Ursula és Mici jóllakott, de hogy a tél milyen lesz...

A Szegedi Vadaspark medvéi előjöttek, köszönték a tízórait, de a mai vegyes időjárás miatt inkább nem nyilatkoztak arról, hogy mennyire hamar ér véget a tél.
Ursula és Mici jóllakott, de hogy a
tél milyen lesz...

„Ha azt látja, hogy szép napfényes idő van, a hó olvad, az ég tavaszkék, ostoba cinkék elhamarkodott himnuszokat cincognak a képzelt tavasznak, s lombnak nézik a fán a fagyöngyöt, pedig lép lesz abból, melyen ők megulgulnak; ha lágy, hízelgő szellők lengedeznek, akkor a medve – visszamegy odújába, pihent oldalára fekszik; talpa közé dugja az orrát, s még negyven napot aluszik tovább; – mert ez még csak a tél kacérkodása; mint a régi rendszer minisztériuma szabadelvű program mellett.

 

Ha azonban gyertyaszentelő napján azt látja a medve, hogy rút, zimankós förmeteg van; hordja a szél a hópelyhet, csikorognak a fák sudarai, s a lóbált száraz ágon ugyancsak károg a fekete varjúsereg, mintha mondaná: reszkessetek, sohasem lesz többet nyár; a tél megígérte nekünk, hogy mármost örökké fog tartani; mi kivettük árendába a szelet, fújatjuk, amíg nekünk tetszik; a nap megvénült, nincs többé semmi ereje, elfelejtkezett rólatok! Kár várnotok! – Ha jégcsap hull a fenyők zúzmarázos szakálláról; ha a farkas ordít az erdő mélyén: akkor a medve megrázza bundáját, megtörli szemeit és kinn marad; nem megy vissza többet odújába, hanem nekiindul elszánt jókedvvel az erdőnek.

 

Mert a medve tudja azt jól, hogy a tél most adja ki utolsó mérgét. Csak hadd fújjon, hadd havazzon, hadd dörömböljön: minél jobban erőlteti haragját, annál hamarább vége lesz.

S a medvének mindig igaza van.”

 

Százötvenkét éve már, hogy Jókai Mór Az új földesúr című művében ez megírta.

 

Meg azt is,

 

„a medve igen nagy filozóf.”

 

Erre a képességére voltunk kíváncsiak idén is Micinek és Ursulának, de nemcsak mi, akik ott voltunk, hanem szó szerint a fél ország: a Szegedi Vadaspark Facebook-oldalára – tényleg a teljesség igénye nélkül – Kiskunlacházáról, Mezőtúrról, Vaskútról, Komlóról, Sukoróról, Rábapordányból, a fővárosból, de a határon túlról, Csíkrákosról is kommenteltek, itt vannak, figyelik az élőzést.

 

 

Nem sokkal tizenegy óra előtt aztán meg is volt a nagy kijövetel, a két nőstény medve halat és gyümölcsöket kapott tízóraira. Miciről és Ursuláról tudni lehet, nyugdíjasok már, évtizedekkel ezelőtt egy spanyol cirkuszból menekítették ki őket és azóta, hogy Szegeden vannak, fantasztikusan érzik magukat. A medvefigyelés közben egyébként egy remek ismeretterjesztő előadást hallhattunk az állatokról.

 

 

Miközben minden néphagyományt átismételtünk, Ursula és Mici szépen lassan mindent megevett. De eszük ágában nem volt véleményt alkotni az időjárásról.

 

Még egy mondat Jókairól

 

Mi lehet az a „megulgulnak”?

Az e-nyelv szerint sajtóhiba lehet. Az Akadémiai Kiadó 1963-as, rendesen szöveggondozott kiadásában ugyanis az idézett mondatban a cinkék »megfogulnak«, vagyis a fagyöngy, mint a lép, megfogja őket. Ez a sajtóhiba az egymást követő kiadásokban megmaradt.”