Várandósok oltása: először regisztrálni kell, aztán a háziorvosnál jelentkezni

Ahol van Moderna-vakcina, ott akár a háziorvos a rendelőben is beadhatja oltást. A kórházi oltópontokon Pfizert adnak. 

2021. március 31. 09:10

Várandósok oltása: először regisztrálni kell, aztán a háziorvosnál jelentkezni

A háziorvosok ki tudják szűrni a különösen veszélyeztetett kismamákat, akiknél sürgető, hogy megkapják a koronavírus elleni védőoltást – közölte a koronavirus.gov.hu kedden.

A kormányzati portálon azt írták: azért is tartják mindenképpen indokoltnak a háziorvosok bevonását az oltás megszervezésébe, mert a várandósok és magzatuk egészsége védelméért mindenképpen szükséges az előzetes orvosi konzultáció és egyéni mérlegelés az olthatóságról.

A háziorvosok megkapták a várandósok oltásával kapcsolatos szakmai ajánlásokat, így ismerik a rizikófaktorokat is, amik megléte esetén kifejezetten javasolt a várandós oltása. Így a praxisukhoz tartozó várandósok közül ki tudják szűrni a különösen veszélyeztetett kismamákat, akiknek sürgetőbb az oltása.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az oltást kérő várandósok előbb regisztráljanak a vakcinainfo.gov.hu honlapon, és ezt követően tájékoztassák háziorvosukat oltási szándékukról. A háziorvos megszervezi az oltásukat a kórházi oltóponton, ahol a Pfizer-vakcinát kaphatják meg. Ha rendelkezésre áll Moderna-vakcina, akkor akár háziorvosi rendelőben is beadhatja az orvos a védőoltást.

A 24.hu írta meg kedden, hogy elérhetetlen az Országos Kórházi Főigazgatóság honlapján az az igazolásminta, amit a védőnőknek kell kitölteniük arra, hogy a szoptatós kismama igazolni tudja, jogosult az oltásra. A „szoptatási igazolásminta védőnők részére” azóta sem elérhető.

Az oltás helyszíne és időpontja nagyban függ az éppen az országban rendelkezésre álló és a várandósok oltásához alkalmazható vakcináktól is. A kormányzat szerint a várandósok oltása folyamatos lesz a kórházi oltópontokon.

A jelenlegi szakmai ajánlások alapján az első oltást a terhesség 12. hete után, a másodikat a szülés után javasolt beadni. Az oltáshoz azt kérik, hogy a kismamák vigyék magukkal a várandósgondozási kiskönyvüket is – olvasható a koronavirus.gov.hu tájékoztatójában.