Ünnepelt a Valahol Európában: Hosszú, Suhanc, Ficsúr és Csóró már ötvenszer élték túl a háborút

A Valahol Európában című musical a Szegedi Nemzeti Színház elmúlt két évtizedének egyik legsikeresebb produkciója. A megható történetet Szőcs Artúr negyven gyermekszereplővel állította színpadra. Csütörtök este az ötvenedik előadást tortával ünnepelték. Utoljára húsz évvel ezelőtt ért meg színdarab félszáznál is több előadást a szegedi deszkákon.

2020. február 01. 06:58

Ünnepelt a Valahol Európában: Hosszú, Suhanc, Ficsúr és Csóró már ötvenszer élték túl a háborút

A nagyszabású produkciót korábban, 2011-ben Szegedi Szabadtéri Játékokon Béres Attila állította színpadra, 2018 decemberében pedig visszatért Szegedre a világhírű musical, immár a kőszínházba. Korábban, a Dóm téren Szőcs Artúr nem rendezőként, hanem színészként volt részese a produkciónak, akkor ő alakította Hosszút.  

A kőszínházi előadás olyan sikeres lett, hogy már az első évad végére 37 előadást ért meg és több mint 24 ezren látták, minden este telt ház előtt játszhatták a szereplők.

Vastaps – mindkét szereposztásnak (fotó: Szabó Luca)

A sikerszéria az idei évadban is folytatódott: csütörtökön az alkotók elértek az ötvenedik előadáshoz, a darabot máig 31 ezer 500-an látták.

Utoljára ilyen sikerszériának 2001-ben és 2002-ben örülhettek a szegedi művészek és a közönség. Akkor két továbbjátszás is rekordot döntött: a Dzsungel könyve 66, míg a Gyalog galopp 53 előadással futott nagy szériát.

A musicalt 2018. december 21-én mutatták be, mára elérte az ötvenedik előadást (fotók: Rafai Gábor)

A Valahol Európában 2018. december 21-én debütált a Nagyszínházban, az elmúlt tizenhárom hónapban az előadások kezdete előtt néhány nappal már nem is lehetett jegyet kapni a musicalre.

A közönség hamar megszerette az előadást, tavaly május végén három Dömötör-díjjal is jutalmazta.

A Suhancot alakító Ágoston Katalin a Legjobb színésznő díját, Árvai György a Legjobb látványtervező díját vehette át. A musical gyermekszereplői pedig kiérdemelték Az évad legjobb művészeti teljesítményéért járó elismerést.

A történet hősei – többek között Hosszú, Suhanc, Ficsúr és Csóró – fedél nélkül maradt gyerekek, akik bandába verődve igyekeznek túlélni a háború borzalmait. Egy idős zenész, Simon Péter befogadja őket, az ő romos kastélyában lelnek menedéket.

A musicalt két szereposztásban láthatta a közönség.

Eddig 32 ezer 500-an váltottak jegyet az előadásokra

Ők a Valahol Európában felnőtt és gyermekszereplői:

Pálfi Zoltán, Rácz Tibor, Károlyi Krisztián, Medveczky Balázs, Ágoston Katalin, Csorba Kata, Rétfalvi Tamás, Varga-Huszti Máté, Ferencz Nándor, Károlyi Krisztián, Borovics Tamás, Poroszlay Kristóf, Gömöri Krisztián, Kancsár József, Taletovics Milán, Rákai István, Büte László, Hrabovszky Bercel, Vajda Vince, Janó-Szegi Eszter Luca, Szügyi Boglárka, Balog Bertalan, Vály Boldizsár, Mari Domokos, Szirmai Marcell, Nagy Fülöp Tamás, Zsögön Andor Kolos, Kancsár Ábel, Paillot Ábel, Magyar Fülöp Mihály és Biri Gábor.

Az előadás alkotói:

 • díszlettervező: Árvai György
 • jelmeztervező: Szűcs Edit
 • koreográfus: Bodor Johanna
 • koreográfus asszisztens: Hajdu Anita
 • karigazgató: Kovács Kornélia
 • gyermek korrepetítor: Tóth Andrea
 • zenei asszisztens: Flórián Gergely, Kovács Gábor, Iván Sára
 • súgó: Molnár Tünde
 • ügyelő: Stefanik Sándor, Hajdu Róbert
 • rendezőasszisztens: Czene Zoltán
 • vezényel: Koczka Ferenc, Kardos Gábor
 • rendező: Szőcs Artúr

A világhírű filmből készült musical dalai mára igazi slágerekké lettek. Csütörtökön este a darab második felvonásában a két szereposztás összes szereplője és a nézők – közel ezren – együtt énekelték vagy dúdolták az egyik legismertebbet, A zene az kell... című számot. Az előadás végén pedig hatalmas tortával kedveskedtek az alkotóknak.

