Valószínűleg helyi népszavazás sem lesz a Fudan Egyetemről

Elkaszálta a bíróság Baranyi Krisztina előzőleg jóváhagyott népszavazási kérdését. A végső szót az Alkotmánybíróság mondhatja ki.
Kékes Viktória

2022. december 22. 11:10

Valószínűleg helyi népszavazás sem lesz a Fudan Egyetemről

Szeptemberben a Fővárosi Törvényszék átengedte Baranyi Krisztina, a Fudan Egyetemmel kapcsolatos helyi népszavazási kérdését. A IX. kerületi polgármester arról kérdezné meg az ott lakókat, egyetértenek-e azzal, hogy önkormányzati terület ne kerüljön se az állam, se az egyelőre még nem is létező Fudan Egyetem fenntartására létrehozott Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány tulajdonába vagy használatába. Egészen pontosan:

 

  • Egyetért azzal, hogy Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata a 2021. évi LXXXI. Tv. (Fudan tv.) 3. §-ában meghatározott cél megvalósulásához az Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat se tulajdonba, se használatba ne adja át a Magyar Államnak, illetve a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványnak?

 

A Fővárosi Törvényszék döntése ellen azonban három magánszemély felülvizsgálatot kért. A hvg.hu arról ír, ennek helyt is adott a bíróság, amely így elkaszálta a korábban jóváhagyott kérdést, mert 

 

„az átlagos tájékozottságú választópolgár a kérdés alapos szövegértelmezésével sem juthat egyértelmű következtetésre sem annak tartalmát, sem pedig az általa adott válasz lehetséges következményeit illetően sem”.

 

A törvényszék határozata ellen további jogorvoslatnak helye nincs, viszont a közzétételt követő 8 napon belül alkotmányjogi panaszt lehet benyújtani miatta az Alkotmánybíróságnak, amelynek 30 napja van dönteni.

 

Baranyi Krisztian azért próbálja helyi népszavazással útját állni a kínai beruházásnak, mert az Alkotmánybíróság májusban elkaszálta az ezt célzó országos referendumot, a fővárosi népszavazás mögül pedig kihátrált a Demokratikus Koalíció és a budapesti városvezetés is. A IX. kerületi polgármester korábban a hvg.hu-nak arról beszélt, hogy ”talán kevesebbet emlegetik most a Fudan-beruházást, mégis, csupán a kormányzat politikai döntésének kérdése, hogy elkezdődik-e a Fudan Egyetem megvalósítása, ennek szerintem valós a veszélye”. Ezt támasztja alá, hogy Orbán Viktor az évzáró, december 21-i kormányinfón arról beszélt, még mindig napirenden van a budapesti Fudan Egyetem ügye, mert “ott akarunk lenni a keleti világgazdaságban, ehhez nyelv, tudás és kapcsolatok szükségesek.”