Szegedi közgyűlés: megszavazták a több mint egymilliárdos tartalékkeretet, hogy ki lehessen fizetni az egekbe emelt gázdíjat, megválasztották Binszki Józsefet alpolgármesternek (frissítve)

Módosítani kellett Szeged költségvetését, és két hét múlva újra össze kell ülniük azért, hogy kezeljék a rezsiválságot. Első körben megtették, amit meg kellett tenniük, megvan a tartalékkeret arra, hogy a bajba kerülő önkormányzati cégek ki tudják fizetni a jelentősen dráguló gázszámlákat.
Szegedi közgyűlés: megszavazták a
több mint egymilliárdos tartalékkeretet, hogy ki lehessen fizetni
az egekbe emelt gázdíjat, megválasztották Binszki Józsefet
alpolgármesternek (frissítve)

 

 

Hosszú idő után ez volt az első közgyűlés, amin nem vett részt Szabó Bálint. Ez volt az egyik különlegesség. A másik pedig az, hogy Joób Márton elkezdett nyilvánosan ellentmondani a közgyűlési többségnek, akikkel együtt megválasztották 2019-ben. Máskülönben minden úgy zajlott, ahogy jellemzően zajlani szokott: a Fidesz- és a KDNP-frakció próbálkozott, de fogást nem tudtak, most sem lehetett találni a közgyűlési többségen.

 

Az ülés végén megválasztották várospolitikai alpolgármesternek Binszki Józsefet.

 

VÉGE A KÖZGYŰLÉSNEK

HATÁROZATHOZATALOK

12:12 Binszki József leteszi alpolgármesteri esküjét.

 

12:11 Vége a szavazatszámlálásnak: Szécsényi Rózsa bizottsági elnökként közli 19 igennel 8 nem ellenében a közgyűlés megválasztotta Binszki Józsefet várospolitikai alpolgármesternek.

 

11:57 Szavaz a közgyűlés. Előtte szabályosan lezárták az urnát. A szavazatokat a jegyzői irodában számolják majd össze.

 

11:56 Szécsényi Rózsa ismerteti a szavazás menetét. Aki igennel szavaz, annak elég bedobni a szavazólapot az urnába, ha valaki nemmel szavaz, akkor annak át kell húzni a szavazólapon Binszki József nevét.

 

11:54 Végezetül Binszki József kapott szót. A teljes közgyűlés teljes bizalmát kéri. Azt kéri, gondolják végig képviselőtársai, alkalmas-e az alpolgármesterségre. Azt is elmondta, nem fél munkát fog végezni azért, mert fél állásban látja el a felkérést.

 

11:52 Német Ferenc bízik abban, Botka László és Binszki József évtizedes barátsága remek munkakapcsolattá válik és segíti majd a polgármestert.

 

11:51 Fodor Antal párttársa mellett szól. Egy emberként áll mellett a Demokratikus Koalíció.

 

11:50 Haág Zalán újra felteszi a kérdést Botka Lászlónak, mennyibe kerül Binszki József tiszteletdíja és leendő apparátusa?

 

11:49 Mihálik Edvin azt mondja, a Momentum-frakció támogatja Binszki József megválasztását.

 

11:48 Chovanecz Kata kéri Binszkit, képviselje méltó módon az elesetteket. Kéri, hogy a színház ügyében is járjon el.

 

11:46 Korponyai Ernő előre gratulál Binszkinek, majd gyurcsányozni kezdett, ami egészen szürreálisra sikerült.

 

11:45 Haág Zalán megjegyzi hozzászólásában eddig is jól működött a város két alpolgármesterrel. A költségvetést mennyire terheli meg ez a döntés? – kérdezi Botka Lászlót.

 

11:44 Írásban, titkos szavazással dönt a közgyűlés, a jogi bizottság tölti be a szavazatszámláló bizottság szerepét.

 

11:42 Újra nyílt az ülés, most választhatják meg várospolitikai alpolgármesternek Binszki Józsefet.

 

11:38 Zárt ülés, majd újra nyílt ülés jön.

 

11:31 Folytatódik a közgyűlés, határozathozatalok következnek, azaz szavaznak a napirendi pontokról, majd utána zárt ülésen döntenek kitüntetésekről, majd újra nyílt ülésen megválasztják várospolitikai alpolgármesternek társadalmi megbízatással Binszki Józsefet.

 

TÍZ PERC SZÜNETET TART A KÖZGYŰLÉS.

