Valóra válhat Orbán rémálma: Timmermans lehet az Európai Bizottság elnöke

Nem az utált Manfred Weber, hanem a még nagyobb ellenség, a munkáspárti szocialista, Frans Timmermans tűnik befutónak. Donald Tusk, az Európai Tanács jelenlegi elnöke is őt támogatja.

2019. június 30. 17:05

Valóra válhat Orbán rémálma: Timmermans lehet az Európai Bizottság elnöke

A Reuters információi alapján több mértékadó európai portál is arról ír, hogy a volt holland külügyminiszter, Frans Timmermans lehet az Európai Bizottság következő elnöke. Timmermans ismeri a feladatatot, jelenleg is alelnöke az Unió döntés-előkészítő, végrehajtó, döntéshozó és ellenőrző szervezetének. A holland Jean-Claude Junckert követheti a poszton.

A Reuters – klasszikus módon – három különböző, két diplomáciai és egy EP-képviselői forrásból is úgy értesült, hogy Timmermans lehet a befutó.

Ha ez valóban így lesz, akkor Emanuelle Macron és a centralisták elérik, hogy ne legyen német elnöke a Bizottságnak.

A hírügynökség szerint Timmermans-t a vasárnapi, 28 tagállam részvételével zajló brüsszeli vacsorán jelentik be.

Tusk Timmermans mellett áll

Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelöltet javasolta kompromisszumos megoldásként az Európai Bizottság élére Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az európai parlamenti (EP-) frakciók vezetőivel folytatott vasárnapi egyeztetésén - közölte egy bennfentes illetékes.

Tobias Teuscher német EP-tisztségviselő, aki részt vett az ülésen, arról számolt be sajtójelentések szerint, hogy

a Tusk által javasolt megállapodás alapján a májusi választást megnyerő Európai Néppárt adná az Európai Parlament elnökét, illetve az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) névre keresztelt centrista-liberális frakció pedig az Európai Tanács elnökét.

Tájékoztatása szerint az Európai Központi Bank elnöki posztjáról nem esett szó.

A tagországok állam- és kormányfői vasárnap este rendkívüli csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben, egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.

A Financial Times brit napilap pár napja arról írt, hogy egy pártcsaládok közötti kompromisszum keretében Timmermans kerülhet előtérbe, de arra is rámutattak, hogy ez könnyen elbukhat egyes kelet- és közép-európai államok ellenállásán.

Öblös sorosozással reagált a kormány

A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy Frans Timmermans kerüljön az Európai Bizottság élére, ugyanis a szociáldemokrata csúcsjelölt Soros György embere - reagált a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár vasárnap az értéselülésre, amely szerint a brüsszeli elit azzal próbálkozik, hogy Frans Timmermanst tegyék meg az EB elnökének.

Kovács Zoltán azt MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: „a most kimenőben lévő Juncker-bizottság alatt nyilvánvalóvá vált, hogy Frans Timmermans Soros György embere”. Ha őt tennék meg a bizottság elnökének, akkor nyilvánvalóan „Soros György bábja kerülne a bizottság élére”, akin keresztül Soros György érvényesíteni tudná mind a bevándorlásban, mind a pénzügy- és gazdaságpolitikában a saját érdekeit – mondta.

Kovács Zoltán kijelentette: teljes mértékben elfogadhatatlannak tartják ezt a javaslatot, és Magyarország kormánya mindent megtesz azért, hogy megakadályozza egy ilyen forgatókönyv bekövetkeztét.

Címlapon

mutasd mind