Uniós oltalmat kapott a homokháti barackpálinka

Brüsszel megvédi a barackot! A Szegedtől nyugatra eső, homokhátsági települések őszibarackterméséből készített pálinkát mostantól a törvény is védi.
Cservenák Zoltán

2022. március 07. 13:56

Uniós oltalmat kapott a homokháti barackpálinka

Az Európai Bizottság március 7-i döntésével a Homokháti őszibarack pálinka elnevezés uniós oltalmat kapott, így 79-re emelkedett az uniós oltalom alatt álló földrajzi árujelzők száma: 28 élelmiszer, 38 bor és 13 pálinka elnevezése védett az unió területén.

 

A Homokháti őszibarack pálinka előállítása a Duna-Tisza közi Homokhátság déli részén, Szegedtől nyugatra elhelyezkedő meghatározott települések kereskedelmi pálinkafőzdéiben, kizárólag az erről a területről származó őszibarackból történhet.

 

A Homokháti őszibarack pálinka műszaki dokumentációjából kiderül, hogy a védettséget a zákányszéki Kerekes Pál, a Kerekes Pálinka tulajdonosa kezdeményezte.

 

A pálinka földrajzi területtel való szoros kapcsolata a térség csillámokban gazdag homokos talajának és éghajlatának köszönhető. A Homokhátságra jellemző forró, száraz, aszályos nyarak, a napsütéses órák magas száma és a nagy napi hőingadozás, valamint a talaj adottságainak következtében az ott termesztett őszibarack édessé, zamatossá válik. Az alkalmazott kisüsti lepárlási technológia hatására a pálinkában ezek az érett őszibarackból származó gazdag aromák karakteresen jelennek meg. Ennek eredményeként ízében telt, karakteres, könnyed fanyarság, ugyanakkor visszafogott parfümösség, diszkrét illat jellemzi a Homokháti őszibarack pálinkát.

 

Aki ezeket nem érzi, engedje el, akkor is nagyon jó a barackpálinka, ha jól bánnak a cefrével és gondoskodva főzik.

 

A földrajzi árujelző oltalom a jogi védelmen túl növeli a termék megkülönböztethetőségét a kereskedelemben, segíti a fogyasztót a vásárlási döntés meghozatalában, az előállítót terméke népszerűsítésében.