Útépítés és közösségteremtés a két legfontosabb feladat a százéves Petőfitelepen

Folytatjuk a Képviselők a mérlegen című sorozatunkat, ez alkalommal Petőfitelepre, Szénási Róbert választókörzetébe látogattunk el.
Rafai Gábor

2022. október 25. 12:00

Útépítés és közösségteremtés a két legfontosabb
feladat a százéves Petőfitelepen

Szénási Róbert a 12. választókerület egyéni képviselőjeként Petőfitelep, valamint Újpetőfitelep, Baktó és Fodorkert egy részének ügyeiért felel. Először 2014-ben tisztelték meg bizalmukkal a választók, majd ötéves munkájának eredményeként 2019-ben ismét nagy fölénnyel választották meg az itt élők ügyeik képviseletére.

 

Szénási Róbert a fejlesztések, valamint az itt található közintézmények – óvodák, iskola, művelődési ház – épületeinek folyamatos korszerűsítése, felújítása mellett az utóbbi évek legnagyobb eredményének azt tartja, hogy sikerült igazi közösséget kovácsolni az idén százéves településrész lakóiból.

 

– Nagyon fontosnak tartom, hogy egy-egy beruházás, fejlesztés ne öncélú legyen, hanem az itt élő közösségeket erősítse. Az épületek, közterületek felújítása mellett legalább ilyen fontos az itt lakók közérzetének javítása. Ezért számtalan közösségi, kulturális és sport rendezvényt is igyekeztünk szervezni az elmúlt években a városrészben – mondta. 

 

 

Névjegy

Szénási Róbert (MSZP)

Körzete: Petőfitelep, Újpetőfitelep, Baktó és Fodorkert egy része

 

Eredményei a ciklusban:

  • Az Algyői úton a Landvánszky utcai csomópont átépítése, biztonságosabbá tétele, a kerékpárút fejlesztése,
  • a Csap utca első szakasza burkolatának teljes felújítása,
  • a Bor, a Kalász, a Bajnok, a Lőcsei és az Ungvári utcák teljes újraaszfaltozása, 
    a Petőfi Sándor Általános Iskolában, a Gyöngyvirág óvodában, a Csap utcai és a Gábor Áron utcai óvodában parkoló- és járdafelújítás, fásítás, tanszoba létesítése, számítógépek és játékok vásárlása, programok támogatása, udvari játszóeszközök telepítése és tereprendezés,
  • játszóterek felújítása (szabadtéri fitneszpark telepítése, focikapuk, kosárpalánkok, padok, ivókutak telepítése),
  • közösségi programok támogatása.

 

Régi gondja volt nemcsak az itt élőknek, hanem a szegedieknek is, hogy rendkívül nehéz és sokszor veszélyes volt felhajtani az Algyői útra a rácsatlakozó utcákból a rendkívül erős városba be- és városból kifelé tartó forgalom miatt. 

 

 

A helyzet orvoslására megérett az idő, ezért határozott úgy az önkormányzat, hogy lámpás csomópontot alakít ki az Algyői út és a Ladvánszky utca találkozásánál, ami új forgalmi renddel is együtt jár. 

 

A probléma megoldására európai uniós és önkormányzati forrásból, 240 millió forintos beruházással lámpás csomópont épült az Algyői út és a Ladvánszky utca kereszteződésében, így ma már teljes biztonságban vannak az erre közlekedők.

 

A korszerű jelzőlámparendszer kamerákkal figyeli a forgalmat, és annak alakulásától függően irányítja a közlekedést. A vakokat és gyengénlátókat pedig szöveges instrukciók segítik ma már az átkelésben. 

 

A beruházással párhuzamosan kerékpárút is épült, valamint megoldódott a kerékpárút biztonságos átvezetése a Baktói út és Újpetőfitelep között is.

 

Petőfitelep legfontosabb közlekedési útvonala a Csap utca, buszok is járnak erre, ezért már megérett a felújításra. Az útrekonstrukciót több szakaszban végezteti el a szegedi önkormányzat. Az első ütemben a Sólya utcáig felmarták a régi útburkolatot és új aszfaltréteget kapott az utcának ez a szakasza. Hamarosan folytatódik a Csap utca felújítása. A következő ütemben a Sólya és a Szántó Kovács János utca közötti szakaszt kap majd új aszfaltburkolatot.

 

 

Az út- és járdafejlesztés a képviselői munka egyik kiemelkedően fontos feladata. Mindegyik városrészben folyamatosan ad tenni valót. Már az előző ciklusban elkezdődött a baktói részen az utcák fejlesztése, akkor öt utcából négy kapott aszfaltszőnyeget. A közelmúltban pedig sikerült a Bor utcát is leaszfaltozni, ezen kívül Petőfitelepen a Kalász, a Bajnok, a Lőcsei utcát, Fodorkertben pedig az Ungvári utcát sikerült teljesen újraaszfaltozni.

 

– Természetesen a körzet összes rossz minőségű utcáját szeretném folyamatosan javítani, fejleszteni, ahogyan a lehetőségeink megengedik – mondta a képviselő.

 

A kertvárosi körzetekben a lakosok sokszor maguk javítják ki, újítják fel a járdákat, ha kapnak hozzá járdalapokat. Az önkormányzat az elmúlt időben folyamatosan biztosította az ehhez szükséges szükséges mennyiséget.

 

Az elmúlt években sokat szépült a Murányi utcai játszótér, ahol többek között fákat is ültettek, de szinte minden játszótéren történt kisebb-nagyobb fejlesztés: új padokat és szemeteseket helyzetek ki, szabadtéri fitneszeszközöket és kerékpártámaszokat telepítettek és folyamatosan szépítették, rendezték a környezetet.

 

 

Petőfitelep egy falusias városrész, ahol az összetartozásnak, a közösségi rendezvényeknek különleges, kiemelt szerepük van, ezért Szénási Róbert kezdettől fogva nagyon fontos tartja ezt a képviselői munkában, ezért a település minden rendezvényén aktívan részt vesz.

 

– Tizennyolc évvel ezelőtt indult útjára az a szép kezdeményezés, hogy minden évben köszöntjük a városrész újszülötteit. Az idén először pedig már azokat is köszöntöttük közülük, akik most lettek nagykorúak. 

 

Ezen kívül a képviselő minden évben segíti a rászoruló gyermekek nyári táboroztatását, mindig ott van a Szív napja hagyományos rendezvényen, a böllérnapon, a jótékonysági mézeskalácsház építésnél, az egynyári virágok osztásánál, a fodorkerti sportnapon és a telepi karácsonyi ünnepségen is. 

 

– Újdonság, hogy nyári estéken szabadtéri filmvetítéseket szervezünk a Fő téren, a rendezvény gyorsan népszerűvé vált a városrészben – mondta el végül új közösségi rendezvényükről Szénási Róbert.