Varga Juditot is meg akarja hallgatni a Pegasus botrány kivizsgálására megalakult uniós bizottság

A tervek szerint februárban Magyarországra érkezik a Pegasus lehallgatási botrányok kivizsgálására megalakult európai parlamenti különbizottság, amely többek között Varga Judit igazságügyi miniszterrel és Péterfalvi Attilával, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökével is találkozni fog.
Vass Imre

2023. január 21. 14:31

Varga Juditot is meg akarja hallgatni a Pegasus botrány
kivizsgálására megalakult uniós bizottság

A Népszava értesülései szerint a delegáció előreláthatólag civil szervezetekkel, illetve a kémprogram által célba vett személyekkel is megbeszélést kíván folytatni látogatása során.

 

Az uniós tényfeltáró bizottság eddig már járt Lengyelországban, Görögországban és Cipruson. Emellett felkeresték a Pegasust gyártó NSO cég székhelyét is Izraelben.

 

Másfél évvel ezelőtt derült ki, hogy több száz magyar állampolgár, köztük politikai aktivisták, újságírók, ügyvédek és vállalkozók telefonját törték fel a kémszoftverrel, minden bizonnyal törvénytelenül. 

 

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság az ügy kirobbanása után vizsgálatot indított, azonban Péterfalvi Attila szerint nem történt semmilyen illegális tevékenység. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága 30 évre titkosította az üggyel kapcsolatban elhangzott információkat.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind