Választás: vidéken Szegeden a legtöbb az átjelentkezés, több részre oszthatják a szavazóköri névjegyzéket

Azokban az átjelentkezéssel szavazásra kijelölt szavazókörökben, ahol a névjegyzékben szereplő választópolgárok száma meghaladja az 1500-at, a helyi választási iroda vezetője legkésőbb jövő héten kedden dönthet úgy, hogy a szavazóköri névjegyzéket több részre bontja.
Garai Szakács László

2022. március 25. 11:36

Választás: vidéken Szegeden a
legtöbb az átjelentkezés, több részre oszthatják a szavazóköri
névjegyzéket

A választópolgárok ma, pénteken 16 óráig jelezhetik, ha nem a lakóhelyük szerinti szavazókörben, hanem egy másik magyarországi településen szeretnének szavazni április 3-án. A Nemzeti Választási Iroda péntek reggeli adatai szerint 140 ezer választópolgár jelezte már, hogy az országgyűlési képviselők választásán és a vele egy napon rendezett népszavazáson a lakóhelyétől eltérő, más magyarországi településen kíván szavazni.

 

Hagyományosan a legtöbb átjelentkező a főváros XI. kerületében (2. országgyűlési egyéni választókerület) van, ide már csaknem 5400-an jelentkeztek át, de 4900-an jelentkeztek át a XIII. kerületbe (7. oevk) és 4700-an a XIV. kerületbe (8. oevk). Több mint 7000 átjelentkező van a fővárosi 6. oevk-ban (amely a VIII. és IX. kerület egy részét fedi le), de itt mindkét kerületben kijelöltek egy-egy szavazókört az átjelentkezéssel szavazóknak.

 

Vidéken Szegeden szavaznának átjelentkezéssel a legtöbben, csaknem 3000-en, Győrben pedig jelenleg 2500 átjelentkező van, Debrecenben 2400, Pécsen 2300.

 

A választási eljárási törvény szerint azokban az átjelentkezéssel szavazásra kijelölt szavazókörökben, ahol a névjegyzékben szereplő választópolgárok száma meghaladja az 1500-at, a helyi választási iroda vezetője legkésőbb jövő keddig dönthet úgy, hogy a szavazóköri névjegyzéket több részre bontja.

 

Ebben az esetben a szavazást le lehet bonyolítani egy szavazóhelyiségben, úgy, hogy a választópolgár azonosítását, a szavazólap átadását és a névjegyzék aláírását a szavazatszámláló bizottság tagjai egy szavazóhelyiségen belül több külön helyszínen végzik, vagy úgy, hogy a kijelölt szavazókört a helyi választási iroda vezetője alszavazókörökre bontja, és a szavazást ugyanazon épületen belül több külön szavazóhelyiségben bonyolítják le. Az alszavazókörökben szavazatszedő albizottságok működnek.

A választási eljárási törvény előírja, hogy ha az átjelentkezéssel kijelölt szavazókörben a névjegyzékben szereplő választópolgárok száma meghaladja a kétezret, mindenképpen meg kell bontani a szavazóköri névjegyzéket.

 

Amikor a helyi választási iroda vezetője dönt arról, hogy megosztja a szavazókör névjegyzékét, arról is határoznia kell, hogy azt hogyan osszák fel: a választópolgárok neve szerinti ábécésorrendben, vagy megyénként és azon belül a választópolgárok neve szerinti ábécésorrendben.

 

(MTI)