Uniós pályázatos csalásba keveredett az egyik leggazdagabb magyar cége a bíróság szerint

Az érintett ingatlanmágnás Orbán Viktor vejének üzlettársaként emelkedett a topmilliárdosok közé néhány év alatt.
Cservenák Zoltán

2022. augusztus 12. 15:35

Uniós pályázatos csalásba keveredett az egyik leggazdagabb magyar cége a bíróság szerint

Bűnsegédként elmarasztalta a Kecskeméti Törvényszék egy uniós pályázathoz kapcsolódó költségvetési csalás ügyében Jellinek Dániel milliárdos nagyvállalkozót – írja az Átlátszó. A lap a bírósági ítéletről beszámolva megjegyzi, nem Jellinek és a cége csalt, hanem az a projektcég, amit Jellinek cége hitelezett.

 

Jellinek Dániel a leggazdagabb NER-tőkések sorába, a Mészáros–Szíjj–Garancsi–Paár–Tiborcz–Jászai sorba illeszkedik, vagyonát 240 milliárd forintra becsülik, ami a Forbes-listán a hatodik helyre elegendő. Hetüknek közel 1200 milliárdos vagyonuk van.

 

Az Átlátszó azt írja, Jellinek már a költségvetési csalást tárgyaló előkészítő ülésen beismerhette felelősségét, ezért tárgyalás nem lesz. Az oknyomozó portál nem kapott részletes tájékoztatást az ügyről a bíróságtól, ezért megkeresték Jellinek Dánielt. A milliárdos azt írta nekik:

 

„A Bohemian Financing Zrt. 2017. decemberében hitelszerződést kötött a Zsana Geoterm Energiaszolgáltató és Kereskedelmi Kft.-vel. A hitel célja önerő biztosítása volt a társaság és konzorciumi társa által elindítani tervezett, geotermikus erőmű kivitelezésére irányuló, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program által támogatott projekthez. A konzorciumnak 26 százalék erejéig tagja volt a Zsana Önkormányzata. A Zsana Geoterm Kft. támogatási szerződést kötött a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.-vel, mint támogatóval. A Bohemian Financing Zrt. ezen körülmények, valamint a hitelbírálathoz mellékelt jogi és üzleti dokumentumok alapján eljárva kötötte meg a hitelszerződést, és folyósította a hitelt, amely előtörlesztéssel visszafizetésre került. Az önerő biztosítása nem volt jogi előfeltétele a támogatás folyósításának.

A Bohemian Financing Zrt. 2021-ben a Nemzeti Adó és Vámhivataltól érkező megkeresésből  szerzett tudomást arról, hogy a támogatás részben folyósításra került, azonban a Zsana Geoterm Kft. a kapott támogatás részt a céljától eltérően használta fel, amely a költségvetési csalás gyanúját vetette fel”.

 

Jellineket azonban mentesítik az ítélet hátrányos következményei alól, mivel közvetlen köze nem volt a költségvetési csaláshoz. A milliárdos azt írta a lapnak, 

 

„a projekt tekintetében teljes mértékben jóhiszeműen járt el. A hatóság úgy értékelte azonban, hogy a hitel folyósításával kapcsolatban nem tanúsított kellően körültekintő magatartást, ami segítőleg hozzájárulhatott a Zsana Geoterm Kft. jogsértéséhez. A magyar jog kiterjesztően a segítséget is szankcionálni rendeli, a hatóság az álláspontját erre alapította, azzal, hogy elegendőnek találta olyan intézkedés alkalmazását, amely mentesíti Jellinek Dánielt a hátrányos jogkövetkezmények alól”.

Címlapon

mutasd mind