Ünnepi program, hogy közérthető legyek – Ceglédi Zoltán jegyzete

Jaj, hát az emberek nem olvasnak programokat! Hát nem kell leírni ezeket a bonyolult izéket, mert úgyse olvassák el! Nem azt kell csinálni, hanem sokat posztolni, nagybetűset, kiabálósat! Kőkemény gyomrost!
Ceglédi Zoltán

2021. december 24. 09:07

Ünnepi program, hogy közérthető
legyek – Ceglédi Zoltán jegyzete

Karácsony van, valami, amiről a legtöbbünk ugyanazt a szépet gondolja. Remélem. Megpróbálom ezen keresztül elmagyarázni, mit jelent a programalkotás fontossága. Tényleg csak egy banálisan túlszínezett karácsony-kaleidoszkópot forgatok meg hozzá.

 

Mind együtt vagyunk valahol, ahol tető van a fejünk fölött, bent a december dacára sem fázunk, sőt, valamiképp még az otthonunknak is mondható ez a hely. A szeretteinkkel vagyunk, mivel képesek és hajlandók voltunk összejönni. Van pénzünk és időnk erre, alkalmasint karácsonyfára, ajándékokra, itt egy szép könyv, ott egy labda, és ünnepi vacsorára. Na most figyelj.

 

Egy választási programban szerepel az, hogy hol élnek a magyarok. Diagnózist és vállalást tesz az ingatlanokról, hitelekről; életkezdőkről gyerekszobával ugyanúgy, mint nyugdíjasokról a földszinten vagy akadálymentesítve. Saját tulajdonról és bérlakásokról.

 

 

Rezsicsökkentésről és energiahatékonyságról. Víz-, gáz-, villanyszámláról. Szerepel benne az, hogy miként közlekednek, egymáshoz akár. Sínek, közutak, parkolás, autócsere, buszprogram. Elektromos töltő és bicikliút (oké, utóbbi télen nem annyira). Metró és villamos, sőt, reptér. Szerepel benne, hogy kit kitől kell megvédeni, ami jellemzően nem Brüsszel, hanem jóval közelebbi bántalmazó. Szerepel benne, hogy kit, hol, hogyan és miből tudunk meggyógyítani. Kórház, szakrendelő, háziorvos, telemedicina. Részletesen foglalkozunk azzal, hol tanul meg olvasni, számolni, zenét élvezni, esetleg művelni, zsámolyon átugrani, és még ezer más dolgot. Igen, sportfejezet is van, ami nem csak az élvonalbeli (haha) foci, de nem is csak stadionstop.

 

 • Szerepel benne az, hogy mit eszik a magyar.
 • Hol termett, hol tenyésztették, miként dolgozták fel, ki árulja és mikor.
 • Mennyi rajta az áfa.
 • Ó, és hogy mit iszik az ember.
 • Csapból, pohárból, üvegből.
 • Víz, sör, bor, mind magyar.
 • Felelős alkoholfogyasztás.
 • Pláne benne van, hogy ha dolgozik, mennyi pénz szed be tőle az állam.
 • Kulcsok, százalékok, jogcímek.
 • Ugyanígy a visszaosztásról, kire-mire költ és hogyan.
 • Egyáltalán, mivel győz meg, hogy gyerekem legyen, és hogyan segít, hogy öregedvén ne fogyjék ki az ember önnön életéből.

 

Igény szerint végig tudom vinni egyetlen karácsonyi képeslapból a teljes választási programot, minden fejezetcímet. A politika azt illetően ugyanis végtelenül egyszerű, hogy a lényege karnyújtásnyira és szemmagasságban maga a hétköznapi élet. Csak erre gondoljanak, amikor hallgatják az ünnepi beszédeket, olvassák a sorjázó karácsonyi meg újévi posztokat. Nem a technikai izélgetés, hogy még mindig magukról meg az összefogásukról beszélnek, nem is az, hogy milyen válogatott sértéseket tudnak rácsapni a másikra. Csak azt kérdezzék meg, hogy ha neki, konkrétan neki hatalom van a kezében, az miként hat a karácsonyomra? Mit befolyásol abban, ahogy a Szentesténk telik?

 

Lécci, írjanak már programot. Nem, az a Közös Alap nevű jókívánsággyűjtemény nem az, és ezt nem én mondom, hanem ők maguk. Írjanak már programot. Eleve itt kéne lennie a fa alatt, mint amolyan ajándék, azoknak, akiket még érdekel egyáltalán, milyen lenne az a Magyarország, amit nem Orbán Viktor vezet.

Tovább olvasom