Uniós pénzből megújul a Radnóti Miklós Gimnázium épülete

Uniós támogatással 780 millió forintból felújítják a Radnóti Miklós Gimnázium műemlék épületét – közölte a beruházást koordináló BMSK Sport Nonprofit Kft.
Vass Imre

2022. február 23. 08:12

Uniós pénzből megújul a Radnóti Miklós Gimnázium épülete

A közlemény szerint a következő hónapokban megtörténik a főépület padlásfödém-szerkezetének utólagos hőszigetelése. Kicserélik a főépület és a tornacsarnok homlokzati nyílászáróit, valamint korszerűsítik a fűtési rendszert. Az iskola villamosenergia-igénye egy részének kielégítéséről a telepítendő napelemes rendszer gondoskodik majd.

 

Csökken az épület üzemeltetésének energiaigénye a fejlesztés eredményeként , a számítások szerint a beruházásnak köszönhetően évente több mint 400 tonna szén-dioxid kibocsátása kerülhető el.

 

A kivitelezési munkák a tervek szerint novemberre fejeződnek be.

 

A Szegedi Radnóti Miklós Gimnázium kétemeletes épülete Baumgarten Sándor tervei alapján 1898-ban készült el.

 

Az épületben előbb fölsőbb leányiskola, majd a mai intézmény elődjeként a Magyar Királyi Főgimnázium működött. 1921-22-től a Kolozsvárról áttelepített Ferenc József Tudományegyetem használta, tíz éven át. Az ezt követően az épületbe visszatérő gimnáziumot előbb Klauzál Gábor reformkori politikusról, a Batthyány-kormány földművelés, ipar és kereskedelmi miniszteréről, majd 1950-től Radnóti Miklós költőről nevezték el.

 

A gimnázium épületét Novák Péter 2001-es tervei alapján bővítették egy tornateremmel.

 

MTI