Válságállónak tűnik a szegedi munkaerőpiac: a járvány ellenére is sok munkahely megmaradt, továbbra is csak kevesen keresnek állást

A főváros és Győr-Moson-Sopron megye után Szegeden és megyénkben az egyik legalacsonyabb a munkanélküliség szintje. Míg az előbbiekben két százalék alatti, addig nálunk sem éri el a három százalékot. A GKI friss számításaiból kiderül, ahol korábban, a járvány előtt is alacsony volt a munkanélküliek aránya, ott jó eséllyel továbbra is az marad.

2021. február 11. 06:45

Válságállónak tűnik a szegedi munkaerőpiac: a járvány ellenére is sok munkahely megmaradt, továbbra is csak kevesen keresnek állást

A koronavírus-járvány okozta válság ellenére is meglepően jól áll Csongrád-Csanád megye, azon belül is Szeged a munkanélküliség alakulásában.

A főváros és Győr-Moson-Sopron megye után jelenleg itt keresnek a legkevesebben munkahelyet: a megyénkben nyilvántartott álláskeresők munkavállalási korú népességen belüli aránya nem éri el a három százalékot, Szegeden pedig még ennél is jobb a helyzet – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. számításai alapján.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint Magyarországon a nyilvántartott álláskeresők – vagy ahogyan korábban nevezték őket, a regisztrált munkanélküliek – száma 2020 decemberében 290 ezer fő volt, ami több mint 55 ezres növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva. 2019 decemberhez képest az álláskeresők száma 23,8 százalékkal nőtt. Ez a munkavállalási korú népesség öt százaléka, a lakónépesség három százaléka és a gazdaságilag aktívak hat százaléka.

Nyolcvanegyezren keresnek több mint egy éve állást, sikertelenül. Ezek az adatok már bőven a pandémia legrosszabb időszakára esnek, ráadásul a közmunkaprogramban résztvevőket nem is veszik álláskeresőnek.

Észak-keleten és dél-nyugaton a legrosszabb a  helyzet: ott minden tizedik  ember munkanélküli

Jó ideje az észak-keleti és a dél-nyugati régiókban a legmagasabb a nyilvántartott álláskeresők munkavállalási korú népességen belüli aránya.

A megyék között is jelentős az eltérés, munkavállalási korú népességen belül a legtöbb álláskereső Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén (9-9 százalék), Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy (7-7 százalék) megyében volt az elmúlt év végén, míg Győr-Moson-Sopron megyében és Budapesten (2-2 százalék) volt a legkisebb az arányuk.

A szegedi Florin Zrt. 716 millió forintos beruházással bővíti termelési kapacitását. A fejlesztést követően 17 új dolgozót vesznek fel

Csongrád-Csanád megyében mindez három százalék, ami meglehetősen jónak számít, ha azt vesszük, hogy ez az érték alig magasabb, mint az iparilag fejlett térségekben, Budapesten és Győrben.

A három százalékosok klubjába mellettünk sorakozik még fel Fejér, Komárom-Esztergom, Vas, illetve Pest megye is. Valamivel rosszabb ez az adat, négy százalék Bács-Kiskun és Veszprém megyében, majd következik Zala és Tolna megye öt százalékkal, illetve Békés, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok megyék, ahol már a hat százalékot is megközelíti a munkanélküliség.

A járvány sem rajzolta át gyökeresen a munkaerőtérképet: ott lett még rosszabb a helyzet, ahol korábban is az volt

Ha települési bontásban nézzük az adatokat, elég színes a képet kapunk, akár egy megyén belül is. Az ország 91 településén húsz százalék feletti, míg 673-on tíz százalékot meghaladó volt a munkanélküliség a tavalyi év végén.

A GKI térképmelléklete alapján Csongrád-Csanád megye szinte teljesen világos- vagy sötétkék, ez három, illetve öt százalék alatti munkanélküliséget jelent.

A Csongrád-Csanád megye gazdasági potenciáljának kétharmadát jelentő Szeged a térképen világoskékkel szerepel, ami a nagyobb vidéki településeknél is jónak számít, jobb a pécsi, debreceni vagy miskolci értékeknél is.

Érdekes kontraszt alakult ki a szomszédos Bács-Kiskunban, ahol megyén belül alakultak ki nagy egyenlőtlenségek, főként Kecskemét és Baja környéke, illetve a megye egyéb részei között.

A GKI friss számításaiból az olvasható ki, hogy ahol korábban is magas volt a munkanélküliek aránya, ott jó eséllyel továbbra is magas maradt a munkanélküliség szintje.

Hiába a korlátozások, Szegeden még szobaasszonyt is keres egy belvárosi panzió

Közel egy milliárd forintos beruházást valósított meg Szegeden a Bodrogi Bau Kft. Folyamatos fejlesztéssel igyekeznek megtartani a munkaerőt (fotó: Iványi Aurél)

A viszonylag jó szegedi munkaerőpiaci helyzet többek között annak köszönhető, hogy az elmúlt nyolc-tíz évben „ütésálló” gazdasági ágak telepedtek meg a városban: az IT-szektorba közel négyezer új munkahely jött létre.

Több szegedi cég – a Florin, a Bodrogi Bau és a Goodwill Pharma gyógyszergyár – a járvány kellős közepén is folyamatosan fejleszti tevékenységét, ezzel nem csak megőrzi a már meglévő munkahelyeket, de újakat is létre hoz.

Megnéztük az egyik legnagyobb álláskereső portálon, ki, mit kínál most a szegedieknek.

A Jooble.orgon cikkünk megjelenésekor 541 szegedi munkahely közül válogathatnak az állás nélkül maradottak: gépkezelő, bolti eladó, szülésznő, klímaszerelő, autóbuszvezető, laboráns, gázszerelő, targoncás, raktáros, szakács, szaunamester és iskolatitkár is szerepel felsorolás között.

Meglepő, de egy belvárosi panzió a korlátozások ellenére még szobaasszonyt is keres – lassan három hete.

A valós kép sokkal árnyaltabb a puszta számoknál

A turizmusban, a vendéglátásban, a fesztivál- vagy éppen az esküvőszervezésben dolgozók a statisztikai átlagnál sokkal rosszabb helyzetben vannak. Többségük azonban (kényszer)vállalkozóként semmilyen kimutatásban nem jelenik meg.

A járvány okozta gazdasági krízis többek között arra is rávilágított, hogy egyes gazdasági ágak mennyire sérülékenyek, ezért is jó, ha egy ország, egy település sok lábon áll.

Ha az egyik megbicsaklik, a többin még képes megállni.

Nyitóképünk Magyarország legdinamikusabban növekvő gyógyszeripari cégének, a szegedi Goodwill Pharma Kft.-nek legújabb fejlesztését ábrázolja. A cég két szegedi üzemegységében már több mint száz embernek ad munkát.

Rafai Gábor