Ukrán falvak orosz kézen, az ünnep sem hoz békét

Vass Imre

2022. április 22. 08:02

Ukrán falvak orosz kézen, az ünnep sem hoz békét

Az oroszok az ünnepek alatt háborúzni akarnak

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjjeli videoüzenetében arra szólította fel Vlagyimir Putyint, hogy a közelgő pravoszláv húsvétra való tekintettel az ünnepek alatt legyen tűzszünet. Az ukrán UNN hírügynökség szerint ezt az oroszok visszautasították. 

 

„Sajnos ez jól mutatja, hogyan viszonyulnak ennek az országnak a vezetői a keresztény hithez, az egyik legszentebb, örömtelibb és fontosabb ünnephez. De mi továbbra is reménykedünk a békében és abban, hogy az élet legyőzi a halált” - mondta az ukrán elnök. 

 

Óriási kár érte az ukrán gazdaságot a háború miatt

Az ukrán infrastruktúrában okozott fizikai kár mértéke eléri a 60 milliárd dollárt – erről beszélt a Guardian szerint a Világbank elnöke, David Malpass.

 

A Világbank elnöke minderről az Ukrajna pénzügyi segítségnyújtásáról tartott konferencián tartott előadásában beszélt, hozzátéve, hogy ez a becslés egyelőre egy „szűkebben” becsült összegre vonatkozik.

„Természetesen a háború még mindig tart, így ezek a költségek növekednek” – mondta Malpass a konferencián.

 

A Világbank és az IMF vezetőihez csütörtökön videokapcsolaton keresztül intézett beszédében Volodomir Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt, hogy Ukrajnának havonta 7 milliárd dollárra van szüksége ahhoz, hogy a gazdaság működőképes maradjon.

 

Közel 50 település került orosz kézre

Az orosz erők 42 falut foglaltak el a Donyecki régióban csütörtökön - közölte Olena Szimonenko, az ukrán elnök kabinetfőnöke az állami tévében, írja a Reuters.

 

Olena Szimonenko azt is hozzátette régióban elfoglalt falvakat az ukrán hadsereg még vissza tudja foglalni.

Nem sokkal korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt: országszerte már ezer települést szabadítottak fel.

 

 

Az USA segít bizonyítékokat gyűjteni az oroszok lehetséges háborús bűneiről

Az Egyesült Államok már kapcsolatba lépett az ukrán ügyészekkel, és felajánlották a segítségüket a nyomozásban.

 

Számos esetben nyomoznak az ukránok, illetve a nemzetközi szervek a lehetséges orosz háborús bűnök miatt. Rengeteg ilyen esetről tettek jelentést, amik háborús bűnelkövetésre utalhatnak a kivégzett civilekkel.

 

Nem egy tömegsírt találtak az elmúlt hetekben, a halottak számát továbbra sem lehet pontosan meghatározni, de arról is jelentettek már, hogy csak Mariupolban több mint 20 ezren veszthették életüket.

Nemcsak bucsai és a mariupoli halottak ügyében nyomoznak, más területeken is igyekeznek minél több bizonyítékot gyűjteni az ukránok a nemzetközi szakemberek bevonásával. Az USA is segítséget nyújt nekik ebben, hogy bizonyítékokat szerezzenek a lehetséges háborús bűnökről.

 

Lengyelországot is megfenyegették az oroszok

Oroszország és Lengyelország között tovább fokozódott a feszültség az Ukrajna elleni invázió óta, a lengyelek ugyanis a leghangosabb támogatói az ukránoknak.

Oroszország közölte, hogy „válaszcsapást” fognak mérni Lengyelországra, amennyiben le kell állítaniuk a Varsóban működő nagykövetségüket, mert nem tudnak pénzt küldeni annak működésére – írja a Reuters.

 

Március hónap folyamán 45 orosz diplomatát utasított ki Lengyelország arra hivatkozva, hogy azok az orosz titkosszolgálattal működnek együtt. A lengyelek blokkolták a nagykövetség bankszámláját is, amelyből a működést finanszírozták.

 

Szerhij Andrejev, Oroszország lengyelországi nagykövete jelezte, hogy vannak még pénzügyi tartalékaik, de azok nem végtelenek és amennyiben a helyzet nem változik, akkor nem lesznek abban a helyzetben, hogy a számláikat fizetni tudják.

 

Mariupol: Civilek rekedtek az Azovstal kazamatáiban

Nemcsak katonák, hanem civilek is vannak a még ukrán kézen levő Azovstal acélgyár kazamatáiban, amelyet az oroszok hevesen támadtak Mariupolban.

 

„Az összes felszíni épületet lerombolták. Nehézbombákat és bunkerromboló bombákat dobtak le, amely óriási pusztítást okozott. Sebesültjeink és hallottaink vannak” – mondta az ottani erők parancsnokhelyettese, akinek beszámolója szerint a pincénként 80-100 civil lehet a bunkerrendszerben, de nem tudják, hogy pontosan mennyien lehetnek, mert nem tudják elérni a bombázások miatt.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön jelentette be, hogy nem mennek be harcolni a föld alá az orosz katonák, helyette olyan blokádot kért az acélgyár körül, amelyen még „egy légy sem tud keresztülrepülni”.