nyugdíjasok még csak a jövedelmük 30 százalékát költötték élelmiszerrel kapcsolatos kiadásokra, de az óriási infláció miatt ez az arány mostanra hatvan százalékraemelkedett. Éppen ezért a kisebb nyugdíjjal rendelkező időseket még jobban érinti az infláció, esetükben még gyorsabb az elszegényedés. A nyugdíjszakértő szerint nekik lassan arról kell dönteniük, hogy fűtenek vagy esznek. 

 

Varga Mihály posztjában még megemlíti azt is, „azon dolgozunk, hogy a szankciós válságban is megőrizzük a nyugdíjak értékét”. Ezzel csak az a gond, hogy az Európa-rekorder magyar infláció nem szankciós (hanem a kormány elrontott gazdaságpolitikájának eredménye), és a nyugdíjak értékének védelmét oly nagy előszeretettel hangsúlyozó Orbán-kormány 2012-ben a nyugdíjasok rovására alakította át a nyugdíjemelések rendszerét. Az új szabályoknak köszönhetően az átlagnyugdíj ma már csak az átlagbér feléig ér, vagyis hatalmasra nőtt a nyugdíjak és a bérek közötti különbség.

Címlapon

mutasd mind