Van, akit nem érint a válság: brutális mértékben emelkedett az állami vezetők fizetése

A legnagyobb emelést Orbán Viktor kapta.
Kékes Viktória

2022. december 29. 10:37

Van, akit nem érint a válság: brutális mértékben emelkedett az állami vezetők fizetése

Összeszedte a 24.hu, idén kinek milyen mértékben nőtt a fizetése. Nagy meglepetések nincsenek: miközben a tanárok bére mindössze 10 százalékkal nőtt, a minimálbér és a nyugdíj emelése pedig még az infláció mértékét sem érte el, az állami vezetők bére szépen gyarapodott idén is. 

 

  1. Ki más, mint Orbán Viktor áll az első helyen. A miniszterelnök illetménye idén összesen 135 százalékot emelkedett, 4,8 millióra. Jövőre ez további 860 ezerrel nőhet, így a kormányfő fizetése csaknem hatmillió forint lesz.
  2. Az első helyezettől jócskán lemaradva, de még így is szép emelést tudhatnak magukénak a falusi polgármesterek és a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Előbbiek fizetése 299 ezer forintról bruttó 520 ezerre emelkedett, utóbbi bérét 1,9 millió forintról 3 millió 230 ezer forintra emelte a kormány júniusban. Ez 73 százalékot jelent.
  3. 50 százalék körüli fizetésemelésükkel az államtitkárok és a tiszthelyettesek állnak a harmadik helyen. Miután egy módosításnak köszönhetően már Orbán Viktor dönt a kormánytagok fizetéséről (2022 júniusáig jogszabályhatározta meg az államtitkárok fizetési plafonját, de egy salátatörvényben elrejtett módosítás miatt most már a miniszterelnök dönthet a miniszterek és az államtitkárok fizetéséről.), Orbán suttyomban alaposan megemelte néhány államtitkár (Magyar Levente, Hornung Ágnes, Kutnyánszki Zsolt például) fizetését. Ők most már közel 2 milliót keresnek havonta. A legjobban viszont azok az államtikárok jártak, akik országgyűlési képviselőként is dolgoznak 52 százalékos béremelést adott, ráadásul májusig visszamenőleg (!) Orbán Viktor. A 16 érintett így már 3,3 milliót keres.
  4. A negyedik helyen 30 százalék körüli fizetésemelésükkel a miniszterek és a polgármesterek állnak. Előbbiek bérét Orbán Viktor emelte meg még júliusban, havi 650 ezer forint plusszal. (33 százalék) Utóbbiak illetményét a korábban a köztisztviselői alapilletményhez kötött államtitkári fizetésben állapították meg, ami akkor 997 ezer forint volt. Azóta az államtitkári javadalmazás a duplájára emelkedett, már közel 2 millió forintnál jár, a polgármesterek bérét így 1,3 millió forintban szabták meg.
  5. 24 százalékos emelésükkel csak az ötödik helyre futottak be a Magyar Nemzeti Bank vezetői, valamint a Gazdasági Versenyhivatal és Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, a Közbeszerzési Hatóság, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság vezetői, valamint a Médiatanács és a Versenytanács tagjai. A jegybanktörvény legújabb módosításával a bruttó átlagbérhez kötötték a jegybankelnök fizetését, aki így ennek tizenkétszeresét kapja. Matolcsy György márciustól 6,2 millió forint fölötti összegre számíthat, a helyettesei pedig 5,6 millióra. Hasonló mértékben nő a monetáris tanács és a felügyelőbizottság tagjainak a tiszteletdíja is. Az ő fizetésemelésük viszont valóságos fizetésemelési hullámot indít el, hiszen több állami szerv vezetőjének a díjazását is a jegybankelnök béréhez kötik a jogszabályok. Így többek között a Gazdasági Versenyhivatal, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, a Közbeszerzési Hatóság, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság vezetői, valamint a Médiatanács és a Versenytanács tagjai is plusz 800 ezer forintnak örülhetnek.
  6. Az utolsó helyeken
  • a minimálbér 20 százalékos,
  • a nyugdíjak 14 százalékos,
  • a tanárok 10 százalékos,
  • és a parlamenti képviselők 8,7 százalékos emelése áll.(Mielőtt megsajnálnák őket, esetükben ez az emelés 1,3 milliós fizetést jelent.)

 

Ezek egyike sem érte el még az infláció szintjét sem. Ez 2023-ban sem lesz másképp: a tanárok még a beígért, újabb 10 százalékos emelést sem kapják meg jövőre, miközben még a rabok bére is 20 százalékkal emelkedik. A gazdasági válságra hivatkozva a kormány további járulékcsökkentésre sem hajlandó, így 2023-ben a minimálbér és a garantált bérminimum emelése sem lesz inflációkövető, az előbbi esetén ez 16 százalékot, utóbbi esetén pedig 14 százalékot jelent.