Választani, nemcsak jog, hanem kötelesség – szavazókat kérdeztünk

Bod Péter

2022. április 03. 17:36

Választani, nemcsak jog, hanem kötelesség – szavazókat kérdeztünk

Nagy öröm, hogy a mi kerületünkből ennyien eljöttek. Mellette azt mondom, mindenki szavazzon a saját belátása szerint – mondta a Weöres Sándor Általános Iskolában működő 312-es szegedi szavazókörben a voksa leadására váró idős hölgy.

 

Noha négyévente mindig elmegy az országgyűlési választásokra, még soha nem tapasztalta, hogy ennyien szeretnének szavazni. A megszólaló szavait a helyszínen szerzett tapasztalataink is alátámasztják, mert vasárnap 10 és 12 óra között kígyózó sorokat láttunk a helyszínen.

 

A szavazáshoz nagyjából 40–50 perc volt szükséges ebben az időszakban. Mégis a választókörbe érkezők közül szinte senki nem fordult vissza, amikor az iskola előterébe belépve meglátta a hosszú sort.

 

„Nézze, én úgy vagyok vele, hogy ez az embernek nem csak a joga, hanem a kötelessége”

 

– kaptunk a választ arra a kérdésre, miért tartja fontosnak a részvételt az országgyűlési választáson. Azt is elmondta, hogy haragszik mindenkire, aki nem megy el a választásra, mert utána könnyű morogni, ha nem az győz, akire esetleg szavazni szerettek volna.

 

Saját környezetét buzdította az elmúlt napokban, hogy lehetőség szerint mindenki elmenjen szavazni? – tettük fel a kérdés.

 

„Igen. A nyolcvanhét éves keresztanyámat meggyőztem, hogy menjen el választani, aki azt mondta, hogy arra szavaz, aki majd az unokáinak és a dédunokáinak jót tesz.”

 

Fotók: Iványi Aurél

 

„Nagyon megdöbbentem, hogy ennyien vagyunk. Ám ha jól emlékszem, akkor négy éve is rekordot döntött a részvétel az országgyűlési választáson”

 

– mondta el egy szavazásra váró fiatalember, aki szerint az általa tapasztalak alapján idén is kiemelkedően magas lehet a választáson részt vevők száma. 

 

A fiatal férfi arról is beszélt, tudatosan döntött a szavazatáról, igyekezett minél több kampányvideót megnézni, kerülve az összevágottakat, mert valóban arra volt kíváncsi, mi lehet a választási ígéretek mögött. Arra a kérdésünkre, hogy szükség volt-e a környezetében élőket a választáson való részvételre buzdítani, azt a választ kaptuk, hogy nem, mert szinte kivétel nélkül mindenki úgy nyilatkozott, hogy vasárnap leadja szavazatát.

 

Nem volt opció, hogy nem jövök el szavazni 

 

– kaptuk a nagyon határozott választ egy fiatal hölgytől arra a kérdésünkre, hogy miért jött el az országgyűlési választásra. Hozzátette: aki otthon marad, azt kockáztatja, hogy ezzel arra szavaz, akire nem akar. Meglepődve tapasztalta a hatalmas sort, de fel sem merült benne, hogy dolga végezetlenül távozzon a szavazókörből.

 

 

Kellett-e kapacitálni a környezetében az embereket, hogy vegyenek részt a választáson, vagy a részvétel teljesen magától értetődő volt mindenki számára? – érdeklődtünk. 

 

Szerintem, jobb, ha noszogatjuk az embereket 

 

– jött a válasz. Az általunk megszólaltatott fiatal hölgy a közösségi média felületeit is arra használta az elmúlt hetekben, hogy buzdítsa ismerőseit, menjenek el választani, és ilyen módon fejezzék ki véleményüket.

 

Megdöbbentő, hogy mennyien szeretetének szavazni, és nagyon reményteli 

 

– hallhattuk zárásként.