Napirend szerint

11:18 A kilences napirendi ponttól egy lendülettel eljutottunk a tizenötös napirendi pontig. Binszki lemondott a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság elnöki posztjáról, ez azt jelenti, Szécsényi Rózsa alelnökből elnök lesz.

 

11:17 Ruzsa Roland a dorozsmai gyerekekről beszél, ő is a klímák fontosságát hangsúlyozza.

 

11:13 Chovanecz Kata köszöni a gyors munkát, a Cső utcai klímafelszerelés kapcsán. További konstruktív együttműködést kér a fejlesztési irodától.

 

11:12 A hetes napirendi pontot hozzászólás nélkül átugrották, a nyolcasnál Joób Márton felszólal. Dúró Dóra abortuszmódosítását dicséri: „minden embernek joga van az élethez, minden magzatnak joga van az élethez.”

 

11:11 Chovanecz Kata méltányosságból kap szót. Csupán arra akarta felhívni a figyelmet, hogy Szeged lakásrendelet harmonizáljon a lakástörvénnyel.

 

11:08 Botka László a bérlakások kapcsán azt jegyzi meg, a bérlakásokra tizenkétszeres túljelentkezés volt, ez is jelzi „mennyire »sarcolja« Szeged a rászorulókat”. Ezt húzza alá Kovács Tamás gazdasági alpolgármester is.

 

11:07 Német Ferenc megint hozzászólt valamit.

 

11:06 Mihálik Edvin azt jegyzi meg itt, nagyon fontos lenne, hogy hosszú távon fennmaradjon a szociálisbérlakás-rendszer Szegeden.

 

11:04 Chovanecz Kata azt mondja, a jogot, az igazságosságot és a szegedieket képviseli. Úgy gondolja, számos esetben jogellenesen szedtek díjakat. Azt ígérte, szólni fog mindenért a jövőben is.

 

11:02 Német Ferenc is lakásrendeletezik: fél éve nem szól nekik szerinte a polgármester erről a rendeletről pedig több ezer embert érint.

 

11:00 Nagy Sándor hangsúlyozza évtizedeken át nem kifogásolta a kormányhivatal Szeged lakásrendeletét.

 

10:59 A hatos napirendhez az ingatlanok közgyűlési döntést érintő kérdéseihez szól hozzá Chovanecz Kata. A bérlőkre terhelnek számos olyan költséget, amit korábban nem nekik kellett fizetni. Szerinte az lenne a megoldás, ha lenne egy új, a törvényeknek megfelelő lakásrendelete Szegednek.

 

10:48 Nagy Sándor vette át a közgyűlés vezetését. A költségvetési napirendi pontot lezárták: a négyes a következő, amihez hozzászóltak, „Egyes önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat érintő tulajdonosi döntések”. Német Ferenc kérdez: Van-e koncepció a híd lehajtó nyomvonalára? Nagy Sándor azt mondta, igen, javasoltak, viszont a nyomvonal újranyit bizonyos kérdéseket, csomópontokat kell kijelölni, úthálózatot kell hozzákapcsolni. Az úthálózati tanulmányt elkezdte megcsináltatni az önkormányzat. A közgyűlés is tárgyalni fogja mindezt.

 

10:47 Botka László ezek után azt mondja, a demagóg populizmus könnyen fordulhat át közröhejbe. – Köszönöm, hogy ezt a fideszes képviselők megmutatták!

 

10:45 Haág Zalán szerint nem egyik vagy másik oldalra kell állni, hanem a magyar érdekeket kell képviselni.

 

10:42 Mihálik Edvin kapott szót: – Sokat még nem beszéltünk a költségvetésről... – mondta, majd egyesével vág vissza a korábbi fideszes megjegyzésekre.

 

10:37 Chovanecz Kata kikéri magának azt, amiket Ménesi Imre és Koromné Fenyvesi Rózsa mondott a Cserepes sor kapcsán. Szerinte a társasházi törvény alapján jogsértőek voltak a Cserepes sori bontások. – Ne vitatkozzunk társasházi törvényről! – kérte a fideszes önkormányzati képviselő.

 

Botka László azt felelte, korábban minden bérlővel megállapodott a város, mindenki jobb helyre került mint amiben a Cserepes soron lakott.

 

10:35 Koromné Fenyvesi Rózsa konstruktivitást kért, de egyáltalán nem tapasztalja ezt a fideszes képviselőtársaiktól.

 

10:34 Ménesi Imre a következő felszólaló. Korántsem olyan rózsás a helyzet, mint ahogy azt a Fidesz állítja. Nagyon komoly munkanélküliségre kell készülni januárban.

