Vadasparki fideszes játszótérmutyi: tényleg ilyen sokba kerül a kiterjesztett valóság?

Lassan végéhez közeledik az a bírósági tárgyalássorozat, ami egy, a Szegedi Vadasparkban megvalósult uniós projekt vélhető visszásságait próbálja felderíteni. A gyanú szerint a jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező vállalkozás erősen túlárazta egy számítógépes szoftver fejlesztési költségeit.

2020. március 05. 18:03

Vadasparki fideszes játszótérmutyi: tényleg ilyen sokba kerül a kiterjesztett valóság?

A szegedi székhelyű Titán Projekt’s House Kft. vezetője 2012. októberében kötött bérleti szerződést a szegedi önkormányzattal a város tulajdonában álló Vadasparkban egy 500 négyzetméteres területre. A cég játszótér kialakítását és üzemeltetését és interaktív látogató-tájékoztató kialakítását tervezte, amihez uniós és a magyar költségvetésből kívánt pályázati pénzhez jutni. A Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség támogatta az elképzelést, így összesen mintegy 185 millió forintos uniós és állami támogatáshoz jutott a Vahl Rezső által vezetett cég. A Titán Projekt’s House rövidesen meg is valósította a beruházást, és a megnyitón Vahl a többi között a következőt mondta:  

„Egy olyan világot szeretnénk megmutatni önöknek, melyben nincsenek jó és rossz hírek, amikben a dolgoknak nincs elejük és végük. Ebben a világban a szórakozást tettük a középpontba. A kiterjesztett valóságon, az AR technológián keresztül szeretnénk realizálni.” 

A Fidesz akkori városi elnökével közösen vágták át 2013-ban a szalagot. Érdemes Gyimesi László ünnepi gondolataiból is idézni:

„Európában egyedülálló fejlesztés. Növeli a vadaspark turisztikai vonzerejét. A Flamingó projekt pozitív példa az önkormányzat és a magántőke együttműködésére, hiszen ez a beruházás egybevág a kormány szándékával, hogy olyan beruházások valósuljanak meg, melyek komoly innovációt hordoznak magukban.”

Gyimesi László, a Fidesz egykori szegedi elnöke és Vahl Rezső átadja a játszóteret (fotó: Szeged Televízió archív)

Az öröm azonban nem tartott sokáig, hiszen Ménesi Imre szocialista önkormányzati képviselő szerint finoman szólva is túlárazott volt a beruházás. Ezért feljelentést tett Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF), majd Magyarországon is nyomozni kezdtek az ügyben. A vizsgálat során többek között kiderült, hogy a szegedi cég vezetője vállalkozási szerződést kötött egy másik vádlott által képviselt szlovákiai székhelyű céggel a projekt generál kivitelezésére. A szlovák honosságú cég azután valótlan tartalmú szerződést kötött egy brit-virgin szigeteki off-shore céggel az interaktív látogató-tájékoztató rendszer szoftverjének kifejlesztésére annak ellenére, hogy az már korábban a szegedi székhelyű cég rendelkezésére állt, illetőleg azt mindmáig ismeretlen személyek készítették.

A tárgyalás egyik kulcskérdése, hogy a költségek között szoftverfejlesztésre beállított 154 millió forint mennyire volt valós. A bíróság ezért két informatikai szakértőt is bevont az eljárásba, akik egymástól függetlenül is azt állították, hogy alig haladja meg a fejlesztési költség a 10 millió forintot.

A védelem kérésére Kundrák Róbertet, egy könyvvizsgáló szakembert is bevontak a bizonyítási eljárásba, ám ő a csütörtöki tárgyaláson betegség miatt nem tudott részt venni. Szakvéleményét azonban ismertették, amiben Kundrák annak a véleményének adott hangot, hogy a szoftver értékesítésével komoly profitra tehetett volna szert a cég.

Időközben azonban Vahl Rezső eladta a Titán Projekt’s House Kft-t, így nehéz konkrét piaci értékről beszélni egy tevékenységét már évekkel ezelőtt beszüntető cég esetében. Az informatikai szakértők pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy míg Kundrák jelentése az üzleti tervben feltüntetett számokra épül, addig ők a valós adatokkal dolgoztak. Vahl szerint egy ígéretes „start up” volt a Flamingó névre keresztelt szoftver, aminek a segítségével egy kiterjesztett valóságot ismerhettek meg a vadasparkba látogatók.

Mivel Kundrák Róberthez a védőügyvédeknek, a vádlottaknak, valamint az ügyésznek és a bírónak is lettek volna kérdései, a tárgyalást március 31-ére halasztották.

Ha a könyvvizsgáló meghallgatása is megtörténik, a bizonyítási eljárás valószínűleg véget ér, és ezt követően ítéletet hirdethet a Szegedi Törvényszék.

SzGy