Ukrán támadás Herszonban, Kijevbe utazott a brit miniszterelnök, áramhiány jöhet Ukrajnában

Ez történt az orosz-ukrán háború most szombaton. Olvassák el összefoglalónkat.
Vass Imre

2022. november 19. 21:22

Ukrán támadás Herszonban, Kijevbe utazott a brit
miniszterelnök, áramhiány jöhet Ukrajnában

Ukrán vezérkar: orosz egységre mértek csapást az ukrán erők Herszon megyében

Az ukrán védelmi erők az elmúlt napokban csapást mértek egy orosz katonai egységre az orosz megszállás alatt lévő Herszon megyei Szkadovszk városban, és megerősített információk szerint közülük mintegy ötven katona halálát okozták - közölte az ukrán vezérkar péntek esti harctéri helyzetjelentésében.

 

A kijevi katonai vezetés hozzátette, hogy a szintén Herszon megyei Csaplinka városban pedig egy orosz lőszerraktárt semmisítettek meg. A vezérkar arról is tájékoztatott, hogy értesülései szerint az orosz megszálló csapatok egyes egységeit áttelepítették a herszoni régióból a Luhanszk megyei Novoajdar város térségébe.

 

A vezérkar közlése szerint pénteken az orosz erők országszerte öt rakétatámadást hajtottak végre, és több mint tízet rakéta-sorozatvetőkkel. A nap folyamán az ukrán légierő négy csapást mért olyan területekre, ahol orosz katonák és fegyverek összpontosultak. A nap folyamán az ukrán rakéta- és tüzérségi egységek két orosz parancsnoki állást, kilenc élőerő-, fegyver- és haditechnika-koncentrációs területet, két lőszerraktárt és egy vasúti hidat találtak el.

 

Az EBRD irányítja a mariupoli károk felmérését

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) memorandumot írt alá pénteken a Mariupol által elszenvedett háborús károk számszerűsítéséről és az újjáépítési költségek felméréséről az Donyeck megyei kikötőváros vezetésével.

 

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet pénteki beszámolója szerint a memorandum egy olyan megbízásról szól, amelynek célja jelentés összeállítása a károk, a veszteségek és a szükségletek mértékékéről.

 

A jelentésben meg kell határozni a háború által a mariupoli infrastruktúrára gyakorolt hatást, és becslést kell készíteni a rekonstrukció költségeiről - áll az EBRD londoni tájékoztatásában.

 

A bank ismertetése szerint a jelentés lesz a város újjáélesztését célzó stratégia alapja. A cél a költségbecslések mellett potenciális befektetők és adományozók bevonása Mariupol újjáépítésébe a város teljes felszabadulása után - fogalmaz az EBRD beszámolója.

 

 

Ukrajnába látogatott a brit miniszterelnök

Rishi Sunak, Nagy-Britannia új miniszterelnöke kinevezését követően először látogatott Kijevbe. A rövid látogatás során ígéretet tett arra, hogy Nagy-Britannia egy új, 50 millió font (60 millió dollár) értékű csomagot biztosít, amely légvédelmi fegyvereket és olyan technológiát tartalmaz, mint a radar a dróntámadások elhárítására. Hozzátette, hogy Nagy-Britannia növelni fogja az ukrán fegyveres erőknek nyújtott kiképzést.

 

Bár az ukrán erők a földön folyamatosan szorítják vissza az orosz csapatokat, az orosz hadsereg brutálisan bombázza a civil lakosságot. A cél a logisztika, az energetikai infrastruktúra rombolása, ennek révén pedig az áramellátás tönkretétele. „Ma új légvédelmi eszközöket, köztük légvédelmi ágyúkat, radarokat és drónok elleni felszereléseket biztosítunk, és fokozzuk a humanitárius támogatást az előttünk álló hideg, kemény télre” – áll Sunak közleményében.

 

Sunak októberben lépett hivatalba, korábban Liz Truss rövid életű kormányában volt pénzügyminiszter. A brit miniszterelnökök Boris Johnsonig bezárólag fontosnak tartották Ukrajna nyilvános támogatását, ezt Sunak is tovább viszi.

 

Drámai felhívás az ukrán áramszolgáltatótól: aki teheti, hagyja el Ukrajnát és menjen más országba!

Minden egyes orosz rakétatámadással bizonytalanabbá válik az ukrán áramellátás.

 

A BBC-nek Makszim Timcsenko, a legnagyobb ukrán magán energiacég vezetője beszélt arról, hogy mivel az orosz rakétatámadások következtében az ukrán energiahálózat felét komoly károk érték, nagy segítség lenne a rendszer számára, ha az emberek három-négy hónapig találnának valamilyen alternatív szállást. Hozzátette, aki teheti az ideiglenesen hagyja el Ukrajnát – idézi a 24.hu.

 

Ugyanis ha csökken a rendszer terhelése, azaz a fogyasztás, akkor nagyobb eséllyel lesz áram. „Ha alacsonyabb a fogyasztás, akkor a sérült katonákkal rendelkező kórházakban garantált lesz az áramellátás. Vagyis ha az emberek kevesebbet fogyasztanak, vagy távoznak, másoknak is segítenek” – hangsúlyozta Timcsenko.

 

 

Helyreállt a vasúti összeköttetés Herszon és Kijev között

Majdnem nyolc hónap után szombaton első alkalommal futott be egy utasszállító vonat Kijevből az orosz ellenőrzés alól nemrég felszabadult dél-ukrajnai Herszonba.

 

A hét vagonból álló szerelvényt, amely kétszáz utast szállított, helyi művészek a herszoni győzelem jelképeként színesre festették - jelentette az ukrán sajtó. A herszoni pályaudvaron ünneplő tömeg fogadta a különvonatot.   

 

A Herszon és Kijev közötti vasúti összeköttetés közvetlenül a február 24-i orosz invázió után szakadt meg. Moszkva november 9-én rendelte el az orosz csapatok visszavonását a Dnyeper folyó bal partjára az Ukrajnától elcsatolt Herszon megyében, a hónapokig megszállás alatt lévő Herszon városból ezt követően vonultak ki az orosz fegyveres erők. 

 

A háború ellenére Ukrajna képes fenntartani a vasúti közlekedést az országban, a vonatok általában pontosan és megbízhatóan, bár alacsonyabb sebességgel közlekednek.

 

ORFK: több mint 10 ezren érkeztek Ukrajnából pénteken

Az ukrán-magyar határszakaszon 6075-en léptek be pénteken Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4087-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton.

 

A beléptetettek közül a rendőrség 210 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ezen időtartamon belül fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

 

Vonattal 128 ember - köztük 38 gyermek - érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve - tudatta az ORFK.