Valós veszély az atomkatasztrófa az ENSZ szerint, Amerika 1700 milliárd forintnyi dollárt ad Ukrajnának

Ezzel már összesen 3280 milliárd forintnak megfelelő dollárnál tart az amerikai segélycsomag. Egyre közelebb kerülünk egy lehetséges atomkatasztrófához.
Cservenák Zoltán

2022. augusztus 09. 00:37

Valós veszély az atomkatasztrófa az ENSZ szerint, Amerika 1700 milliárd forintnyi dollárt ad Ukrajnának

Az Egyesült Államok további 4,5 milliárd dollárt biztosít Ukrajna kormányának, így a februári orosz invázió óta nyújtott költségvetési támogatása 8,5 milliárd dollárra nő – jelentette be az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége. A finanszírozás, amit az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumával a Világbankon keresztül koordinálnak, részletekben kerül az ukrán kormányhoz, méghozzá egy 3 milliárd dolláros augusztusi kifizetéssel kezdődően.

 

Túszul 

Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy „túszul ejti Európát” a dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműben kialakult helyzet miatt. Az üzemet orosz erők foglalják el, és mindkét fél azt állította, hogy a másik fél kárt okozott a komplexumban az ágyúzással. Zakharova azt mondta: „Az ENSZ és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetői újra és újra nem merik közvetlenül megnevezni a fenyegetés forrását. Kimutatják, hogy nem hajlandóak Kijevre mutogatni.”

 

Atomkatasztrófa

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök új nemzetközi szankciókat sürget Moszkva ellen az „atomterror” miatt. Az ENSZ nukleáris felügyelő testülete felszólított minden katonai akció azonnali befejezésére a zaporizzsjai erőmű közelében, miután szombat este találatok érték a komplexumot, ami miatt az egyik reaktor leállt, és „nagyon valós nukleáris katasztrófa veszélye áll fenn”.

 

Jevgenyij Balickij, a megszállt Zaporizzsja-régió oroszbarát vezetőjének jelentései szerint a zaporizzsjai atomerőmű rendesen működik. Az ukrán állami atomenergia-vállalat, az Energoatom vezetője az erőmű katonáktól mentes övezetté tételét szorgalmazta, és azt mondta, hogy a helyszínen békefenntartó csapatoknak is jelen kell lenniük.

 

Elcsatolás

A dél-ukrajnai megszállt Zaporizzsja régió oroszok által beiktatott vezetője hétfőn aláírta az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazásról szóló rendeletet.

 

Messziről

Ukrajna egyik napról a másikra nagy hatótávolságú csapásokat mért orosz csapatbázisokra és két kulcsfontosságú hídra a Dnyeper folyón. A csapások azt a két átkelőhelyet sújtották, amelyet Oroszország a folyó nyugati partján elfoglalt dél-ukrajnai területek zsebébe sodort – mondta Natalija Humenyjuk, Ukrajna déli katonai parancsnokságának szóvivője. 

 

„Az eredmények meglehetősen tiszteletreméltóak, találatok az Antonivszkij és a Kahovszkij hídon” 

 

– mondta a televízióban. Kirill Stremousov, a megszállt Hersonra kényszerített oroszbarát adminisztráció helyettes vezetője az Interfaxnak azt mondta: 

 

„Az Antonivszkij hidat javító építők berendezései leégtek, súlyos károk nincsenek. De a híd megnyitása kissé késik”.

 

Tíz év

Tíz év börtönbüntetésre ítélt egy ukrán bíróság egy orosz katonát, miután bűnösnek találta a háborús törvények és szokások megsértésében, amikor harckocsival lőtt egy többemeletes lakóházra – közölte a belügyminisztérium egyik illetékese.

 

Gepárdok

Ukrajna megkapta az első három Gepard önjáró légvédelmi rendszert Németországtól, és fontos infrastrukturális létesítmények védelmére fogja használni őket – közölte a déli katonai parancsnokság.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind