Ünnepi gálaesttel köszöntik a 135 éves szegedi színházat

A tiszai nagyárvizet követő újjáépítés során, 1883-ban avatták fel a város színházának épületét, és ezzel kezdetét vette a szegedi színjátszás újkori története. A 135 éves évfordulóra október 14-én a teátrum művészei gálaesttel emlékeznek.

2018. október 04. 08:17

Ünnepi gálaesttel köszöntik a 135 éves szegedi színházat

A kor legmagasabb technikai színvonalán elkészült szegedi színház avatására 1883. október 14-én Ferenc József császár is a városba látogatott.

– Szeged színháza a kezdetektől fogva autonóm művészeti műhely volt és az ma is. Az önkormányzat csak a színjátszás feltételeit termeti meg, az elvárásokat a nézők, a szegediek fogalmazzák meg – mondta Kozma József a kulturális, oktatási, idegenforgalmi és ifjúsági bizottság elnöke, azon a sajtótájékoztatón, amelyen a gálaműsor részleteiről számoltak be.

– A 135. évforduló is jó apropó arra, hogy a gálaest sokszínű műsorával megmutassák, mennyi mindent tud a háromtagozatú színház – mondta Barnák László főigazgató, aki kifejtette, a kétrészes gálaesten a prózai tagozat művészei, a színház magánénekesei, a Szegedi Kortárs Balett társulatának tagjai mellett a Szegedi Szimfonikus Zenekar tagjai is fellépnek.

Barnák László beszélt arról is, hogy a színház egyben egy történelmi tér is, hiszen generációk nőttek fel a falai között. De a művészek és a dolgozók között is akad, hogy generációról generációra öröklődik a mesterség. A gálaest fellépői között is lesz olyan – az operaénekes Rácz Rita –, akinek már nagyszülei is a színházban énekeltek, szülei pedig ma is itt játszó színművészek.

Gyüdi Sándor zeneigazgató, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója elmondta, az esten olyan művek csendülnek föl, melyek fontos szerepet játszottak a szegedi színháztörténetben.

Többek között megidézik a szegedi operajátszás fontos alakjait. Vaszy Viktort emlékére kap helyet a műsorban a Nabucco egyik jelenete. Simándy József alakját a Bánk Bán híres áriájával idézik fel, Gregor József emlékére pedig a Don Pasquale egyik áriája került be a gálaest műsorába, amelyből nem hiányoznak majd az operett- és musicalrészletek sem.

Pataki András, a harminc éves Szegedi Kortárs Balett igazgatója szerint az Orfeusz és Euridiké klasszikus mitológiai története végigkísérte a társulat történetét. Az alapító Imre Zoltán egyik koreográfiájában dolgozta föl a történetet, majd Sztravinszkij zenéjére két előadás is született az elmúlt évtizedek során, az együttes legújabb bemutatóját pedig az olasz Enrico Morelli készítette. A gálán ebből láthat majd két részletet a közönség.

Bejelentették, a gálaestre mától normál helyáron válthatók jegyek a színház jegypénztárában.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

Címlapon

mutasd mind