A színpadon Kozma József, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke köszöntötte az ötvenedik előadás résztvevőit, aki szerint két fő oka is van a sikernek: egyrészt egy nagyon jó előadás, másrészt egy nagyon jó közönség.

Kozma József: A színházat az alkotók a közönséggel együtt hozzák létre, az önkormányzat csak a feltételeket biztosítja (fotó: Szabó Luca)

– A színház egy olyan műfaj, ahol a színészek, az alkotók a közönséggel együtt hozzák létre azt a csodát, amit színházi élménynek nevezünk. Biztos vannak itt most is olyanok, akik először járnak a színházban és olyanok is, akik már a szegedi teátrum professzionális nézői. Ezt a színházat Szeged közönsége és a produkciókat létrehozó művészek együtt tartják fent. Az önkormányzat csak az ehhez szükséges feltételeket biztosítja – mondta Kozma József.

Barnák László igazgató is köszöntötte a társulatát

– Azért is nagy öröm ez a kerek szám, mert húsz évvel ezelőtt volt utoljára olyan bemutatója a Szegedi Nemzeti Színháznak, amelyik ötven előadást ért meg – mondta Barnák László főigazgató a vastaps után a színpadon. – Ebben a sikerben nagyon sok ember alkotó munkája fekszik, azoké, akiket lát a színpadon a közönség, és azoké is, akik a háttérből segítik a produkciót. Mindazoké, akik estéről-estére megteremtették ezt a csodát, mert a színház az a hely, ahol a zene az kell, és ahol megtörténhet az is, ha valaki meghal, akkor integethetünk neki, mikor elmegy a mennyországba.

A Valahol Európában című musicalt márciusig még öt alkalommal láthatják a nézők

Ez történt húsz évvel ezelőtt a deszkákon

A 2000/2001-es évad két nagyszínházi bemutatója is olyan sikeresnek bizonyult, hogy a következő évadban is továbbjátszotta a társulat.

A farkasok közt felnőtt Maugli történetéből Dés László, Geszti Péter és Békés Pál készített zenés színházi játékot, amit Bal József rendezésében, Ladányi Andrea koreográfiájával mutatott be a Szegedi Nemzeti Színház.

A Dzsungel könyve olyan nagy sikert aratott, hogy a 2001/2002-es évadban is tovább játszották, így összesen hatvanhat előadást ért meg.

Mauglit, a dzsungel fiát akkor Gömöri Krisztián játszotta. Rácz Tibor Csil szerepében, Fekete Gizi Bagiraként, Borovics Tamás pedig Akelaként állt színpadra.

A sikerdarabot néhány évvel később, 2006-ban felújították, akkor a korábbiakhoz új szereplők is társultak: Baluként Jakab Tamást, Sirkánként Mátyássy Szabolcsot, Ká szerepében Járai Mátét láthatta a szegedi közönség. Tunát Papp Gabriella, Buldeot pedig Kiszely Zoltán alakította.

Hasonlóan nagy sikert aratott egy 1999. december 10-én debütált előadás is, a Gyalog galopp című vígjáték, amely a Monty Python Repülő Cirkusza készítette 1975-ben bemutatott egész estés brit filmvígjáték színpadi változata volt.

Ezt az előadást is továbbjátszották a 2001/2002-es évadban, ezért összesen ötvenhárom estén láthatta a közönség. Az előadásban olyan ismert és népszerű szegedi színészek szerepeltek, mint Szalma Tamás, Szerémi Zoltán, Gömöri Krisztián, Pataki Ferenc, Cserna Antal, Müller Júlia, Kocsis György és Borovics Tamás. A darabot meghívott vendégként Méhes László Jászai Mari-díjas rendező állította színpadra.

A Valahol Európában című musicalt márciusig még öt alkalommal láthatják bérletszünetes előadásban az érdeklődők.

rag