Ungváry Krisztián: Az igazi probléma Orbán beszédével, hogy hazug

A XX. századi politikatörténet egyik legelismertebb kutatója szerint a miniszterelnök provokált, alighanem azért, hogy elvonja a figyelmet arról, hogy közben folyamatosan hazudik. Hazudott a migrációról, az oroszokról, de még a háború áldozatairól is.
Kékes Viktória

2022. július 28. 07:32

Ungváry Krisztián: Az igazi probléma Orbán beszédével, hogy hazug

A 444.hu-nak értékelte a Tusnádfürdőn elhangzott Orbán beszédet Ungváry Krisztián. A történész szerint 

 

„A közvélemény jelenleg azon van felháborodva, hogy Orbán fajok keveredéséről beszélt: az igazi probléma ezzel a beszéddel mégis inkább az, hogy egyszerűen hazug. Az Európai Unió jelenleg sem enged be a határain korlátozás nélkül embereket más kontinensekről, és semmi ehhez hasonlatos szándék meg sem fogalmazódott. Épp ellenkezőleg. Orbán meghamisítja azt, amit a Nyugat tesz; kreál egy alternatív Nyugatot, amivel szemben ő saját magát mint a jó és becsületes politikust mutathatja be”.

 

Ungváry szerint a miniszterelnök gondolatmenete, miszerint a háború eltakarja Európa valós problémáit, azaz a genderkérdést és a migrációt „színtiszta putyinista, nyugatellenes propaganda.

 

A legtöbb bírálatot kapott részről, amely a fajok keveredéséről szól és amelyet a miniszterelnök egykori főtanácsadója is tiszta náci beszédként értékelt, Ungváry azt gondolja, azon túl, hogy megállapítjuk fasiszta beszéd, érdemes lenne megvizsgálni mit akarhatott ezzel mondani Orbán.  A történész szerint 

 

„Az üzenete rém egyszerű és ismert: a parttalan migráció csődöt mondott, de nem minden bevándorlás probléma, csak a kontinenseken átívelő. (…) Ezeknek az állításoknak a tartalmi részeivel a választók nagy része azonosul, és nem csak Magyarországon. Ettől még hazugságon alapulnak: Orbán nem létező uniós szándékokról beszélt, és egy tartalmilag nem létező vitát vázolt fel. Abban viszont igaza van, és ezt ki kell mondani, hogy a korlátok nélküli befogadás politikája megbukott”.

 

Ungváry szerint a fajok keveredéséről való diskurzus azért problematikus, mert a Homo Sapiens egy faj: a fehérek, a feketék vagy az ázsiaiak mind ugyanahhoz a fajhoz tartoznak. 

 

„A szóhasználat pontatlan és a zsidó törvényeket idézi. Orbán alighanem rasszokról akart beszélni – ami viszont, ha lehet, magyarul még rosszabbul hangzott volna.”

 

Ungváry arra emlékeztet: a miniszterelnök „politikai hátországa a neonáciktól a jobbközépig terjed”, le kell tudni fedni a Mi Hazánk választói igényeit is. 

 

„Ilyen értelemben számára termékeny, ha olyan kijelentéseket tesz, amik értelmezhetők radikálisan és ellenkezőleg is. (…) Ismétlem: Orbán szóhasználata botrányos volt, de ez eltereli a figyelmet a lényegről, éspedig arról, hogy az egész teória, amit felvázolt, nem igaz. A többi csak tudatos megbotránkoztatás”.

 

A történész szerint a beszéd „legarcátlanabb hazugsága”, hogy az ukránok mellett egyedül magyarok vesztették életüket a háborúban:

 

„Orbán hullarablást követ el akkor, amikor az ukránok szabadságharcából a Fidesz számára kamatozó politikai tartalmat gyárt”.

 

 

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind