Van már gyógyszer koronavírus ellen! Az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte a Pfizer covid-tablettáját

Egyelőre magas egészségügyi kockázatú betegeknek írhatják föl a Paxlovidot. A magyar hatóság egyelőre nem döntött, de eddig mindent engedélyeztek, amit az uniós gyógyszerhatóság jóváhagyott.
Cservenák Zoltán

2022. január 27. 17:01

Van már gyógyszer koronavírus ellen! Az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte a Pfizer covid-tablettáját

Az Európai Unió gyógyszerszabályozó hatósága csütörtökön jóváhagyta a Pfizer koronavírus elleni tablettáját a súlyos betegségek miatt magas egészségügyi kockázatának kitett felnőttek kezelésére – írja a Reuters.

 

Németország, Belgium és Olaszország már be is vásárolt a Paxlovid nevű gyógyszerből. Németország december végén 1 millió darabot rendelt a Pfizer gyógyszeréből. Karl Lauterbach egészségügyi miniszter január 2-án azt mondta, hogy az ország gyógyszerszabályozó hatósága a hónap vége előtt nemzeti vészhelyzeti engedélyt ad, és akkor kezdődik meg a Paxlovid használata. Olaszország februárban 200 ezer darabot kap, és további 400 ezret vásárolhat.

 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyása a feltételes, azt még az Európai Bizottságnak is el kell fogadnia ahhoz, hogy az uniós tagállamokban alkalmazhassák a covid-gyógyszert.

 

Egy másik gyártó, a Merck tablettáját az unióban is felülvizsgálják, de hosszabb ideig tart a jóváhagyás, mert a cég novemberben felülvizsgálta a kísérleti adatait, mondván, hogy a gyógyszer lényegesen kevésbé hatékony, mint azt korábban gondolták.

 

A gyógyszerek már a koronavírus tüneteinek megjelenésekor otthon is bevehetők a kórházi kezelések és a halálesetek megelőzésére.

 

A Paxlovidból napi két tablettát kell bevenni öt napon át, közvetlenül a fertőzés diagnosztizálása után, illetve a tünetek megjelenését követő öt napon belül.

 

A Pfizer klinikai vizsgálatának adatai szerint a Paxlovid közel 90 százalékban volt hatékony a súlyos betegségek miatt magas egészségügyi kockázatnak kitett betegek kórházi kezelésének és halálozásának megelőzésében. A legújabb laboratóriumi adatok szerint a gyógyszer megőrizte hatékonyságát az Omicron-variánssal szemben is.

 

A kísérletben azonban csak oltatlanokon tesztelték, ami kérdéseket vet fel a használatával kapcsolatosan olyan magas kockázatú betegeknél, akiket beoltottak. Az Európai Gyógyszerügynökség nem korlátozta jóváhagyását az oltatlanokra.

 

Németország december végén 1 millió darabot rendelt a Pfizer gyógyszeréből. Karl Lauterbach egészségügyi miniszter január 2-án azt mondta, hogy az ország gyógyszerszabályozó hatósága a hónap vége előtt nemzeti vészhelyzeti engedélyt ad, és akkor kezdődik meg a Paxlovid használata.

 

Olaszország februárban 200 ezer darabot kap, és további 400 ezret vásárolhat.

 

Az Egyesült Államok decemberben engedélyezte a Paxlovidot és a Molnupiravirt, ezek egy kísérlet során 30 százalékkal csökkentették a kórházi kezelés és a halálozás kockázatát.