Válság–Sport 0–3: nagy nyertese a sport Orbánék 2023-as rendeleti költségvetésének

Nagyon fontos, hogy milliárdokkal több jusson a sportra, még akkor is ha rezsiválság és gazdasági nehézségek sújtják az országot. Sok település még a közvilágításon is spórolni kényszerül, a sport viszont szent marad idén is. Olyan szempontból nincs meglepetés, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek idején, 2020-ban és 2021-ben is ez volt a helyzet.
Cservenák Zoltán

2023. január 10. 23:09

Válság–Sport 0–3: nagy nyertese a sport Orbánék 2023-as rendeleti költségvetésének

Több mint tíz éve a kormány kegyeltje a versenysport és a sport általában, csak az átirányított társasági adó nagyjából 1000 milliárd forint kiesést jelentett eddig a költségvetésnek. És bár általánosságban elmondható, hogy a magyar versenysport nem lett eredményesebb a 2010 előtti időszakhoz képest, tény, hogy az infrastruktúra és a fizetések sokkal jobbak. Mindez azonban nincs ingyen, mi, adófizetők, keményen tejelünk mindezért.

 

Miután kiderült: a gazdasági nehézségek, az energiaválság, a harmatgyenge forint és az Európa-rekorder infláció miatt tarthatatlanná váló 2023-as költségvetést újra kell tervezni, joggal gondolhattuk, hogy a sportnak is áldozatot kell hoznia, és a kormány akár csökkentheti is az erre szánt költségvetési forrásokat. Nem így történt.

 

A 2022 végén benyújtott rendeleti költségvetés-módosítás, amellett, hogy bőkezű, nehezen átláthatóvá tette a sportra szánt források eloszlását. Az Mfor elemzésében abban bízik, hogy a parlamentnek benyújtandó, teljes módosítócsomag majd élesít a most még kissé homályos képen.

 

Az Mfor úgy számol, a tavaly júniusban benyújtott 2023-as költségvetésben a 385 milliárdos sportkiadást legalább 415 milliárdosra növelik Orbánék. 

 

A 415 milliárdnak része a 139 milliárd forintnyi tao, a társasági adó átirányítása az államkasszából a kiemelt sportágakhoz. A 2023-as sportbüdzsé így nagyjából megegyezik a tavalyi 420 milliárdos főösszeggel, tehát jöhet többféle válság is akár egyszerre, a sportból nem enged a magát futballokosnak tartó miniszterelnök.

 

Az Mfor megjegyzi, 

  • 103 százalékkal, 28,7 milliárdról 58,4 milliárdra nőtt a a versenysport és szakmai feladatok támogatása címen előirányzott összeg 2023-ra,
  • a kiemelt sportegyesületek 55 százalékkal kaphatnak több pénzt, 8,7 milliárd forint helyett 13,6 milliárdot.
  • Sportági fejlesztések kiadásaira 27,8 milliárd helyett 33,6 milliárd lesz idén.

 

Ezek csak a leginkább szembetűnő pluszforrások. A gazdasági lap egy „trükkre” is felhívja a figyelmet: a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodához került a kiemelt nemzetközi sportesemények, ezeket a kiemelt állami rendezvényekkel együtt kezelik, 60,5 milliárd forintot találtak ezen a költségvetési soron. Ehhez képest kell értelmezni, hogy a kiemelt nemzetközi sportesemény soron 29,6 milliárd helyett 13,4 milliárd szerepel.

 

A lap arra is felhívja a figyelmet, elképzelhető, hogy vége lesz a Nemzeti Sportközpontoknak, mert nem szerepel a rendeleti költségvetésben. Ugyanakkor ott van a Nemzeti Sportinfrastruktúra Ügynökség, amire 18,9 milliárdot költhetnek.