Vajon min nevetett ekkorát Gregor József és Fodor Zsóka az utcán? – Csodálatos szegedi arcképcsarnok a nyolcvanas évekből

Belefutottunk egy egészen bámulatos fotósorozatba a Facebookon. Vétek lenne nem megmutatni itt is!

2020. január 20. 07:59

Vajon min nevetett ekkorát Gregor József és Fodor Zsóka az utcán? – Csodálatos szegedi arcképcsarnok a nyolcvanas évekből

„Az én szegedi arcképcsarnokom.
Elmúlt évszázad, nyolcvanas évek …
1985–1988”

Ennyit írt Stekovics János fotóművész a My Pantheon of Szeged című fényképalbumához a Facebookon.

És ennél több nem is kell, a jelenleg negyven képből álló galéria néhány kattintás után magával ragadja az embert. Ismert szegedi, vagy Szegedhez kötődő művészek, tudósok, írók, építészek, újságírók, fotóriporterek, és még sorolhatnánk. Arcok, amiket ismerünk, de legalábbis ismerősök, akikkel ma is nap, mint nap találkozhatunk, vagy már rég nincsenek közöttünk. Fekete-fehér fotók, amik persze így is tele vannak színnel.

Gyimesi Kálmán, Fodor Zsóka és Gregor József nevetnek egy nagyot az utcán, valahol a Szegedi Nemzeti Színház környékén 1987-ben, Zoltánfi István festőművész saját önarcképével pózol 1986-ban, Polner Zoltán költő, újságíró cigivel a szájában biliárdozik 1985-ben, Trogmayer Ottó, régész, egykori múzeumigazgató egymilliárd pengővel a kezében 1988-ban. És az egyik kedvencünk: Márok Tamás kollégánk egy kazettás magnó mellett ülve 1987-ben.

A képek nagy része 1985 és 1988 között készült, de a talán legismertebb szereplőt, Faludy Györgyöt ábrázoló fotó például 1991-es. Az se most volt! Nem is mind Szegeden készült, de valahol a környéken, a szomszédban, Hódmezővásárhelyen, vagy egy kicsit még messzebb, de így is ízig-vérig szegedi képek ezek mind.

Hát nem csodálatosak?!

kmn