Változott a kerékpáros közlekedés az Anna-kútnál: biztonságosabb és átláthatóbb lett

Eddig a Kossuth Lajos sugárúton a Bocskai utcához érkezve elengedtük a biciklisek kezét. Mostantól ez megszűnik – hangzott el azon a kedd délutáni sajtótájékoztatón, amit az Anna-kútnál tartottak.
Bod Péter

2022. június 28. 20:40

Változott a kerékpáros közlekedés az Anna-kútnál: biztonságosabb és átláthatóbb lett

Régen kerékpárút segíti a közlekedést Dorozsmai, a budapesti úton és a Kossuth Lajos sugárúton, egészen a Bocskai utcáig, ahol ez eddig véget ért – mondta el Vincze Tibor, a Szeged Pólus Nkft. projektigazgató-helyettese.

 

A Bocskai utcától helyhiány miatt kerékpárút építésére nem volt lehetőség, ezért az úttesten nyitott sávot hoztak létre, így megerősítve a közlekedők számára, hogy biciklisek ezt vehetik igénybe. 

 

Eddig három lehetősége volt a kerékpárosnak, aki a Kossuth Lajos sugárúton érkezett el a Bocskai utcáig. Vagy befordult itt a mellékutcába, vagy leszálltak a bicikliről és a járdán tolták azt, vagy szabályosan bekapcsolódtak a közúti forgalomba, így folytatva az utat az Anna-kút érintésével a Széchenyi tér felé – hallhattuk a részleteket Vincze Tibortól. 

 

Vincze Tibor

 

A frissen itt felfestett burkolati jelek a kerékpárosok közlekedését hivatottak megkönnyíteni. A jelekkel éppen azt hangsúlyozzák, merre kell a kerékpárosnak tovább mennie. Nyitott kerékpársávot alakítottak ki a két forgalmi sáv újra osztásával, amit országszerte már sok helyen alkalmaznak – tette hozzá a szakember. 

 

A nyitott sáv kisebb sávszélességet hagy az autók számára, amelyen egy normál gépkocsi elfér. A nyitott sávot szaggatott vonallal jelölik, a szélesebb járművek, példásul buszok használhatják, már csak azért is, mert e nélkül nem férnének el. 

A kerékpárosok biztonsága érdekébe felállóhelyek hoztak létre a közlekedési lámpánál, akik így a várakozók legelejére sorolhatnak. Ez a balesetek elkerülését szolgálja, mert éppen a holttérben történő balesetek veszélyeztetik ilyen és ehhez hasonló közlekedési helyzeten a kerékpárosokat.

 

Csüllög Imre

 

A bejelentett és létrejött újításokat a sajtótájékoztató helyszínén üdvözölte Csüllög Imre a Magyar Kerékpáros Klub képviselője. Ő elsőrotban a közlekedés biztonságának növelését emelte ki a biciklisek szempontjából.