Utolért az Isten ostora a hídivásárban: estig hömpölyög a forgatag a Tisza felett

Gólyalábasok, óriásbábok, csepűrágók és kikiáltók nyitották meg idén a szegedi hídivásárt, ami két év után ébredt újra csipkerózsika álmából. A járvány miatti kényszerszünetet követően az első napon talán még a szokottnál is többen rótták gyalogosan a hosszokat a híd két partja között, hogy emlékezetessé tegyék valami apróbb ajándékkal a vásár visszatértét.
Rafai Gábor

2022. május 22. 10:14

Utolért az Isten ostora
a hídivásárban: estig hömpölyög a forgatag a Tisza felett

Ahol hétköznaponként buszok és trolik járnak, biciklisek tekernek, ott most vasárnap estig mézeskalácsosok, bőrdíszművesek, lángossütők és tepertőárusok kínálják portékáikat.

 

A hétszáz méter hosszú kirakodóvásár mára már kinőtte az öreg hidat, elnyújtózott egészen a Széchenyi téri borfesztivál sátrai mellé. 

 

Tizenkilenc év alatt Magyarország második legnagyobb kézműves vásárává nőtte ki magát a szegedi: a kismesterek, kereskedők és civil szervezetek jó néhány éve már a Kárász, az Oskola utcát és a Dóm tér egy részét is belakják a város ünnepén. 

 

Szeged óriási szabadtéri szatócsboltjában bocskorkészítők és fazekasok, késesek és szappanfőzők, cukorkaárusok és lángossütők sátrai váltogatják egymást, még olyan is akadt, aki a bőrét, pontosabban a birka bőrét vitte vásárra.

 

 

A csizmadíja csizmákat kínált, feketéket, hosszú szárral, erős bőrből – egy fél életre szólót. Nőknek 42, férfiak 43 ezerért.

 

Idén is eljött a vásárba a csongrádi késes, Tarjáni József népi iparművész, aki 16 ezer forinttól kínál bicskákat a falatozáshoz.

 

– Gyöngyház a nyele? – kérdezte valaki a szegedi halas bicskát kézbe véve.

 

– Szürkemarha szarva. Nem létezik már gyöngyház, ami nekem még volt, az már nyolc éve elfogyott.

 

Egy halas bicska mindenképpen érték: gyöngyházzal vagy anélkül. Ez látszik az árán is: a kisebb 30, a nagyobb 45 ezerért kellette magát a mester sátrában. 

 

Késesekből nem volt hiány, néhány méterrel odébb a konkurencia is kipakolt: Nagy Zoltán Budapestről jött, ő is teljesen kézzel készíti tradicionális magyar bicskáit: a görbe fejest, a maskarát, a szalonnázót és a nádert.

 

 

Nem messze tőle telepedett le egy elfeledettnek hitt mesterség egyik utolsó mohikánja, a bocskorkészítő. Könnyen idetalált, hiszen szegedi. A Kamillo Saru saját készítésű, valódi bőr kézműves saru szandálokat kínál: 18 ezer 800-tól 20 ezer 800 forintig fazontól, mérettől függően.

Idén is jól megférnek egymás mellett a 

 

Belvárosi hídon az akciósan kínált hűtőmágnesek, a különféle tarisznyák, a kézzel mártott natúr szappanok, a marcipános desszert, a szarvas szalámi és a vaddisznófelvágott, a tepertő és a szaruból készült hajcsatok, fésűk.

 

Egy biztos, aki a Tisza fölött szeretne vásárolni vagy enni-inni, jól teszi, ha indulás előtt a hétköznapinál kicsit vastagabbra tömi a pénztárcáját.

 

Dömpingje van az epernek, a híd lábánál kétezer forintért kínálják kilóját, ezerért a fele jár, aki maradandó vásárfiára vágyik, az választhat sokféle apróbb-nagyobb emléket: csikóbőrös kulacsot 20, motoros bőrsapkát 25, vagy bivalybőrből készült utazótáskát 95 ezerért.

 

 

Sirató falatok! – hirdeti a felirat a híd közepén.

 

A chiliből készült szószok, mártások készítésével foglalkozó manufaktúra a Bács-Kiskun megyei Tabdiból érkeztek, nem először járnak nálunk, láthatóan szívesen jönnek vissza Szegedre.

 

 

Isten ostora, Méhcsípés, a Sárkány csöndje, a Kaszás érintése – ilyen és ehhez hasonló nevekkel zárják kis üvegekben az égető szószokat. Összeszedve minden bátorságom, kértem egy kis kóstolót az Isten ostorából.

 

Mintha ostorral csaptak volna a torkomba, akkorát szólt.

 

– Ennél még legalább három erősebb szószunk van! A legdurvább a Kaszás érintése – magyaros ízesítésű, a világ három-négy legerősebb chilijéből főzzük, sok fűszerrel, só mentesen.

 

Azt már tényleg nem várom meg, egyelőre nem vágyom a kaszásra, inkább megfutamodok. Jobb az óvatosság: az erő velük van!

 

Az Oskola utcán civilek és katonák, bábosok és jógik várnak ránk

Az Oskola utcában a vásár idejére az idén beköltöztek a civilek. A legkülönfélébb tevékenységeket ellátó szervezetek, alapítványok és egyesületek munkájával ismerkedhetnek meg itt az érdeklődők. 

 

A kiállítók bemutatókkal, gyerekfoglalkozásokkal és játékos programokkal is várják vasárnap estig a szegedieket és a város vendégeit. Itt mutatkozik be a Jóga a mindennapi életben rendszer, de sátrat állított a szegedi bábszínház, az SOS lelkisegély-szolgálat, a vadaspark, a Fodor József élelmiszeripari szakközépiskola pedig még a disznóvágás évszázados eszközeit is bemutatja: a faszenes perzselőt és a kolbászcsináláshoz nélkülözhetetlen hastöltőt.

 

 

A Dóm téren, a Somogyi-könyvtár főbejáratával szemben bárki katonának állhat. Itt telepedtek le a toborzók, a 46. területvédelmi Zászlóalj katonái.

 

És ha már könyvtár, akkor könyv is: bent is, kint is. Már az első napon népszerűek a vásár könyves sátrai is: az árusoknál sokan meg-megállnak, hogy találjanak maguknak valami szép olvasnivalót az ünnepi forgatag utáni csendesebb napokra. 

 

De az kicsit távolabb van, vasárnap estig igazi fesztivál nagyüzem dübörög még a városban. Lesznek koncertek a Dóm téren, egy utolsó koccintásra még találkoznak a jóbarátok a borfesztiválon és késő estig hömpölyög a vásári forgatag is a Tisza felett. Még itt van Szeged napja. 

 

Az idokep.hu internetes portál szegedi előrejelzése szerint ma egész nap szikrázó napsütésre számíthatunk. Esőtől nem, legfeljebb az UV-sugaraktól kell tartanunk. Délelőtt 11 és délután 2 óra között csak óvatosan menjünk a napra. Ha ilyentájt vásározunk, nyugodtan vigyünk magunkkal egy ernyőt: hosszú idő után most először nem az eső, a napsütés ellen!

Címlapon

mutasd mind