„Ülj le, Béla!” – hetedszer nem mondott igazat Szeged fideszes képviselője

A harmadik hídról szóló közmeghallgatáson próbált politizálni Mihálffy Béla, de Nagy Sándor alpolgármester és a közönség rögtön helyretette a politikust.
Garai Szakács László

2022. november 24. 16:26

„Ülj le, Béla!” – hetedszer nem
mondott igazat Szeged fideszes képviselője

A harmadik híd szegedi ügye a kormánypártoknak köszönhetően többször igazi komédiává vált. Az utóbbi évek összes fideszes kampányának fő ígérete volt az új Tisza-híd megépülése, mégsem történt eddig semmi. Nemesi Pál, a Fidesz előző polgármesterjelöltje is ezzel az ígérettel akarta megnyerni a választást, de csúfos kudarcot vallott. Később kormánybiztosként évekig mutogatott látványterveket, amiket utólag éppen párttársa, Bartók Csaba titulált „gyerekrajzoknak”.

 

Miközben a fideszesek csetlenek botlanak a híd ügyében, az önkormányzat végzi a higgadt szakmai munkát, Nagy Sándor alpolgármester lenyűgöző terveket mutatott be a közmeghallgatáson. Nemcsak az autósokra, a kerékpárosokra és a gyalogosokra gondoltak a munka során, de a zöld szempontokra is – a híd északi oldalát függőkertek borítanák például. Pont ilyen hidat érdemel ez a város!

 

Amikor azonban a közönség kérdései következtek, akkor a komédia találkozott a tragédiával. Nehéz ugyanis másképp jellemezni Mihálffy Béla képviselő eddig tevékenységét. Fél év alatt legalább hatszor tett nyilvánosan valótlan állításokat, és ezt a sort a közmeghallgatáson is folytatta.

 

Felszólalásában azzal támadta Nagy Sándort, hogy „kihagyta azt a nyolc évet, amikor az ön elvtársai voltak kormányon, nyolc év alatt meg lehet tervezni és építeni egy hidat”. Eleve vicces kijelentés ez attól a politikustól, akinek a pártja tizenharmadik éve van kormányon, és ugyanennyi ideje nem valósította meg a beruházást. Csakhogy ráadásul ez még hazugság is, amit a városfejlesztési alpolgármester sem hagyott szó nélkül. Emlékeztette Mihálffy Bélát, hogy az M43-as elkerülő részét képező híd igenis megépült. Az alapkövet egyébként 2008-ban tették le, 2009-ben már a pillérek is álltak, a 2010-ben alakult Orbán-kormánynak igazából már csak át kellett adnia az építményt. Ennek a Móra Ferencről elnevezett hídnak köszönhetjük, hogy a kamionok és a nemzetközi autóforgalom elkerüli Szeged belvárosát.

 

Jogosan merül fel a kérdés, egyáltalán miért terhelt a kormánypárti képviselő egy szakmai rendezvényt ilyen politikailag fűtött, valótlan állításokkal. Valószínűleg rendkívül zavarta, hogy nem ő volt főszerepben és nem ígérhette meg ezredszerre is a híd megépülését. Szerencsére a szegediek már rég átlátnak a fideszes hazudozáson és a közönség körében sem aratott nagy sikert a megjegyzése, a sorok közül még rá is kiabáltak: „Ülj le!”

 

Bárki is volt az, szívünkből szólt.