Utak építésével is segíti a szegedi gazdaságot és munkahelyteremtést az önkormányzat – 1 milliárd 327 millió forintot költenek három ütemben

Három helyen is gazdasági utakat épít és felújít idén az önkormányzat. Ezzel ösztönzi a város a már ott működő vállalkozások fejlődését és újabb cégek betelepüléséhez teszi vonzóvá a területen. A Házgyári úton, valamint a Vágány és a Tűzoltó utca környékén már el is kezdődött a munka.

2021. június 05. 09:39

A három helyszínen induló gazdasági útfejlesztésre az önkormányzat 1 milliárd 230 millió forint támogatást nyert, amihez további 97 millió forintot biztosít saját költségvetéséből, így összesen 1 milliárd 327 millió forintot költhetnek erre.

– A belterületi gazdasági utak korszerűsítésével az az önkormányzat célja, hogy további fejlődésre ösztönözze a már ott működő ipari, kereskedelmi és szolgáltató vállalkozásokat, és újabb cégek letelepüléséhez tegye vonzóbbá a területet és ezzel új munkahelyeket is teremtsem a városban – mondta ma az induló útépítések egyik helyszínén, a Házgyári úton Binszki József, a közgyűlés jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottságának elnöke.

Az önkormányzati képviselő emlékeztetett arra, hogy ennek a konstrukciós csomagnak része volt a másfél éve több mint egy milliárd forintból elkészült Kollégiumi úti korszerűsítése.

Ott több mint 45 hektár gazdasági-ipari területen 52 ingatlant kapcsolt be az önkormányzat Szeged, valamint a régió gazdasági vérkeringésébe. Az ott működő vállalkozások több száz munkavállalót foglalkoztatnak, a cégek és a dolgozók száma azóta is folyamatosan növekszik. Az útfejlesztés óta három vállalkozás költözött be, illetve bővítette telephelyét.

A belterületi gazdasági utakat érintő most induló beruházásban újabb 112 hektár ipari, gazdasági és fejlesztésre váró terület infrastruktúráját korszerűsíti. Ezen a területen jelenleg nagyjából ötven cégnél ugyancsak több száz munkavállaló dolgozik. A beruházással várhatóan ezek száma is tovább gyarapszik.

Fodor Antal, a városrészt önkormányzati képviselője elmondta, három helyszínen, több ütemben zajlik majd az útkorszerűsítés.

Az egyik a Házgyári út rekonstrukciója, a másik ilyen terület a Vágány, a Tűzoltó, a Vásár utca, illetve a Cserje sor felújítása és a hiányzó útszakaszok megépítése, a harmadik körben pedig megtörténik a Városgazda utca felújítása is.

Az első két területen már meg is kezdődtek a munkálatok, a harmadiknál pedig hamarosan elindul a közbeszerzési eljárás. Bencze Balázs, a Szeged Polus Nonprofit Kft. projektmenedzsere a helyszínen mutatta be ma a Házgyári úton megkezdődött útépítést.

Elmondta, a Dorozsmai úton jelzőlámpás csomópont készül a Kollégiumi út és a Házgyári út találkozásánál, valamint a Házgyári út rekonstrukcióját végzik el. A csomópontban forgalomirányító lámparendszert is telepítenek és cserélik az aszfaltburkolatot 125 méteren teljes szélességben. A Dorozsmai úti buszmegállókat átépítik bazaltbeton-burkolattal, akadálymentesített peronokkal és fedett utasvárókkal.

A Házgyári úton a Dorozsmai és a Budapesti út között 586 méter hosszú aszfaltút épül, a meglévő 131 méter hosszú járdát felújítják, a hiányzó 386 méteres járdaszakaszt megépítik, kerékpáros kapcsolat létesül a Kollégiumi, a Dorozsmai és a Budapesti úti kerékpárúttal, valamint 800 méteren kiépül a közvilágítás.

A munkálatokat a tervek szerint 2022. első negyedév végére fejezik be, ezt követi a hivatalos forgalombahelyezési eljárás.

A második körben a Vágány, a Tűzoltó, a Vásár utca, illetve a Cserje sor felújítása és a hiányzó szakaszok kiépítése valósul meg. Összesen közel másfél kilométer aszfaltos út újul meg, amelyből 460 méter hosszon új útalap is épül és 1703 méter hosszon új aszfaltos járda készül.

A tervek szerint itt is 2022 első negyedév végére készül el, ezt követi a hivatalos forgalombahelyezési eljárás.

A hiányzó közvilágítás is kiépül, valamint kerékpáros nyomvonalat jelölnek ki, kerékpártámaszokat telepítenek és kapcsolatot létesítenek a főutakkal.

A Vágány és a Vásár utcában az út- és járdarekonstrukció mellett átépítik a rossz állapotú vasúti átjárót, a Tűzoltó utcában pedig elbontják. Szintén a Tűzoltó utcában a két meglévő buszmegállót bazaltbeton-burkolattal, akadálymentes peronnal és járdakapcsolattal látják el.

A munkák harmadik helyszíne a Városgazda utca felújítása lesz, itt hamarosan elindul a közbeszerzési eljárás.

A három helyszínen összesen 445 fát is telepítenek.

Nézze meg a Szeged Televízió híradós anyagát!

rag

Címlapon

mutasd mind