Vadkacsák lubickolnak az ártérre kilépett folyóban a Felső Tisza-parton

Két vadkacsa, hivatalos nevén tőkés réce is felfedezte, hogy jót lubickolhat az ártérre kilépett folyóban a Felső Tisza-parton, így a közelben lakók akár az ablakukból is megfigyelhetik őket.
Hollósi Zsolt

2023. március 11. 12:58

Vadkacsák lubickolnak az ártérre kilépett folyóban a Felső Tisza-parton

A Kárpát-medencében élő leggyakoribb récefaj, a házikacsa őse, vagyis a tőkés réce hazai állományának egy része áttelel, másik része vonuló madár. 

 

Szegednél, a Tisza-parton ezen a télen különösen sokat lehetett látni belőlük. 

 

A gácsérok szárnyfesztávolsága akár az egy métert is megközelítheti, testtömegük 750–1450 gramm. A tojó mintegy negyedével kisebb és könnyebb, mint a hím. A Wikipédia szerint a gácsér csőre zöldessárga, feje fémesen csillogó zöld, nyakán fehér gallér van, melle gesztenyebarna, oldala és hasa világosszürke. Testének felső része, a nyak tövétől a hát közepéig, valamint a szárnyai külső felülete barnásszürke, a hát közepétől kezdődően kékesfekete, egészen a farokig, melynek oldalsó szegélyét a fehér színű kormánytollak alkotják. A farok közepén 3-4 szál fekete, visszahajló, úgynevezett gácsértollat visel. Szárnyai belső oldalai sárgásfehérek.

 

 

Mindezek persze csak a hím násztollazatára vonatkoznak, amelyet nagyjából szeptembertől májusig visel. Nyár elején az állat leveti díszes tollait, és a tojóéhoz hasonló, szerény ruhát ölt.

Tápláléka változatos, főleg magvakat, növényi részeket, gerincteleneket, apró halakat és ebihalakat fogyaszt, ezért is tűnhetett a képen látható két gácsér számára terített asztalnak a medréből kilépett, sok hordalékot szállító folyó a Felső Tisza-parti ártéri erdőnél.

 

Két gácsér a Felső Tisza-Parton lubickolt

 

A tőkés réce az ivarérettséget egyéves korban éri el. Fészkelőhelyben nem válogatós, földre rakja növényi részekből és pehelytollakból készített fészkét. Sokszor már március elején elkezdi rakni 9-14 tojásból álló fészekalját, melyen 22-28 napig kotlik. A tojások zöldes színűek. Magyarországon augusztus 15–től január 31-ig vadászható vízivad – persze nem a városban. Szinte hihetetlen, de a legidősebb ismert tőkés réce 29 évet élt.