 

10:29 Halkó Pál is a költségvetést kritizálja. Majd a kormányt élteti, miközben arról is beszél, folyamatosan csúsztat a baloldal szerinte. Beszéde után Botka László megköszönte Halkónak, hogy tájékoztatta a lakosságot arról, hogy valójában mindenki jobban él.

 

Nem.

 

10:27 Német Ferenc jött. Kicsit Cserepes sorozott.

 

10:22 Haág Zalán a Szabadtéri kapcsán azt jegyzi meg, akkor nevezték ki Herczeg Tamást, amikor ők voltak közgyűlési többségben. Herczeg szerinte sikeres volt. Botka László nosztalgiázik: annak idején 2005-ben, amikor szétválasztották a színházat és a Szabadtérit ugyanígy vitatkozott, tiltakozott a Fidesz-frakció.

 

10:20 Joób Márton azt mondja, nem akar a közgyűlés előtt vitatkozni Botka Lászlóval, de igenis meg kell oldani azt, hogy a gyerekek járhassanak úszni. Joób a családokat, a sportszervezeteket akarja képviselni. Fontosnak tartja, hogy hallathassa értük a hangját. Botka László erre azt mondja, Joób számtalanszor kért és kapott időpontot tőle, rendre csak azért, hogy fúrja a Szegedi Sport és Fürdők Kft. aktuális vezetőjét.

 

10:16 Korponyai Ernő Mihálik Edvinbe próbál beleszállni. A véderdővel kritizálja. Majd a rezsicsökkentésről beszél, az euróárfolyamról azt mondja, nem kell aggódni. Botka megköszöni a Fidesz-központnak, hogy Korponyai Ernőt alkalmasnak találták arra, hogy megjelenítse a Fideszt Szeged közgyűlésében.

 

10:09 Chovanecz Kata újra: kéri, rendesen mondják a nevét, hával, n-nel. Majd az időközi választások eredményeit sorolja.

Ezután kezd Cserepes sorozni.

 

A színház kapcsán megjegyzi, tényleg fájó Botka Lászlóéknak is, de újra kijelenti, szerinte igenis elesett egymilliárd forinttól Szeged.

 

Botka László megjegyezte a Cserepes sor kapcsán: konszenzusos döntés volt arról, hogy felszámolják a szegregátumot. Kérdezi a fideszes politikust: miért akadályozza az ottani szegregátum felszámolását, miért dolgozik a város ellen?

 

10:06 Tóth Károly visszautasítja, hogy a baloldalt azzal vádolják, háborúpárti. Majd elkezdi sorolni, mi mindennek kellene valójában benne lennie egy olyan állásfoglalásban, amit korábban Korponyai Ernő javasolt megtenni Szeged közgyűlésének.

 

10:05 Ruzsa Roland még nem rendes fideszes képviselő: megköszönte ugyanis, hogy már most kiszállítják a szociális tűzifát Szegeden.

 

De, mégis az, visszazökken: a kormány szociális tűzifaprogramot dicséri.

 

10:01 Német Ferenc is hozzászólt a napirendhez. Mondott mindenfélét. Kétféleképpen reagált a polgármester:

  • ki szavazta meg az összes szankciós csomagot Brüsszelben? Orbán Viktor!
  • Az hogy lehet, hogy miközben a forint folyamatosan zuhan az euróhoz képest, miközben a cseh korona és a lengyel złoty erősödik?

Navracsics Tibor mondta, jogosak Brüsszel kritikái. „Ezek után felállnak, és közlik a baloldal a hibás, miközben tizenhárom éve kormányoznak...”

 

9:57 Joób Márton szól hozzá. A sportlétesítményekről beszél. Nem érti, hogy konganak az uszodák délelőtt, szerinte erről a Sport és Fürdők Kft. vezetése is tehet. Joób azt mondja, komoly bevételekről mond le az önkormányzati cég, miközben megsarcolja szerinte a sportegyesületeket.

 

Botka azt mondja, Joób Márton három állítása közül egyik sem igaz. Az iskolai úszással kapcsolatosan megjegyzi a tankerület mondta le a korábban már egyébként megrendelt úszásoktatást. A belső revíziós vizsgálat még nem zárult le, az Anna fürdő kapcsán meg azt jegyzete meg, a gyógyászat azért is veszteséges, mert az orvosok bérét ugyan megemelték, de ahhoz forrást nem biztosítottak.

 

9:46 Chovanecz Kata a következő, azt mondja, kénytelen folytatni a Szabadtéri és a színház összevonásával kapcsolatos vitát. Szerinte a szakminisztériumnak csak tudomásulvételi lehetősége volt. A tao valóban megszűnt, de úgy gondolja, máshogy megkapta ugyanazt a forrást. Azt mondja Chovanecz, egymilliárd forint hiányzik Szeged kulturális életéből emiatt a döntés miatt.

