Van, akinek a magasság jutott, van, akinek a mélység – film készült a tragikusan elhunyt hegymászó özvegyéről

Nézőjét a székébe szorító film készült minden idők legnagyobb magyar hegymászója, Erőss Zsolt feleségéről, a harmincévesen özvegyen maradt kétgyerekes anyáról, Sterczer Hildáról. Lelki és mentális hullámvasút ez a film, de nem csak ezért lett a címe: Magasságok és mélységek.
Bod Péter

2022. október 10. 19:30

Van, akinek a magasság jutott, van, akinek a mélység – film készült a tragikusan elhunyt hegymászó özvegyéről

Az utolsó expedíciójáról, a Himalájáról már nem tért haza Erőss Zsolt, aki korábban tíz nyolcezer méter feletti hegycsúcsot mászott meg, ebből kettőt műlábbal. Egy ország gyászolta negyvenötévesen elhunyt sportembert, de keveset tudhatunk arról, mi történt a férj és édesapa halála után feleségével és két gyermekével.

 

A témával elsőként Révész Szilvia foglalkozott, aki közel százötven oldalas interjút készített Sterczer Hildával, ami A Hópárduc felesége, életem Erőss Zsolttal címmel jelent meg három éve. A fiatalon özvegyen maradt asszony a kötet megjelenése után D. Tóth Krisztának nyilatkozta, hogy több rendező megkereste, hogy engedélyt kérjen a történet megfilmesítésére, ám erre csak nemrégiben a fiatal Csoma Sándornak adott hozzájárulást.

 

Az elmúlt hetekben került a mozikba a Magasságok és mélységek című film, amelynek rendezője azért sem lehet ismeretlen Szegeden, mert a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon két díjjal is elismerték Casting című filmjét. A Színház és Filmművészeti Egyetemen Enyedi Ildikó osztályában végzett Csoma Sándor, a szegedi vetítést követő közönségtalálkozón elmondta, hogy több ok miatt döntött úgy: filmet forgat a tragikus sorsú magyar hegymászóról.

 

Személyes, mégis fontos szál – mondta el a vetítés utáni beszélgetésen a rendező, hogy édesanyja rákos lett, és miközben rendszeresen vitte őt a kezelésekre elkezdte a felkészülést a gyászmunkára. Erre nem volt szükség, mert édesanyja felgyógyult, akitől ajándékban kapta meg A Hópárduc felesége című könyvet, amelyet azonnal elolvasott, és rögtön felrémlett előtte, hogy a történetből forgatókönyvet kellene írni.

 

 

Napokkal a könyv olvasása után véletlenül és életben először egy élelmiszerboltban összetalálkozott Sterczer Hildával, akit megszólított, és ott előadta, hogy a Hildával és férjével történtekről szeretne filmet készíteni. A rendező különös jelnek tekintette kettőjük találkozását. A jóváhagyást nem azonnal kapta meg, de nem is kellett sokat várni rá – hangzott el a szegedi közönségtalálkozón.

 

A Magasságok és mélységek sokkal inkább szól a feleségről, mint a tragikusan elhunyt hegymászóról. A film a maga nagyon is sokrétű eszközeivel igyekszik bemutatni azt a gyászmunkát, amelyet egy közeli hozzátartozó elvesztésekor átél az ember. Erőss Zsolt feleségének helyzetét nehezítette, és ezt a film finom részletességgel ábrázolja: milyen gondot okoz, ha a sajtó, a média és egyáltalán a nyilvánosság is ott kopogtat – egyáltalán nem átvitt értelemben – a gyászoló család ajtaján.

 

A gyászmunka közben saját identitást kellett építeni az özvegyen maradt asszonynak, akinek szembe kellett nézni azzal, hogy két gyereke apjuk nélkül fog felnőni. A szinte teljes egészében életrajzi elemekből építkező filmben csupán néhány apróságot változtattak meg. Erőss Zsolt nagyobbik gyermeke, Gerda négyéves volt apja halálakor. Ilyen életkorú gyerek filmben nem szerepeltethető egy bonyolult személyiség megformálójaként, így Gerda néhány évvel idősebb lett a filmben. 

 

Csoma Sándor szerint a magyar filmtörténet egyik legnehezebb gyerekszerepe lett Erőss Zsolt kislányáé, amire páratlanul tehetséges szereplőt találtak a hétéves Nagy Enikő személyében. 

 

 

Az életrajzi történet dramatizálását azért is szükséges volt elvégezni, mert kilencven percbe kellett sűríteni az egykori házaspár életének két, de inkább hat évét – tette hozzá az elmondottakhoz a rendező, akit a közönségtalálkozóra Tankó Erika színész kísért el, aki a filmben Sterczer Hilda legjobb barátnőjét, Júliát alakítja. Erőss Zsolt felesége még ahhoz is hozzájárult, hogy a rendező elolvashassa pszichológusával folytatott beszélgetéseiről készült jegyzeteket, így segítve a forgatókönyvírást.

 

Nagyon erős a főszereplőt megformáló Pál Emőke alakítása, Trill Zsolt pedig a megtévesztésig hasonlít a hegymászó Erőss Zsolthoz. Tőle megszokottan remek alakítás az övé is. 

 

A forgatókönyv organikus, vagyis a filmkészítés közben is alakul, és ebben belekerülhettek a színészek ötletei és javaslatai, amelyek jobbá tehetik a filmet – mondta el Csoma Sándor rendező Bakos Andrásnak, a moderátori feladatot ellátó újságírónak, a Magyar Narancs munkatársának kérdésére, aki imponálóan tartotta kézben a remek beszélgetést.

 

A Magasságok és mélységek ezekben a napokban is látható a Belvárosi Moziban.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind