Uniós pénzek nyomában: Navracsics Tibor már az Európai Ügyészségről is beszél

Szükséges, kell, akarják az a néhány ezer milliárd forint, amiről néhány hónapja Orbán Viktor még azt mondta, enélkül is megvan a költségvetés.
Cservenák Zoltán

2022. július 19. 20:45

Uniós pénzek nyomában: Navracsics Tibor már az Európai Ügyészségről is beszél

A helyreállítási alapos pénzekért cserébe egyre több jogállamisági és átláthatósági kérdéseben kész engedni az Orbán-kormány. Navracsics Tibor területfejlesztésért és uniós források felhasználásáért felelős miniszterből lényegében uniós pénzszerzési főtárgyaló lett. Navracsics egy előadás előtt mondott néhány érdekeset a HVG-nek.

 

Ha év végéig nem egyezik meg az Orbán-kormány az Európai Bizottsággal a helyreállítási alap kiutalásának feltételeiről – például, hogy ne lehessen olyan könnyen ellopni, mint eddig – a pénzek 70 százaléka elvész. Ez sok száz milliárd forint.

 

Navracsics a HVG-nek azt mondta az Európai Ügyészséghez csatlakozásról:

 

„a magyar kormány ezt nem kezeli tabuként, ha arról van szó, arról is tárgyalhatunk. Egyelőre a tárgyalások során nem került elő mint szükséges feltétel”.

 

A miniszter szavai azért meglepőek, mert eddig minden kormányzati szereplő elutasította, szükségtelennek, a nemzeti önrendelkezés csorbításaként hivatkozott az Európai Ügyészségre, amit az unió elsősorban azért hozott létre, hogy feltárja az uniós pénzek körüli bűncselekményeket.

 

A HVG-nek Navracsics azt is mondta, úgy látja, az unióban  

 

„idáig sok esetben nem fogalmazták meg pontosan, mit várnak”.

 

(Fotó: MTI/EPA/Oliver Hoslet)

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind