Vakációra megy a Pedagógiai esték, a tavaszi évadot a többszörös visszatérő, Tóth Árpád karnagy előadása zárja

Lassan a végéhez közeledik a Mentor(h)áló és az IH Rendezvényközpont előadás-sorozata, a Pedagógiai esték. A tavaszi évad zárásaként hétfőn este 6 órakor ismét visszatér az IH színpadára az eddig legtöbbször vastapsot kapott előadó, Tóth Árpád karnagy, aki most is szeretné megénekeltetni a közönséget. Június 13-án a kánonról árul el műhelytitkokat.
Rafai Gábor

2022. június 09. 14:38

Vakációra megy a
Pedagógiai esték, a tavaszi évadot a többszörös visszatérő, Tóth Árpád karnagy
előadása zárja

– Énekelni jó, énekelni nem ciki! Sok minden más lehetne, ha csak egy kicsit is éneklőbb emberek lennénk! – vallja Tóth Árpád.

 

„Az iskolai énekórákról ismert műfajról, a kánonról kevesen tudják, hogy a középkortól kezdve különös misztikum övezi. Minden korban zeneszerzők sora komponált kis- és nagyszabású műveket, melyekben a tökéletes utánzás szerepet játszik. Zenei rejtvények, kísérletek, matematikai feladványok és számos talány fűződnek kánonokhoz, melyek csak arra várnak, hogy közösen felfedezzük őket.” – írja előadásának ismertetőjében a népszerű karnagy.

 

Tóth Árpád a Zeneakadémia Kodály Intézetében és a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában tanít, a pedagógusi pálya mellett pedig több mint két évtizede amatőr kórusokat vezényel, ezek közül jelenleg a budapesti Csíkszerda kórus a legismertebb.

 

Hazai tevékenysége mellett a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának és a szintén felvidéki Csábi Szeder Fábián Dalegyletnek is karnagya. Rendszeresen tart továbbképzéseket Magyarországon, Németországban, Szlovákiában, valamint vendégtanárként Kínában és Dél-Koreában is.

 

Szakmai érdeklődésének középpontjában a közismereti zenetanítás módszertana, a kortárs kóruszene és énekkari előadóművészet áll. 

 

Szegedi előadásának időpontja június 13., hétfő 18 óra az IH Rendezvényközpontban.

 

Jegyek válthatók a helyszínen és online.