Varga Gábor klarinétművész is fellép a szegedi szimfonikusok román estjén a Szegedi Nemzeti Színházban

Az első román rapszódia is elhangzik a Szegedi Szimfonikus Zenekar kedd esti koncertjén. Az est szólista vendége Varga Gábor klarinétművész lesz.
Rafai Gábor

2021. november 16. 11:41

Varga Gábor klarinétművész is
fellép a szegedi szimfonikusok román estjén a Szegedi Nemzeti
Színházban

A Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertezik ma, kedden este a Szegedi Nemzeti Színházban a magyar–román zenei est Ránki György egyik szvitjével indul.

 

A két évtizede elhunyt zeneszerző a Magyar Rádió megbízásából írt operát a híres dán mesemondó, Andersen A király új ruhája című meséje nyomán, amit a Magyar Állami Operaház 1951-ben nagy sikerrel be is mutatott. Az opera szövegét a híres magyar költőnő, Károlyi Amy, Weöres Sándor felesége írta. Hogy a darabot ne csak a színpadon lehessen előadni, a zeneszerző két zenekari szvitet is komponált az opera zenéjéből. Ebből hangzik fel az első kedden este.

 

Kovács Zoltán klarinétra és vonószenekarra írt versenyműve, az Álomtáncok 2000-ben született, amit a szerző kifejezetten az est szólistavendégének, Varga Gábor klarinétművésznek és a Budapesti Vonósoknak írt.

 

A kortárs mű egy érdekes kísérlet arra, hogyan lehet ötvözni a verseny műfaját a programzenével.

 

Az est harmadik darabja egy szerenádzene, ami Weiner Leó első művei közül való.

 

Az f-moll szerenád a szerző egyik népszerű, magyar hangvételű darabja. A klasszikus zenei formák kiváló ismerője ebben a műben virtuóz módon alkalmazta a verbunkos magyaros fordulatait.

 

Az est zárásaként hangzik fel George Enescu román zeneszerző két rapszódiája.

 

Az 1901-1902-ben komponált két Román rapszódiájának alapeleme a folklór: különösen hangsúlyosan jelenik meg bennük a román népzenére jellemző hangzás- és ritmusvilág. Az első rapszódia egy népi ünnep vidámságának, jókedvének dinamizmussal teli képét tárja a hallgató elé lendületes ütemével, szemben a második epikus jellegével, balladai légkörével.

 

A Szegedi Szimfonikus Zenekar román–magyar estje ma, kedden este fél 8-kor kezdődik a Szegedi Nemzeti Színházban. A több mint kétórás estet Kovács László Liszt Ferenc-díjas magyar karmester, a debreceni Kodály Filharmonikusok vezető karmestere vezényli.