„Valljuk az elesettek és a szegények megsegítésének kötelességét” – Szántó György olvasói levele

Szeged.hu

2022. október 30. 09:34

„Valljuk az elesettek és a szegények
megsegítésének kötelességét” – Szántó György olvasói
levele

A Fidesz–KDNP-s parlamenti többség október 28-án megint nagyot alkotott. Az úgynevezett „salátatörvénynek” becézett előterjesztés így módosította az 1993. évi, III. sz., a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló jogszabályt:

 

„A szociális ellátás feltételeinek biztosítása, a nemzetközi egyezményekben, így különösen az ENSZ Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogok Egyezségokmányában, továbbá a szociális jogok érvényre juttatása érdekében, a társadalmi szolidaritás alapján, valamint a jövő nemzedékért és a szociális segítségre szorulókért érzett felelősségtől vezérelve az Országgyűlés a következő törvényt alkotja:

 

I. fejezet 2. §: A szociális ellátás feltételeinek biztosítása – az egyének önmagukért és családjukért, valamint a helyi közösségeknek a tagjaikért viselt felelősségén túl – az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatoknak a feladata.”

 

Az írás idézőjeles címét az Alaptörvénynek csúfolt (Szájer József alkotása), lánykori nevén: „Alkotmány” Nemzeti Hitvallás című fejezetéből másoltam ki.

 

Ha a Fideszben szokásos eljárást – egy képviselőre osztják ki, hogy pénteken 23 óra 59 perckor nyújtsa be a törvény-javaslatot –, akkor még csak menthetném a módosítást azzal, hogy a benyújtóra ráosztották a szerepet, egyébként meg azt sem tudja, hogy mit írt le. De nem: ez esetben a kormány előterjesztéséről van szó, vagyis a módosítás az egész kabinet gondolkodását tükrözi. Vagyis itt a Fidesz filozófiája köszön vissza: mindenki elsősorban saját magáért felelős!

 

Nincs társadalmi szolidaritás, te vagy a felelős azért, amilyen körülmények között élsz! Meg a családod. Te vagy a felelős azért, mert nincs lakásod, állásod, mert beteg vagy.

 

A klasszikus lázár jánosi hitvallás szerint: mindenki annyit ér, mint amennyije van.

 

Mészáros Lőrinc több száz milliárdszor többet ér, mint te.

 

  • Mint te, aki szegény sorban születtél,
  • mint te, aki valamilyen betegséggel vagy fogyatékkal élsz,
  • mint te, aki nem jutott közel a húsosfazékhoz,
  • nem jó pályát választottál vagy
  • nem Felcsúton születtél.
  • Vagy nem privatizáltál kaszinót,
  • nem mentetted meg a magánnyugdíjpénztárak 3 ezer milliárdos vagyonát,
  • nem menetelsz a „Békemenet” első sorában,
  • nem vagy a végrehajtói kar elnöke,
  • nem vagy a miniszterelnök fogorvosa...

az okokat sorolhatnám napestig.

 

A Fidesz így gondolkodik: „a családod után bízzál a helyi közösségekben, az agyonsanyargatott egyesületekben és alapítványokban, amiket naponta vegzálnak és bélyegeznek meg. Fordulj a Soroshoz – Orbánnak is, Kövérnek is, Deutschnak is segített annak idején – csak később tagadd le! Fordulj a Bohócdoktorokhoz, a Hospice Alapítványhoz meg Iványi Gáborékhoz, azok dőzsölnek pénzben és vagyonban. Utána esetleg remélhetsz – teljesen feleslegesen – a központi kormányzattól valamit, meg az önkormányzatoktól, amelyektől már mindent elvontunk és kifosztottuk őket. Szidjátok őket, úgyis ők vannak legközelebb a családod meg a civilek után.”

 

Jól kitalálták, ugye? A törvénymódosítás előtt meg egyeztettek az érintettekkel vagy azok képviselőivel, ahogyan azt az EU elvárja, ha pénzt remélünk onnan. És jöjjön már a pénz minél hamarabb, mert ha újra mennek okosan tanácskozni Mészáros Lőrinc szállodájába, amit a fiai újítottak fel többnyire közpénzből közbeszerzés nélkül, miből lesz majd ismét dőzsölés? Jaj, és szegény Kocsis Máténak is le kell kapcsolnia majd a második akváriumát, pedig annyira szereti kicsi gyerek kora óta az aranyhalakat!

 

A Fidesz szerint „a pedagógusok meg nyaljanak sót! Tanulják meg már a fontossági sorrendet. Először mi jövünk, aztán meg – majd 2023-ban – ha az EU ad pénzt, és marad belőle – ők is sorra kerülhetnek. Addig meg csak tüntetgessenek, hacsak közben ki nem rúgjuk őket. Egyébként is csak összezavarnák mindenfajta ismeretekkel a gyerekek fejét. Annál jobb, minél butábbak az emberek!

 

És minél jobban magukra hagyjuk őket!”

 

Szántó György