Választási törvény: Volner János segítségével nehezíti tovább az ellenzék dolgát a kormány

A független Volner János javaslata alapján még több helyen kellene egyéni jelöltet indítaniuk az ellenzéki pártoknak, ahhoz, hogy pártlistát is állíthassanak.

2020. november 24. 15:15

Választási törvény: Volner János segítségével nehezíti tovább az ellenzék dolgát a kormány

Az egykori jobbikos Volner javaslata úgy szól, hogy legalább 14 megyében és a fővárosban legalább 71 egyéni kerületben kell önálló jelöltet állítani egy pártnak ahhoz, hogy pártlistája is legyen.

A 71 egyéni jelölt további szigorítást jelent, mert már az eredetileg 27-ről 50-re emelt egyéni jelöltszám is megnehezítette az ellenzéki koordinációt.

Volner javaslata egyelőre a Parlament igazságügyi bizottságán ment át, de nem kétséges, hogy az országgyűlés Fidesz-KDNP-s többsége is elfogadja majd. A szigorítás eredményeként az kisebb pártok kénytelenek lesznek jelölteket állítani az egyéni körzetekben, máskülönben nem tudnak majd országos listát állítani. 

A módosítás azt is magával hozza, hogy az ellenzéki pártok esélytelenek lesznek külön listán indulva, így muszáj lesz egy listát állítaniuk, ami nagyon megnehezíti a dolgukat. Eddig ugyanis két listát is állíthattak volna az ellenzéki pártok 53–53 egyéni jelölttel a 106 egyéni választókerületben.

Az információt Petrovszki László, a DK képviselője osztotta meg a Telex-szel.

A kormány és a Fidesz azzal indokolja a szigorítás támogatását, hogy így kívánják ellehetetleníteni a kamupártokat, de arra több politológus is utalt már, hogy a kamupártok lebuktatására és megállítására számos más eszköze is lenne a kormánynak.

(Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)