Váratlan fordulat: lehet, hogy lesz kampány – Lakner Zoltán jegyzete

Beindulhat az ellenzék kampánya azt követően, hogy a Kúria elutasította a felülvizsgálati kérelmeket, így minden akadály elhárult Karácsony Gergely két népszavazási kezdeményezése útjából.
Lakner Zoltán

2021. december 09. 10:50

Váratlan fordulat: lehet, hogy lesz
kampány – Lakner Zoltán jegyzete

Az eredetileg öt főpolgármesteri kérdésből három már korábban elvérzett, de talpon maradt az álláskeresési járadék meghosszabbításáról szóló kérdés, valamint az, amely a Budapesten létesíteni szándékozott Fudan Egyetemnek járó állami vagyonjuttatást, vagyis az erről szóló törvényt törölné el.

 

A népszavazási kezdeményezés egyfelől amolyan relikvia, Karácsony Gergely ígéretesen induló miniszterelnök-jelölti kampányának terméke. A jelöltség porba hullott, ám Karácsony szerdán már az azóta az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjévé választott Márki-Zay Péterrel együtt jelentette be, hogy elindítják az aláírásgyűjtést. A Fudan-ügy nyár elején alaposan megmozgatta a közvéleményt, az ellenzék, tőle szokatlan módon uralni volt képes a politikai napirendet, miközben a kormány nem igazán tudta megmagyarázni, hogy végül is mi lenne jó ebben a gigantikus beruházásban Magyarország, a főváros és a magyar egyetemisták számára.

 

 

Az álláskeresési járadék még különösebb ügy, mert, azt hiszem nincsen rá más szó, a kormány mániákusan ragaszkodik a három hónapra kurtított, szűkmarkú ellátási formához, amelyről épp a Covid-válság közepette bizonyosodott be végképp, hogy teljesen alkalmatlan bármire is. A magyar kormány még pénzt is kapna a munkanélküliségi ellátás meghosszabbítására az Európai Uniótól, a helyreállítási alap révén, az Európai Bizottság szinte tukmálta ezt a megoldást az országspecifikus ajánlásokban Magyarországra.

 

Itt jön a mániákus elem: az orbáni gazdasági modellel, a „munkaalapú társadalom” koncepciójával nem fér össze az, hogy valakinek akár 180 napnál hosszabb időre és segítségre lehet szüksége az elhelyezkedéshez.

 

A kormányt az sem zavarja – valószínűleg inkább büszke rá –, hogy ez az Európában ismert legrövidebb munkanélküliségi juttatás, amely ráadásul még nagyon kevés is. A magyar kormánynak esze ágában sincs ilyen típusú célokra használni az uniós pénzeket, és a korrupciós kockázatok mellett éppen e koncepcionális eltérések miatt képtelenek Orbánék lehívni nemhogy a helyreállítási alap egészét, de még annak szabad felhasználású tizenhárom százalékos előlegét is.

 

 

További előzmény, hogy a kormány úgy intézte, évtizedes jogszokást felülírva, hogy az országgyűlési választás napján is lehessen országos népszavazást tartani. Novemberben született meg a döntés, ennyit tehát arról, hogy a választás előtti évben nem lehet már választási szabályokat módosítani: a választási törvényhez ugyan nem nyúltak hozzá, csak éppen egy olyan alapvető körülményt változtattak meg, hogy lehet-e egy népszavazási kérdéssel is „ráhordani” a választásra.

 

A kormány célja feltehetően az a homo- és transzfób népszavazással, hogy a választási kampány során teli gázzal terjeszthesse képtelenségeit az óvodásokra célzott nemváltó kampányról – ilyesmikről egyetlen szereplő képzeleg a politikai színtéren: a kormány –, hogy ezáltal a párttáborokon túlnyúló támogatást is szerezzen magának, amit átfolyathat a szavazólapok között egy áprilisi vasárnapon. Értsd: aki a népszavazási kérdésen felhevülve a kormány álláspontját támogatja, talán könnyebben behúzza az ikszet a Fideszre is.

Ebben az értelemben a valóság és az alternatív tények ütközete lesz a népszavazási kampány (is), kimaxolva a magyar valóság legádázabb feszültségét.

 

Ami azonban rövidtávon ennél lényegesebb az ellenzék számára, hogy az előválasztás befejeződése óta tartó, kampányra csak nyomokban emlékeztető téblábolás véget érhet a népszavazási aláírásgyűjtés beindításával. Karácsony azt mondta, úgy számolnak, ha idén összegyűjtik mindkét kérdésben a 200 ezer aláírást, akkor tarthatják az időhatárokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az ellenzéki népszavazásról is az országgyűlési választás napján lehessen voksolni.

 

Néhány hét alatt, ráadásul az ünnepek idején kell ezt produkálni, ami nagy nehézség, ugyanakkor valóságos ajándék, hogy egyszer csak témája és célja lett az ellenzéki kampánynak. Azt követően, hogy nagyvonalúan elengedte a Kövér-ügyet és a Völner-botránnyal se nagyon tud mit kezdeni, hetek óta hiányt szenved központi üzenetekben, közös fellépésekben, mozgósító akciókban.

 

 

Nem mondanám, hogy most vagy soha, de majdhogynem ez a helyzet: ha most lendületet tud venni az ellenzéki kampány, akkor határozottan növelhetők az ellenzéki választási esélyek. Ellenkező esetben kudarccal ér véget egy, az ellenzék számára reményteli év.

 

Ideje elkezdeni történelmet csinálni.

Címlapon

mutasd mind