Vádalkut kötött Schadl György bizalmasával az ügyészség

Házipénztár és EgyenlegMoncsi elnevezésű Excel-táblázatokban vezette a kenőpénzek útját – így a Völner Pálhoz juttatott összegeket is.
Kékes Viktória

2022. november 24. 09:32

Vádalkut kötött Schadl György bizalmasával az ügyészség

Kulcsfontosságú szereplővel kötött megállapodást az ügyészség a Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, valamint Völner Pál volt igazságügyi államtitkár és társaik elleni büntetőeljárásban – értesült a 24.hu.

 

A vádirat szerint Schadl bizalmasa volt az a nő, akit a végrehajtói kar vezetője azzal bízott meg, hogy dokumentálja a pénzmozgásokat, beleértve a kenőpénzek kifizetését is. A hivatalosan végrehajtó-jelölt, ám valójában pénzügyesként dolgozó munkatárs mégsem vádlottként, csupán tanúként szerepel majd az eljárásban. Ennek oka, hogy a nyomozás során kilencven oldalnyi tanúvallomást tett több részletben. 

 

Amint arról mi is rendszeresen beszámoltunk, Schadl és Völner ellen korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség. Az eljárásnak 22 vádlottja van, köztük Schadl apja és felesége. A vádirat szerint Schadl 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert a Völner Pállal kialakított korrupciós kapcsolata révén. Schadl a kenőpénzeket részben a végrehajtói irodájában, részben a tartózkodási helyén tárolt összegekből fizette ki a miniszterhelyettesnek.

 

A vád szerint ezeket a pénzeket vagy személyesen Schadl, vagy a sofőrje vitte el a megadott helyre, miközben a pénzmozgásokat a pénzügyesként dolgozó végrehajtó-jelölt könyvelte, az összegeket pedig két helyen, a Házipénztár és az EgyenlegMoncsi elnevezésű Excel-táblázatban is nyilvántartották. 

 

A két bizalmi ember azzal is tisztában volt, hogy Schadl korrupciós kapcsolatban áll Völner Pállal, akinek rendszeresen adott át több millió forint készpénzt a végrehajtók elnöke. Továbbá Schadl mindkét bizalmasa személyesen is vett át rendszeresen készpénzt azoktól az önálló bírósági végrehajtóktól, akiket Schadl közbenjárására neveztek ki.

 

Az ügyészség azt kéri a Fővárosi Törvényszéktől, hogy – beismerés esetén – Völner Pált, aki 2021-ig az Orbán-kormány igazságügyi államtitkára és miniszterhelyettes volt, ítélje nyolc év börtönbüntetésre, 25 millió forint pénzbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltásra, valamint örökre tiltsa el minden jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól.

Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét tíz év börtönre, tíz év közügyektől eltiltásra, 200 millió forint pénzbírságra ítéltetné el az ügyészség, és Schadl sem használhatná a jogi diplomáját semmilyen ezt igénylő munkakörben.

Címlapon

mutasd mind