V2 vagy V1 lesz ebből: Orbántól már a visegrádi szövetségesei is elfordultak a Putyin-barátság miatt, nem lesz V4-es találkozó

A visegrádi országok védelmi miniszterei egyeztettek volna, de nem jönnek, ami az ukrajnai háborút nézve komoly törés a kapcsolatokban.
V2 vagy V1 lesz ebből: Orbántól már a visegrádi szövetségesei is elfordultak a Putyin-barátság miatt, nem lesz V4-es találkozó

A lengyel és a cseh védelmi miniszter lemondta a budapesti egyeztetést Orbán Viktor és kormánya hozzáállása miatt az orosz-ukrán háborúhoz – írja az Euractiv híre alapján a 444.hu.

 

Az Euractiv szerint a lengyeleknek és a cseheknek azzal van bajuk, hogy az Orbán-kormány nem támogatja eléggé az Oroszország elleni fellépést. Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin barátságára és 10 éve tartó szoros szövetségére korábban sem nézett jó szemmel a cseh és a lengyel vezetés, de mivel Putyin eddig konkrétan nem fenyegetett kelet-közép-európai NATO-tagországokat, elnézték ezt a magyar miniszterelnöknek.

 

A Magyarország által szervezett találkozót március 30–31-re tervezték, de most úgy tűnik, egyáltalán nem lesz. A Gazeta Wyborcza című napilap kormányzati forrásokra hivatkozva hétfőn azt közölte, Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter lemondta részvételét a találkozón az Ukrajna elleni orosz invázióval kapcsolatos magyar szónoklatok miatt.

 

Nem ő az egyetlen lengyel politikus, aki kemény kritikát fogalmazott meg az Orbán-kormány háborúval kapcsolatos álláspontjával kapcsolatban. Andrzej Duda szombaton azt mondta, nehezen érti meg a magyar miniszterelnök álláspontját tekintettel az Ukrajna elleni agresszióra, a több ezer ember halálára, a lakóövezetek bombázására, az orosz hadsereg által lerombolt lakóépületekre és a nemzetközi jog alapján bűnnek számító cselekedetekre.

 

„Nehéz ezt megértenem, mert ez a politika nagyon sokba fog kerülni Magyarországnak.”

 

Jana Černochová cseh védelmi miniszter a Twitteren azt írta:

 

„Mindig is a V4-et támogattam, és nagyon sajnálom, hogy az olcsó orosz olaj most fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér” 

 

Azt is megjegyezte, hogy Magyarországon vasárnap lesznek a választások, és nem kíván „részt venni a kampányban”.

 

 

A szlovákok nem jelentették visszalépésüket, de úgy tudják, nem lesz védelmi miniszteri találkozó.

 

Miért haragudtak meg Orbánra?

 

Miközben Magyarország megszavazta mind a négy Oroszországgal szembeni uniós szankciócsomagot, hevesen ellenezte az energiaimportot célzó korlátozásokat, és kijelentette, hogy nem engedi át területén az Ukrajnába közvetlenül irányuló fegyverszállítmányokat. Az Orbán-kormány „jogászkodása” úgy néz ki, különösen fáj a korábbi szövetségeseknek, pedig a döntés csupán propagandacélokra jó, hiszen, ha a fegyverek Szlovákián és Románián keresztül jutnak Ukrajnába, akkor Orbánék átengedik azokat az országon.

 

A Magyar Honvédelmi Minisztérium később megerősítette, hogy a találkozót lemondták, azt írják, a „személyes megbeszélésre egy későbbi időpontban kerül sor”.

Címlapon

mutasd mind