10 évre titkosították az operatív törzs dokumentumait. Vajon mit titkolhatnak?

Két éve van már operatív törzs, amely a döntéseket hozott, illetve javaslatokat fogalmazott meg a kormánynak. Működése nagymértékben befolyásolta napi életünket. Azt azonban 10 évig nem tudhatjuk meg, hogy milyen információk alapján döntöttek, hogyan működtek, hisz az ülések dokumentumait titkosították.
Vass Imre

2022. január 12. 16:02

10 évre titkosították az operatív törzs dokumentumait. Vajon mit titkolhatnak?

Orbán Viktor és a kormány más tagjai is folyamatosan hivatkoztak a járványhelyzettel összefüggő döntések meghozatalánál a operatív törzs megállapításaira, tanácsaira és javaslataira, ám a hvg.hu közérdekű adatigénylése nyomán kiderült, nem lehet tudni, készült-e szó szerinti jegyzőkönyv az ülésekről, és azt sem, ezeken hányszor és miről szavaztak. A hvg azt írja az eddigi több mint 150 tanácskozás összes dokumentumát azonnal, tíz évre „titkosították”.

 

Az operatív törzs üléseinek iratai hivatalosan ugyan nem titkosak, vagyis a törvény szerint nem minősített adatok, a testület döntéseiről és azok hátteréről mégis csak annyi tudható, amit maga a grémium vagy a kormány közölni akar.

 

Minden más, így az üléseken ismertetett helyzetértékelések, álláspontok, az egyes döntéseket, javaslatokat megalapozó adatok, számítások és elemzések, továbbá az is, hogy ki, miről és hogyan szavazott, mind olyan részlet, ami a sajtó és a közvélemény számára nem ismerhető meg.

 

„Az ülésekről készült dokumentumok megismerését megtagadom, mivel azok a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adatok és a keletkezésüktől számított tíz évig nem nyilvánosak” – ezt válaszolta Lakatos Tibor rendőr dandártábornok, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a hvg.hu közérdekű adatigénylésére, melyben operatív törzs eddigi összes üléséről készült jegyzőkönyv vagy feljegyzés, jelentés kiadását kérték.

 

A dokumentumokba tehát nem tekinthetett bele a hvg újságírója, és a közérdekű adatigénylésre kapott válaszból az sem derült ki világosan, hogy az ülésekről készült-e szó szerinti jegyzőkönyv vagy valami összegző feljegyzés, jelentés, de ami még meglepőbb, azt sem tudni, hogy voltak-e az üléseken szavazások, és ha igen, hány, mivel a válasz szerint „a szavazás tekintetében adattal nem rendelkezik az operatív törzs”.

Tovább olvasom