 

A költségvetés kapcsán azt jegyzi meg, van mozgástér a költségvetésben.

 

Botka László hangsúlyozta válaszában, több mint 360 millió forintot vettek el kétszer is a színháztól. A Cserepes sor kapcsán, mert erről is volt egy fél mondata a fideszes képviselőnek, meg azt jegyezte meg Szeged polgármestere, a tizenkét éve elfogadott deszegregációs programot próbálja tönkretenni Chovanecz Kata. – Erről még fogunk beszélni! – közölte Botka László.

 

9:39 Elsőnek Haág Zalán szól hozzá a vitához, folyamatosan bírálja a tervezetet, gyakorlatilag az utolsó névelőt is kritizálja, miközben dicséri az Orbán-kormány döntéseit. Beszél a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok összevonásáról is, szerinte ez is hibás, rossz döntés volt, úgy gondolja, jelentős támogatástól esnek el.

 

Botka László ez utóbbira reagált: „Ordas hazugság!” amit Haág Zalán állít a színházakról. Majd ismerteti a korábbi EMMI államtitkár Fekete Péter levelét, majd végigmegy azon, hogyan vont el több százmillió forintot a Szegedi Szabadtéri Játékoktól és a Szegedi Nemzeti Színháztól.

 

9:33 Kovács Tamás arról beszél, a nemzetközi pénzpiacok is beárazták a kormány gazdaságpolitikáját. Ő is arról beszél, egyre kevesebb ér a fizetés, a nyugdíjak. – A kormány megint belenyúl az önkormányzatok költségvetésébe. Technikai államcsődben van az ország. Nem nagyon tudjuk már jobban szorítani a nadrágszíjat. Helyi adókat vettek el, elvonták a gépjárműadót, nem kompenzálják a közösségi közlekedés költségeit, ezeket mindent nekünk kell helyben kigazdálkodni. És a fűtési szezon még el sem kezdődött és a távhőszolgáltatást most tették tönkre a tizenegyszeres áremelkedéssel...

 

 

9:28 Az önkormányzat 2022. évi költségvetésének 2. számú és egyéb rendeletek módosítása a harmadik napirend. Botka László ismerteti. Amit csak lehetett elvontak a polgármesteri hivataltól, az Ifjúsági Háztól, a marketingköltségekből. – Ha létrejön ez a tartalékkeret, akkor a pénzügyi bizottság tud segíteni a városi intézményeken, mert ebből ki tudja minden cég fizetni az idei évben a megemelkedett gázszámlákat.

 

A tűzifa kapcsán megjegyezte, 609 család kap támogatást, ehhez egy forint támogatást nem kap Szeged az államtól. Ezután megadta a szót Kovács Tamás gazdasági alpolgármesternek.

 

9:27 Szeged településrendezési eszközeinek módosítása és településfejlesztési döntések a 2-es napirend, Nagy Sándor röviden beszélt a legfontosabb pontjairól. A képviselők ehhez sem szóltak hozzá.

 

9:25 Binszki József bejelentéssel él: lemondott a DK-frakció vezetéséről, azt mától Koromné Fenyvesi Rózsa vezeti. Ezt az egyes napirendi pont után mondta el, amihez nem szólt hozzá senki.

 

 

9:23 Német Ferenc akarja a napirendet módosítani, neki nem sikerült. Haág Zalán azt kéri, külön napirendként tárgyalják a javaslatát. Nem fogják, mert nem vették napirendre. Így az eredeti napirend szerint kezdi meg a közgyűlés a munkáját.

 

Napirend előtt – két plusz polgármesteri bejelentés

9:22 Zárásképpen Haág Zalán kapott szót. Július 28-án hajnalban valaki betörte a Fidesz-iroda ablakát és molotov-koktéllal megpróbálta felgyújtani. Ennek kapcsán közölte, hogy erről a baloldal és mi, a baloldali média tehet, mert szerinte gyűlöletet keltünk.

 

Botka László ennek kapcsán azt felelte, hogy azonnal azzal vádolta meg őt a Fidesz, hogy ő a hibás a történtekért. „Hogy ki akar valójában gyűlöletet kelteni, az szerintem egyértelmű...”

