Ursula von der Leyen: A korrupciót a saját házunk táján is fel kell számolni

Beszédet mondott az Európai Parlamentben az Európai Bizottság elnöke. Elég világos üzenetet küldött az orosz agresszornak, de a jogállamiságot leromboló, korrupt magyar kormánynak is.
Kékes Viktória

2022. szeptember 14. 10:23

Ursula von der Leyen: A korrupciót a saját házunk táján is fel kell számolni

Harmadik alkalommal mondott évértékelő beszédet az Európai Parlament előtt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Ez volt azonban az első alkalom az ukrajnai háború kitörése után. Az elnök szolidaritása jeléül az ukrán zászló kék-sárga színeiben szólalt ma fel az Európai Parlament strasbourgi plenáris üléstermében, az esemény díszvendége pedig Olena Zelenszkaja, az ukrán államfő felesége volt.

 

A Bizottság elnöke ennek megfelelően a háborúval kezdte beszédét. Von der Leyen elmondta: az orosz agresszióra az unió egységes, elkötelezett, azonnali választ adott. 

 

„Európa belső erejét újra felszínre hoztuk. Erre szükségünk is lesz. A megélhetési válság próbára teszi Európát, sok forog kockán. Nehéz lesz a családok helyzete, a vállalkozásoknak komoly döntéseket kell meghozniuk. Egész Európa és a világ számára is fontos próbák előtt állunk” .

 

A végeredmény azonban nem lehet kétséges:

 

„Putyin és az autokrácia elbukik, az Európai Unió és Ukrajna felemelkedik”. 

 

A Bizottság elnöke hangsúlyozta: 

 

„Európa szolidaritása Ukrajnával megbonthatatlan. A szankciók megmaradnak, ebből nem engedünk”. 

 

 

Az energiaválságra áttérve a Bizottság elnöke hangsúlyozta: meg kell szabadulnunk az orosz fosszilis energiától való függőségtől, diverzifikálni kell a beszerzéseket.

 

„Két érdekes adatot szeretnék megosztani önökkel: tavaly még az orosz földgáz adta az import 40 százalékát, ma ez csak 9 százalék” .

 

Ugyanakkor Oroszország aktívan manipulálja az energiapiacot: inkább elégetik a gázt, csak ne kelljen Európába küldeni.

 

Jelenleg sokan aggódnak, hogy ki tudják-e fizetni a számlákat, Von der Leyen ezért támogatást vár el a tagállamoktól a kkv-k vagy a rászoruló családok számára. Ennek érdekében a bevétel maximalizálását, az energiacégek most keletkező extraprofitjának megadóztatását javasolja, és ársapkát az energiahordozók árára.

A legnagyobb gond a fosszilis energiától való függőség, ezen kell változtatni, de

 

„Nem gyors megoldásokra van szükség, hanem paradigmaváltásokra, a megújulók felhasználásának erősítésére”.

 

A jó hír, hogy az átalakítás megkezdődött: óriási szélerőműparkok jönnek létre, napelemek új generációja kerül piacra, a hidrogén széles körű alkalmazása is megváltoztatja a piacokat. 

 

„Fontos, hogy a fenntarthatóságba fektessünk be, ugyanakkor fenntartható módon tegyük ezt, vagyis nem csak a zöld átmenet fontos, de a fiskális stabilitás is” – hangsúlyozta Von der Leyen. 

 

Ennek érdekében októberben új javaslatokra készülnek a fiskális egyensúllyal kapcsolatban (az eddig irányadó maastrichti kritériumokat a Covid utáni helyzetre tekintettel felfüggesztették). Az új rendszerben nagyobb rugalmasság lesz az adósságcsökkentésben, de komolyabb lesz az elszámoltathatóság. A Bizottság elnöke szerint egyszerűbb szabályokra van szükség, hogy megnyissák a teret a stratégiai befektetések előtt, növelve a pénzpiacok bizalmát.

Az oroszok nemcsak a nemzetközi szabályokat rúgják fel, de a demokrácia, a jogállam értékeit is támadják – fordul rá a következő témára Von der Leyen. Itt az ideje, hogy a hasonlóan gondolkodó demokratikus államokkal közösen alakítsuk a világunkat. Nem csak a gazdaságunkat, de a közös értékeinket is védenünk kell. 

 

„Ma a demokráciáért napról napra harcolni kell, ezért az Európai Bizottság kiáll a bírók függetlensége mellett és megvédi az európai forrásokat”.

 

Amikor a tagjelölt országoktól azt várjuk el, hogy a korrupciót szüntessék meg, akkor ezt a saját házunk táján is fel kell számolni. Ezért a bizottság megreformálja a korrupcióellenes harc jogi keretrendszerét, és az be is fog kerülni az alapjogok rendszerébe.

 

Ursula von der Leyen beszédét követően az Európai Parlamentben ma zajlik le a magyar jogállamiságról készült jelentés vitája. Ezen egyetlen kormánytag sem vesz részt. A Telex megkérdezte Havasi Bertalant, miért nem megy el Orbán Viktor Strasbourgba. A miniszterelnök szóvivője szerint azért, „mert nem érkezett rá meghívó”. (Mondjuk az ő szavait érdemes igen nagy fenntartással kezelni.)