Utolsó órában van a hazai vendéglátósok jelentős része

A vendéglátósok jelentős része már csak pár hónapig bírja, ha nem tudnak kinyitni, vagy nem kapnak jelentős támogatást, akkor lehúzhatják a rolót. A dolgozók után kapott 50 százalékos bértámogatást a legtöbben jónak tartják, azonban összességében keveslik a segítséget, amit a kormánytól kapnak.

2021. február 26. 10:34

Utolsó órában van a hazai vendéglátósok jelentős része

Már az első, tavaszi kényszerleállás is igen nehéz helyzetbe hozta a vendéglátósokat. A november 11-én bejelentett és a héten egészen március 15-ig meghosszabbított újabb bezárás sokaknak a véget jelentheti. Az állam által meghirdetett bérkompenzáció valamilyen szinten segítség, de nem elegendő. Ráadásul az első időszakban nagyon nehéz volt hozzájutni, nagy adminisztrációs terheket jelentett a cégeknek. A felháborodás miatt a kormány végül változtatott a rendszeren.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón kérdésre válaszolva elmondta, az igényelt támogatásokat folyamatosan kifizetik és a vállalkozások egy héten belül hozzájuthatnak a pénzhez.

Több szegedi vendéglátós is megerősítette, hogy a régebbi komplikált eljárást jelentősen leegyszerűsítették és már könnyebb az igénylés.

A Garden Étterem még novemberben, az elsők között igényelte a támogatást. Horváth Norbert üzletvezető elmondta, az első időszakban nagyon bonyolult volt az adminisztráció, de azóta sokat könnyítettek rajta. Ők folyamatosan hozzájutottak a pénzhez, mostanra már hamarabb is, mint a bérfizetés ideje. A vállalkozás 15 fő után igényelt támogatást.

A témában több más vendéglőst is megkerestünk, azonban nagyon kevesen nyilatkoztak. Annyit azonban szinte egybehangzóan elmondtak, jelenleg a legfontosabb céljuk, hogy túléljék ezt az időszakot.

A Mars téren lévő Gulyás Csárda tulajdonosa, Holló József elmondta, minden forintra szükségük van annak érdekében, hogy dolgozóikat ne kelljen az utcára tenni. Ők 8 ember után igényelték a támogatást. „Nem azt mondom, hogy nullára kijövünk ezzel, de így annak közelébe tudunk kerülni, és fenn tudjuk tartani magunkat.” – tette hozzá. Ő is nagyon sötétnek látja a jövőjüket, egyre nehezebb a talpon maradás. Pedig mindent megtesznek, minden lehetőséget megragadnak, hogy ne kelljen bezárniuk.

Egy másik vendéglős azonban egyáltalán nem elégedett a kormány bértámogatási rendszerével. Szerinte az a vállalkozásának nem nyújt segítséget, mivel azt a dolgozók kapják, neki attól függetlenül a rezsit és sok más kiadását ugyanúgy fizetnie kell.

Ráadásul a megítélt támogatásból 33 százalék járulékot be kell fizetni a költségvetésnek, így csak kevés pénz marad a dolgozóknak.

Böröcz Lajos, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének főtitkára szerint a veszélyhelyzet lezárása után az államnak valamilyen szintű kompenzációt kellene adni a vállalkozásoknak, valamint még folytatni kellene a támogatások folyósítását is, mivel a cégek nem tudnak egyik pillanatról a másikra talpra állni.

Azok a vállalkozók akikkel beszéltünk, szinte egyhangúlag állították, hogy az utolsó utáni pillanatban van a szektor, maximum 2-3 hónapot bírnak már csak ki, ha addig nem történik semmi, akkor tömegesen húzhatják le a rolót.

Videónk is van, nézze meg a Szeged Televízió híradós anyagát!

Címlapon

mutasd mind