 

9:16 Avramov András az utolsó előtti felszólaló napirend előtt. – Ebben a helyzetben igazán összetartónak kell lennünk, támogatnunk kell közösségünket. Nincs könnyű helyzetben az önkormányzat, mégis folytatja Szeged a Tűzifaprogramot, ráadásul jelentősen megemelte a keretet: 75 millió forintból vásárolt a város a rászorulóknak tűzifát, hatszáz családon segít így a város. A tízezer forintos támogatás körét ez a közgyűlés szavazhatja meg.

 

9:13 – Tisztelt fideszes képviselőtársaim! Önök végighazudták ezt a kampányt! – ezt Mihálik Edvin mondta a Díszteremben. – Hazudtak a gáz áráról, a háború előtt tizennégy éves csúcson volt az infláció. És hol tartunk már most ehhez képest?! A fizetések folyamatosan értéktelenednek, a szabadságharcuk eredményeképpen továbbra sincsenek uniós forrásaink. Ezt intézte nekünk a Fidesz-kormány…

 

 

9:09 Korponyai Ernő azt kéri, a szegedi közgyűlés mondja ki, a béke pártján áll. Majd mond még valamit arról, hogy Brüsszel szankciói a hibásak. – Itt az ideje, hogy a szegedi közgyűlés határozottan ítélje el a háborút és az Európai Bizottságot is, hogy utóbbi hagyja abba az értelmetlen szankciós politikát – mondta a fideszes önkormányzati képviselő.

 

Botka László reagált: A szegedi Fidesz-frakció felszólította Szegedet, hogy ítélje el Orbán Viktort, ez történelmi tény!

 

9:06 Koromné Fenyvesi Rózsa a következő felszólal. „Kijelenthető, mindenkinek bizonytalan a megélhetése.” A DK-s képviselő megjegyzi, nem lehet tudni, a város költségvetése mikor szorul újabb és újabb módosításra.

 

 

„Szívszorító az is, amikor egy nyugdíjas három szem krumplit és egy almát vásárol a zöldségesnél.” Ezután a dráguló élelmiszereket sorolja, naponta emelkedik a kenyér, a tej, a hús ára. Azt is közli, sehol nem drágult úgy a gáz és az áram Európában, mint Magyarországon.

 

 

9:03 Kozma József az első, aki napirend előtt felszólal. A kormány által ledobott újabb rezsibombával kezd, a távhőszolgáltatás óriási drágulása kapcsán beszél. – Valakinek az érdeke érvényesül ezzel a döntéssel, de nem a lakosságé, ez biztos – mondta Kozma József. A képviselő arról is beszélt, a vállalkozások lehúzhatják a rolót, kérhetik, hogy leváljanak a távhőrendszerről, de az óvodákban, bölcsődékben ezt nem lehet megcsinálni.

 

9:01 Hónapok óta tárgyal Szeged az intézményekkel, de meg kell várni a konkrét számokat, hogy legyen értelmezhető javaslat a takarékoskodás kapcsán. A kötelező feladatokat el kell látni, de túl nagy meglepetések nem várhatók majd.

 

9:00 Bejelentéssel kezd Botka László: két hét múlva újra közgyűlés lesz október 21-én. Az elektromos áram vásárlása miatt kell újra ülésezni. A nagy kérdés az lesz, ötszörös vagy tízszeres árat fizet-e majd Szeged. Erről kell majd egy újabb közgyűlésen tárgyalni.

 

 * * *

 

8:57 Köszöntünk mindenkit a Díszteremből! Lassan mindenki megérkezik, kilenckor elkezdődik a nyári szünet utáni első közgyűlés.


 

Korábban írtuk:

Egyébként is módosítani kell a költségvetést köszönhetően az Orbán-kormány felelőtlen politizálásának, de a távhőszolgáltatás közületi tönkretétele még egy nagy lyukat ütött minden távfűtéses település költségvetésében. Ezt a lyukat is megpróbálja befoltozni Szeged a mai közgyűlésen.

 

Miről tárgyalnak még a Díszteremben?

Többek között

  • a víziközműveket érintő közgyűlési döntésekről,
  • a 2022/2023-as óvodai nevelési évvel kapcsolatos fenntartói döntésekről,
  • a Szent-Györgyi Albert Agóra alapító okiratának módosításáról,
  • a szociális és gyermekvédelmi szolgáltatástervezési koncepció felülvizsgálatáról.

 

És Várospolitikai alpolgármestert is választhatnak Binszki József személyében.

 

Kezdés kilenckor. A közgyűlés szövegesen tudósítjuk ez a cikkünk frissül majd rendszeresen, de nézhetik a képviselők munkáját a Szeged Televízióban valamint

Címlapon

mutasd mind