Uniós támogatás segítségével megújult a szegedi GEMMA Központ

Több mint 440 millió forintból új csoportszobák, ebédlők, konyhák és közös helyiségek készültek a fogyatékkal élő gyerekeknek. A szerdai átadó után tanévnyitóval kezdték meg az oktatást az intézményben.
Cservenák Zoltán

2022. augusztus 31. 13:21

Uniós támogatás segítségével megújult a szegedi GEMMA Központ

Méltó körülmények között fejlődhetnek a fogyatékkal élő gyerekek Szegeden, szerdán átadták a GEMMA Központ 1400 négyzetméteren megújult fejlesztő iskoláját a Bakay Nándor utcában. Az épületgépészet mellett a homlokzat, a szigetelés, a nyílászárók és a belső terek is megújultak, így mától a központ mind a három szintje európai körülmények között várja a gyerekeket.

 

Péntek Imréné igazgató, az ünnepélyes átadón azt mondta, az épület 550 négyzetméteres harmadik szintje teljesen új, ebben hét csoportszoba, mozgásfejlesztő szoba, öltözők, mosdó és tanári szoba készült. A régi épület mellett felhúztak egy 250 négyzetméteres tornatermet, ami fölött két emeleten egy-egy melegítőkonyha és egy-egy ebédlő épült. Az iskolában új lépcsőházat és liftet építettek be, így már két lépcsőház és két lift segíti a gyerekek mozgását és mozgatását.

 

A betegség teher, de a gyermek ajándék

Novák Katalin köztársasági elnök az átadón az elfogadásról és az élet értékéről beszélt. Úgy fogalmazott, a betegség teher, de a gyermek ajándék.

 

„Alaptörvényünk kimondja, hogy az emberi életet a fogantatástól védelem illeti meg. Vegyük ezt komolyan, védjük valóban az emberi életet a fogantatás pillanatától, védjük ezt a megszületést követően is, és legyünk ott mindig, minden emberi élet mellett. Akkor is, hogy ha kevésbé látható az, hogy nem vagyunk tökéletesek, s akkor is, ha ez valamelyest nyilvánvaló. Egyikünk sem tökéletes. Van, amikor ez nem annyira látszik, van, amikor ez egy picit jobban látszik, mint másoknál”.

 

A köztársasági elnök külön kitért azokra a nevelőszülőkre, akik olyan fogyatékkal élő gyermeket nevelnek, akikről igazi szüleik lemondtak. Novák szerint segítség, hogy ma már

 

  • legalább minimálbért kapnak otthongondozási díjként a súlyosan beteg gyerekeket nevelők,
  • elmehetnek Zánkára az Erzsébet-táborba, és
  • az olyan fejlesztések, mint amik a GEMMA Központban most elkészültek.

 

 

Az átadón Kiss-Rigó László megyéspüspök elmesélte, hogy az épület megvásárlásához szükséges 60 millió forintot 5 perc alatt sikerült megszereznie a támogatóktól.

 

Kiss-Rigó László hozzátette: a tanévnyitóval egybekötött átadó a szeretet, a szülői gondoskodás, a szolidaritás, az áldozatkészség és az összefogás ünnepe.

 

Kovács Tamás: Nagy öröm, hogy Szegeden működik a GEMMA

Kovács Tamás, Szeged gazdasági alpolgármestere a megnyitót követően azt mondta, hét évvel ezelőtt az önkormányzat pénzzel is támogatta a GEMMA Központot, ezt követően a város közgyűlési döntést hozott arról, hogy az intézmény épületét a támogatók megvásárolhassák. 

 

Az alpolgármester úgy fogalmazott: nagy öröm az önkormányzat számára, hogy Szegeden egy ilyen intézmény szolgálja a gyerekek fejlesztését. A GEMMA Központ hét éve még 30 fővel indult, ma már 96 gyerek – vegyes csoportokat alkotva – fejlődik az intézményben.

 

Kovács Tamás kiemelte, a szegedi önkormányzat többféle módon támogatja a fogyatékkal élőket, ezek között eseti és rendszeres támogatások is vannak. Idén 8 millió forint áll rendelkezésre a Fogyatékosügyi támogatási keretben, a pénz fogyatékkal élő személyek érdekérvényesítését, a fogyatékos személyek és családjaik életvitelét, életminőségük javítását, rehabilitációját célzó programokat segíti, továbbá a fogyatékosügyi területen tevékenykedő szervezetek folyamatos működéséhez járul hozzá.