Vadnyugat a Móra-múzeumban és a Móra-parkban: odabenn a kiállítás, a szökőkútnál a countryzene hozza el a XIX. századi Amerikát

Nem kizárólag a tartalom, de a külsőségek sem lesznek mindennapiak a Móra Ferenc Múzeum szombaton nyíló kiállításán, amelynek döntő része az Egyesült Államokból érkezett Szegedre, a másik része pedig a Néprajzi Múzeumból.
Bod Péter

2022. június 22. 16:53

Vadnyugat a Móra-múzeumban és a
Móra-parkban: odabenn a kiállítás, a szökőkútnál a
countryzene hozza el a XIX. századi Amerikát

A Múzeumok Éjszakája előtt sajtótájékoztatón mondták el a szegedi gyűjtemény szakemberei, mire számíthatnak a szombati látogatók.

 

A legendás vadnyugat – Cowboyok és indiánok kiállítást a nagyközönségnek 18 órakor nyitják meg, innentől folyamatosak lesznek a tárlatvezetések. Egy órával a hivatalos nyitás előtt lesz egy zártkörű tárlatnyitó is – mondta el Szatmári Csilla, a Múzeumok Éjszakájának szegedi főszervezője.

 

A múzeum előtt felállított színpadon délután hat órától egészen éjfélig egymást váltják műsorok. Mások mellett lesz itt country tánccsoport Szegedről, mert a városban ilyen is létezik. Egész este szerepel Horváth János standup komikus és egyben indián, aki felváltva szórakoztatja publikumot az épület előtt és az épületben.

 

 

  • Az első countrykoncertet 20 órától Savanya István adja, és a múzeum előtti színpadon kaszkadőrbemutató is lesz.
  • Este nyolc órakor a Dugonics térről indul el az utcai felvonulás, aminek a résztvevői indiánnak és cowboynak öltöznek – lehet hozzájuk csatlakozni. A Klauzál és a Széchenyi teret érintve jutnak el a felvonulók a Móra Ferenc Múzeumhoz.
  • Itt az estet, 22 órától a szegedi Colorado Country Band koncertje zárja, és a programból nem maradhat ki a tűzgyújtás sem.

 

Hogy minél teljesebb legyen ezen az éjszakán a múzeumi élmény, az érdeklődők felkereshetik a Feketeházban nyitva tartó Joachim-kiállítást, a vár előtt pedig régészeti bemutató, valamint indián játszóház és indián arcfestés vár mindenkit.

 

A legendás vadnyugat – Cowboyok és indiánok kiállítás anyagát hatszáz négyzetméteren mutatják be, de a szombaton nyíló tárlat ennél gazdagabb lesz: a Petőfi Irodalmi Múzeumból (PIM) érkezett egy a magyar indiánokat bemutató tárlat.

 

– Ez nem csupán azért érdekes, mert a PIM-ben a járványintézkedések miatt jobbára online tárlaton lehetett megnézni a „bakonyi indiánokról” szóló kiállítást, amely többségében az évekkel korábban elhunyt híres zenész, Cseh Tamás maga használta indián tárgyait és kellékeit tartalmazza – ezt már Rostás Mónika, a kiállítás koordinátora mondta el a sajtótájékoztatón.

 

A múzeum szombaton nyíló Vadnyugatról szóló kiállításának szereplője lesz a Szegeden élő fegyvergyűjtő, Strohner Ferenc, aki szombaton a korabeli fegyverekről és azok használatáról beszél.

 

A sajtótájékoztatón bemutatott egy nagy méretű pisztolyt, egy eredetileg 1847-ből származó colt utángyártott változatát. A Szeged.hu érdeklődésére elmondta, hogy ezt hasonmásfegyvert, hasonlóan a többi régi lőfegyverhez, Olaszországban gyártják.

Beszerzésük engedélyekhez kötött, éppen azért, mert működő lőfegyverekről van szó. A kezében tartott colt pontosságáról sokat elárul, hogy ötven méterről könnyedén fejen lehet bárkit találni – a huzagolt csővel ellátott pisztolyok és puskák kifejezetten pontosnak számítanak.

 

A Múzeumok Éjszakájára olyat jegyet bocsátanak ki, amivel egyszerre látogatható a Móra Ferenc Múzeum, a szintén ott található kilátó és a Feketeház.

 

Egyben arra is felhívták a figyelmet, hogy szombaton este-éjszaka a Somogyi-könyvtár, az Agóra és a Belvárosi Mozi is rendezvényekkel készül.