Vántus István Kortárszenei Napok, immár ötvenegyedszer Szegeden

A négynapos seregszemle hétfőn kezdődik, a koncertpaletta olyan széles, ami országosan is egyedülálló.
Bod Péter

2022. november 15. 14:21

Vántus István Kortárszenei Napok,
immár ötvenegyedszer Szegeden

Tizenhárom rendezvényt és négy kísérőrendezvényt foglal magában a hétfőn induló és csütörtökön záródó kortárs zenei napok, amin az Agórában, a Korzó Zeneházban, a Bálint Sándor Művelődési Házban, Reök Palotában, a Somogyi-könyvtárban, a tanárképző főiskola Ének-zenei tanszékén hallgathatók meg a koncertek – mondta Újvári Illés Mária, a szervező Vántus István Társaság titkára. Az 1971-ben alapított kortárszenei napok 1997 óta viseli Vántus István nevét, amin idén olyan különleges kurzus is helyet kapott, mint a cimbalmos. Szegeden ma már nincs cimbalmos, és ilyen jellegű oktatás sem folyik, ezért is bír kiemelkedő jelentőséggel, hogy idén két Budapestről érkező művész tart cimbalomkurzust Szegeden.

 

(fotók: Szabó Luca)

 

Újvári Illés Mária kiemelte, hogy a különlegességek sorába tartozik, hogy a névadótól felcsendül a Szegeden eddig csupán egyszer elhangzott Harangszó című műve és mellette az itt még soha nem játszott Meditáció.

 

A kortárszenei napok szervezője a Vántus István Társaság mellett az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar és a Szent-Györgyi Albert Agóra. A rendezvény pénzügyi támogatója az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület és Szeged önkormányzata.

 

A zenei napokon valamennyi koncert díjtalanul látogatható.

 

A programfüzetet innen le tudják tölteni.